Ako sa vyhnúť opuchnutým nohám počas dlhej cesty na dovolenku k moru?

Opuchy na nohách pri cestovaní

Nielen v bežnom živote, ale ešte viac počas cesty na dovolenku môžu byť opuchnuté nohy  nepríjemným a dokonca nebezpečným problémom, ktorý dokáže dlho plánovaný relax pokaziť. Bez ohľadu na to, či cestujete autom, lietadlom alebo iným dopravným prostriedkom, dlhodobé sedenie v jednej polohe vám môže spôsobiť v tomto smere značné nepohodlie. 

Pozri aj:  Zabudnite na ZÁPACH NÔH s týmito 7 účinnými tipmi!


Ako sa vyhnúť opuchnutým nohám počas dlhej cesty na vysnívanú dovolenku k moru?

Prečo môžu byť opuchnuté nohy nebezpečný problém?

Opuchnuté nohy nie sú len estetickým, ale aj zdravotným problémom. Opuchy môžu spôsobiť bolesť, obmedziť pohyblivosť a zvýšiť riziko vzniku závažnejších zdravotných komplikácií, ako je hlboká žilová trombóza. Trombóza je stav, kedy sa v žilách, najčastejšie na nohách, tvoria nebezpečné krvné zrazeniny, ktoré, ak sa uvoľnia a putujú do pľúc, môžu spôsobiť pľúcnu embóliu, čo je život ohrozujúci stav.

Odporúčame:  Najlepšie kloktadlo na boľavé hrdlo - zmiernite bolesť rýchlo a účinne!

Opuchnuté novhy pri cestovaní vchalup/Adobestock.com

Ako opuch vzniká?

Opuchy nôh, známe aj ako edém, vznikajú, keď sa tekutina hromadí v tkanivách. Tento stav môže byť spôsobený rôznymi faktormi, medzi ktoré najčastejšie patrí:

  • Dlhé obdobia bez pohybu môžu spôsobiť, že krv sa hromadí v dolných končatinách v dôsledku gravitácie a nedostatočného prúdenia krvi späť do srdca. Svaly na nohách pomáhajú pumpovať krv späť do srdca. Keď sa ale nepohybujú, krvný obeh sa spomaľuje, čo vedie k hromadeniu tekutín.

  • Dlhodobé sedenie alebo státie môže zvýšiť tlak v žilách, čo môže spôsobiť, že tekutina presakuje do okolitého tkaniva.

  • Nedostatok tekutín a nadmerný príjem soli môžu spôsobiť zadržiavanie vody v tele, čo prispieva k opuchom.

Ako predísť edému počas dlhej cesty autom?

Všetky spomínané nebezpečné faktory, ktoré môžu spôsobiť vážne poškodenie zdravia, sa veľmi často a v intenzívnej miere vyskytujú práve počas dlhej cesty na dovolenku. Ako ale predísť vzniku edému, ak je preprava do rezortu dlhá?

Ideálne je aspoň každé dve hodiny na niekoľko minút zastaviť, čo je počas dlhého letu samozrejme problém, preto je niekedy lepšie uprednostniť iný druh transportu, napríklad auto, pri ktorom si cestu na dovolenku do Čiernej hory môžete prispôsobiť aktuálnym potrebám oveľa jednoduchšie. Počas prepravy si robte aj pravidelné prestávky, aby ste sa prešli a natiahli si nohy.

Počas šoférovania je dobré raz za čas hýbať nohami. Prospešné je krúženie členkov, ohýbanie a naťahovanie prstov na nohách, aby ste podporili krvný obeh. Nastavte si sedadlo tak, aby ste mali dostatok priestoru na nohy a aby ste sa cítili pohodlne. Vyhnite sa prekríženiu nôh, ktoré môže obmedziť prietok krvi.

Udržujte si hydratáciu počas celej cesty. Vyhnite sa však nadmernému pitiu kávy a iných nápojov, ktoré môžu viesť k dehydratácii. Ak máte s opuchom končatín problém, noste kompresné pančuchy, ktoré podporujú krvný obeh a zabraňujú hromadeniu tekutín v nich.

Zaujme ťa: 6 spôsobov, ako si dopriať kvalitný spánok

Opuchy nôh v lietadle Depositphotos

Čo robiť v lietadle?

V prípade leteckej prepravy je to o niečo náročnejšie, pretože lietadlo len tak ľahko nezastavíte a nevystúpite z neho. Aj tu sa dá ale opuchom končatín rôznymi spôsobmi predísť.

Počas letu pravidelne cvičte priamo na sedadle. Robte krúženie členkami, ohýbanie a naťahovanie prstov na nohách, alebo jednoducho dvíhajte a spúšťajte nohy.

Ak je to možné, vstávajte a prechádzajte sa uličkou každú hodinu. Tento pohyb pomôže udržať optimálny krvný obeh v nohách. Noste tiež voľné a pohodlné oblečenie, ktoré neobmedzuje prietok krvi. Vyhnite sa tesným nohaviciam a opaskom. Podobne to platí aj v prípade obuvi, pozor však na to, aby nebolo pohodlie chodidiel na úkor ich zníženej bezpečnosti.

Na prevenciu edému je dôležitá aj hydratácia. Rovnako ako pri cestovaní autom, kompresné pančuchy môžu byť veľmi užitočné aj počas letu, pretože pomáhajú podporovať krvný obeh a zabraňujú hromadeniu tekutín v nohách. Ak je to možné, pokúste sa tiež počas dlhého letu  udržiavať nohy vo zvýšenej polohe. Môžete si ich trochu premasírovať. Znížiť tlak na chodidlá viete aj podložkou v podobe príručnej batožiny.

More vás dá do poriadku

Ak máte cestu autom alebo lietadlom konečne za sebou, no zanechala na vás nepríjemné následky, nemajte strach. More vás dá určite do poriadku. Slané more má jedinečné liečivé vlastnosti, ktoré priaznivo vplývajú na ľudské zdravie. Voda v slaných moriach obsahuje vysoké koncentrácie minerálov, ako sú sodík, horčík, vápnik a draslík, ktoré sú prospešné pre pokožku a organizmus.

Kúpanie v takejto vode môže pomôcť pri liečbe rôznych kožných ochorení, vrátane psoriázy, ekzémov a akné. Soľ má tiež antibakteriálne vlastnosti a pomáha čistiť póry, čo vedie k zlepšeniu celkového vzhľadu a zdravia pokožky. Okrem toho, minerály v slanej vode podporujú regeneráciu pokožky, zvyšujú jej elasticitu a znižujú zápalové procesy. Dokonca by sa morská voda dala prirovnať k zdravej mladej krvi, preto si jej priaznivé účinky po príchode do rezortu určite nenechajte ujsť a uvidíte, že na problematickú cestu si ani len nespomeniete. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE