Farmaceutiká v pitnej vode sú problémom – ako ich odstrániť?

farmaceutiká a pitná voda

Farmaceutiká, ako antibiotiká, antidepresíva, antikoncepcia či lieky na vysoký krvný tlak často končia v odpadových vodách, čo predstavuje problém nielen pre životné prostredie, ale aj pre naše zdravie. Aj napriek bežným technológiám čistenia v čističke odpadových vôd sa stopové množstvá týchto liekov môžu dostať do našej pitnej vody.  

Tip pre vás: Ako sa vyhnúť opuchnutým nohám počas dlhej cesty na dovolenku k moru?

Ako sa lieky dostávajú do vody?

Viete, kam patria nespotrebované či preexpirované lieky? Mali by ste ich odovzdať do lekárne. Bohužiaľ, nie všetci to tak robia, a preto veľké množstvo farmaceutík končí v našej vode. Nesprávne zneškodňovanie liekov, teda ich hádzanie do koša, odkiaľ sa ďalej dostávajú na skládky, do pôdy a podzemných vôd, alebo splachovanie do toalety nie je jediným spôsobom. Lieky, ktoré užijeme sa čiastočne vstrebú a časť je vylúčená skrz ľudský organizmus, predovšetkým vo forme moču. 

Odporúčame: Zabudnite na ZÁPACH NÔH s týmito 7 účinnými tipmi!

zostatky liekov vo vode
Depositphotos

Aké riziká predstavujú zostatky liekov vo vode?

Ako už bolo spomenuté, farmaceutiká vo vode nielenže poškodzujú vodné ekosystémy, ale vplývajú aj na naše zdravie. Môžu negatívne pôsobiť na hormonálnu rovnováhu, čo v horších prípadoch môže vyústiť do závažnejších problémov, napr. s reprodukciou, alebo môžu viesť k vzniku rezistencie – nižšia účinnosť liekov. Aj keď je vplyv týchto zostatkových látok menej nebezpečný ako ich priama konzumácia, mali by ste sa o kvalitu svojej pitnej vody zaujímať a investovať do účinného filtračného systému. Nielenže zlepší kvalitu vody, ale aj jej chuť.

Neprehliadni: Viete, prečo potrebujeme tuky? Zistite, ktoré sú zdravé a ktoré nie!

Reverzná osmóza odstraňuje škodlivé látky

Systém reverznej osmózy odstraňuje z pitnej vody širokú škálu látok – napr. vápnik a horčík, ktoré sú zodpovedné za tvrdosť vody, dusičnany a dusitany, pesticídy, herbicídy, hormóny, ako aj spomínané liečivá (antikoncepcia, antibiotiká a iné).

Účinnosť čistenia vody (v %) od jednotlivých kontaminantov závisí od tlaku a teploty vody. Reverzná osmóza v domácnosti dokáže odstrániť 93 až 98% liečiv obsiahnutých v pitnej vode.

Pozri aj: Prečo jesť kaleráb? Neuveríte, čo dokáže táto nenápadná zelenina!

Reverzná osmóza
Depositphotos

Princíp reverznej osmózy

Táto vodná filtrácia používa jemnú membránu, ktorá prepúšťa iba molekuly vody. Na jednej strane teda zostávajú nečistoty a kontaminanty a za nanofilter sa dostáva len čistá voda bez prímesí. Voda sa teda rozdelí do dvoch prúdov – jeden ide do kohútika a druhý do odpadovej vody (kanalizácie).

Väčšina reverzných osmóz obsahuje okrem membrány aj polypropylénový filter, ktorý zachytáva rozpustené pevné látky a uhlíkový filter, ktorý odstraňuje nepríjemnú pachuť a zápach z vody.

Odborné poradenstvo s komplexnou úpravou vody a široký výber filtrov a zmäkčovačov na vodu prináša eshop mojavoda.sk.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE