Karob alebo kakao? Čo je zdravšie a aký je medzi nimi rozdiel?

Karob je v súčasnosti čoraz známejší a čoraz viac získava na popularite. V potravinárstve našiel široké uplatnenie. Je veľmi podobný kakau a práve preto je s ním aj často porovnávaný. O karobe, ktorý sa ľudovo nazýva aj svätojánsky chlieb, sa hovorí ako o zdravšej verzii kakaa. 

Aká je však pravda? Je skutočne vhodné nahradiť kakao karobom? Je karob zdravší než kakao? Aké pozitívne vlastnosti má karobový prášok? Prečo zaradiť karob do jedálnička? Zistite viac v článku!

Čo je karob?

Pod názvom karob sa skrývajú plody rastliny zvanej rohovník obyčajný, latinsky Ceratonia siliqua. Ide o vždyzelený strom, na ktorý môžete natrafiť najmä v oblastiach Stredomoria či Prednej Ázie. Radíme ho do čeľade bôbovité a dorastá do výšky asi 10 metrov. Tejto rastline sa darí najmä v suchšom podnebí. Na našej planéte sa pestuje okolo 4000 rokov. Rohovník spoznáte podľa hustej guľovitej koruny, mohutného kmeňa a zložených kožovitých lístkov. 

Kým na rube sú svetlozelené, ich líce je tmavozelenej farby. Kvety sú usporiadané v hustejších strapcoch. Plodom rohovníka je struk tmavohnedej farby. Karobové struky sa dnes využívajú v potravinárstve. Kedysi však boli semená ukryté v struku používané ako závažie pri vážení drahokamov alebo zlata. 

Ako sa spracováva karob?

V súčasnosti sa karob využíva napríklad na kŕmenie dobytka, a to najmä v oblastiach, v ktorých je rohovník značne rozšírený. Najčastejšie sa však používa ako náhrada kakaa. Taktiež sa zo strukov izoluje takzvaná karobová guma, známa aj ako karibín, ktorá predstavuje povolenú prírodnú prísadu. V potravinových produktoch je označovaná ako E 410. Slúži ako zahusťovadlo či stabilizátor.

Čo karob obsahuje?

Karob je bohatý na mnohé vitamíny i minerály. Obsahuje predovšetkým horčík, vápnik, železo, fosfor i nikel. Z vitamínov najmä vitamíny A, B a D. Okrem toho sa v ňom nachádzajú aj aminokyseliny a vláknina. 

Pozri aj: Bylinky na zápal priedušiek: Ktoré z nich pomôžu vášmu zdraviu?

porovnanie karobu a kakaa

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa spracováva karob?

V súčasnosti sa karob využíva napríklad na kŕmenie dobytka, a to najmä v oblastiach, v ktorých je rohovník značne rozšírený. Najčastejšie sa však používa ako náhrada kakaa. Taktiež sa zo strukov izoluje takzvaná karobová guma, známa aj ako karibín, ktorá predstavuje povolenú prírodnú prísadu. V potravinových produktoch je označovaná ako E 410. Slúži ako zahusťovadlo či stabilizátor.

Čo karob obsahuje?

Karob je bohatý na mnohé vitamíny i minerály. Obsahuje predovšetkým horčík, vápnik, železo, fosfor i nikel. Z vitamínov najmä vitamíny A, B a D. Okrem toho sa v ňom nachádzajú aj aminokyseliny a vláknina. 

Pozri aj: Bylinky na zápal priedušiek: Ktoré z nich pomôžu vášmu zdraviu?

použitie karobu

Zdroj: Shutterstock®

Kde kupovať karobové výrobky?

Kakao môžete nahradiť karobom vo forme prášku, ktorý zoženiete na internete aj v obchodoch so zdravými potravinami. Za 250 gramové balenie zaplatíte okolo troch eur.

Kakao a karob v kuchyni

Medzi karobovým a kakaovým práškom sú nepatrné rozdiely. Kým napohľad sú skoro rovnaké, hoci karob je o niečo svetlejší, odlíši ich hlavne chuť. Ako sme už spomenuli, karob je prirodzene sladší, preto to pri jeho používaní nepreháňajte s cukrom či inými sladidlami.

Používanie karobu je obdobné ako v prípade kakaa. Karobový prášok však môžete bez obáv používať podobne ako ten kakaový. Karob môžete pridať do koláčov a zákuskov, pudingov či kaší. V kombinácii s mliekom taktiež získate lahodný nápoj.  

Recept: Karobové muffiny

  • 1 a 1/2 šálky celozrnnej múky
  • 1/2 šálky karobového prášku
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/3 šálky rastlinného oleja
  • 1 šálka rastlinného mlieka
  • 1/2 šálky prírodného sladidla (javorový sirup, agávový sirup alebo med)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • orechy

POSTUP: Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na muffiny vyloženú papierovými košíčkami. V jednej mise zmiešajte suché ingrediencie: múku, karobový prášok, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. V inej mise zmiešajte mokré ingrediencie: rastlinný olej, rastlinné mlieko, sladidlo a vanilkový extrakt.

Pridajte mokré ingrediencie k suchým a jemne premiešajte, kým nebudú všetky ingrediencie spojené. Ak chcete, pridajte orechy pre extra textúru. Rozdeľte cesto do formy na muffiny, každý košíček naplňte približne do 3/4.

Pečte v predhriatej rúre asi 20-25 minút, alebo kým testovacie špáradlo nevyjde čisté. Než si muffiny dáte, nechajte ich chvíľu vychladnúť na mriežke.

Článok aktualizovaný 3.4.2024

1 komentár
Michal Richard Bohus

Michal Richard Bohus

07.03.2019 08:44

pani autorka, jedli ste niekedy karob? vacsiu blbost som uz dlho nepocul, ze karob je sladky...

Vaše meno:

Nikola Turková

Nikola Turková

11.04.2019 12:22

Dobrý deň, áno, karob som už jedla. V článku je uvedené iba to, že karob je prirodzene sladší ako kakao. Túto informáciu udávajú aj výrobcovia pri produktoch. Samozrejme, chuť je však veľmi individuálna záležitosť. A, samozrejme, karob nie je predsa cukor či sladidlo. :) Ja osobne, keď pracujem s karobovým práškom, už toľko sladiť nepotrebujem, ako keby som použila skutočne horké kakao.

Želám pekný deň :)

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE