Pohánka: TOP 5 receptov - vždy inak, ale vždy chutne!

Pohánka je mimoriadne zdravá a pre ľudský organizmus prospešná surovina. V poslednom období sa udomácňuje už aj v jedálničkoch našich domácností. Jedným z najväčších benefitov pohánky je to, že je bezlepková, a preto si ju môžu dopriať aj tí, ktorí majú v strave isté obmedzenia.

Pohánka obsahuje aj veľké množstvo telu prospešných látok, ktoré, okrem iného, podporujú aj vstrebávanie vitamínu C do organizmu. Priaznivo pôsobí aj na kardiovaskulárny systém.

Pohánka, aj keď sa to môže na prvý pohľad zdať, nemá so pšenicou nič spoločné. Ide o semeno, ktoré súvisí s rebarborou, šťaveľom a krídlatkou. Tieto semená podobné zrnám majú trojuholníkový tvar, rovnakú veľkosť ako zrná pšenice a typickú hnedú farbu.

Aby boli jedlé, musí byť ich vonkajší obal odstránený pomocou špeciálneho zariadenia na mletie zŕn. Keďže sú semená pohánky veľmi bohaté na komplexné sacharidy, označuje sa pohánka aj ako pseudocereália.

Jedlo z pohánky

Ak máte radi chuť pohánky, tak dnes ste u nás na správnom mieste!

Pohánka chutí najlepšie v rôznych variáciách, a preto sa pohánka v jedálničku stáva čoraz populárnejšou.

Nech sa páči, inšpirujte sa! Máme pre vás tipy na prípravu pohánky, a to:

  • pohánka so zeleninou,
  • pohánkový chlieb,
  • pohánka v rizote,
  • pohánkové vločky,
  • pohánkové krúpy,
  • pohánkový kaša,
  • lievance z pohánky,
  • pohánkové rizoto,
  • karbonátky z pohánky,
  • sladká pohánková kaša,
  • sladká kokosová kaša z pohánky,
  • pohánkové cookies,
  • pohánkové fašírky,
  • lahodná pohánka s mrkvou,
  • zapekaná pohánka s tekvicou,
  • nátierka z pohánky,
  • pohánková kaša s bryndzou,
  • pohánkový šalát či teplý šalát z pohánky.

Pohánka a nutričné hodnoty

Pohánka vo svojich 100 g obsahuje:

  • 343 kalórií,
  • 3,4 g tukov,
  • 71,5 g sacharidov,
  • 10 g vlákniny,
  • 13 g bielkovín.

Okrem toho obsahuje aj tieto vitamíny a minerálne látky:

  • vitamín B1 (tiamín),
  • vitamín B2 (riboflavín),
  • vitamín B3 (niacín),
  • vitamín B5 (kyselina pantoténová),
  • vitamín B6 (pyridoxín),
  • vitamín B9 (kyselina listová),
  • vitamín C,
  • antioxidanty,
  • aminokyseliny,
  • polyfenoly,
  • rutín,
  • horčík,
  • mangán,
  • fosfor,
  • zinok,
  • železo,
  • draslík,
  • selén,
  • vápnik,
  • meď,
  • omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Pohánka chráni ľudský organizmus pred rakovinou prsníka, má pozitívny vplyv na cievy a žily, udržuje zdravé srdce, znižuje krvný tlak, bráni vzniku osteoporózy, chráni telo pred pôsobením voľných radikálov, je skvelým zdrojom bielkovín a pomáha aj pri redukcii hmotnosti.

Odporúčame: Viete, prečo jesť cícer pravidelne? Jeho účinky vás presvedčia!

Ako uvariť pohánku?

  • Pohánku najskôr prepláchnite a potom zalejte vodou v pomere 1:1,5 (jeden diel pohánky na jeden a pol dielu vody).
  • Priveďte k varu a pohánku varte v osolenej vode približne 3 až 5 minút.
  • Potom pohánku odstavte z ohňa a nechajte pod pokrievkou stáť asi 20 až 30 minút.
pohánka

Zdroj: pinterest.com/doctissimo.fr

Recepty z pohánky

Pohánkové rizoto

Na prípravu pohánkového rizota si pripravte:

  • 1 hrnček pohánky
  • 2,5 hrnčeka vody
  • zelenina podľa vašej chuti (šalotka, mrkva, karfiol, hrášok)
  • olivový olej / maslo
  • soľ a korenie

Postup: Nakrájajte zeleninu na malé kúsky a krátko ju poduste na masle a/alebo olivovom oleji na rozpálenej panvici. Osoľte a okoreňte. Medzitým si v hrnci uvarte pohánku podľa vyššie uvedeného postupu. Keď sa z hrnca s pohánkou voda vyparí, primiešajte ju do podusenej zeleniny a rizoto je hotové. Podávajte napríklad spolu s červenou repou, uhorkou a nastrúhaným parmezánom.

pohánka

Zdroj: pinterest.com/kpourkatrine.com

Pohánka s bryndzou

Pohánka s bryndzou je rýchlou a zdravou alternatívou pre bryndzové halušky. 

Ingrediencie:

  • hrnček pohánky
  • 1,5 hrnčeka vody
  • bryndza
  • cibuľa a slanina – podľa chuti

Postup na prípravu pohánky s bryndzou: Pohánku uvarte v hrnci podľa nášho návodu vyššie. Ak do receptu chcete pridať cibuľu a slaninku, medzitým si ich nakrájajte na malé kúsky a opražte na panvici. Do uvarenej a ešte horúcej pohánky pridajte bryndzu. Miešajte, až kým sa bryndza nerozpustí a nespojí s pohánkou. Podľa chuti servírujte spolu s cibuľou a slaninkou.

pohánkové placky

Zdroj: pinterest.com/jemezdravo.eu

Pohánkové lievance

Pohánka nasladko? Prečo nie! Pohánkové lievance sú veľmi sýte, jednoduché na prípravu a navyše chutia naozaj vynikajúco. Pripravte si:

  • 150 g pohánkovej hladkej múky
  • 70 g hladkej (špaldovej) múky
  • 250 ml mlieka
  • 2 vajíčka
  • 2 lyžice oleja + na potretie panvice
  • 150 ml vody
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva

Postup na prípravu pohánkových lievancov: V miske zmiešajte pohánkovú a hladkú (špaldovú) múku. Pridajte mlieko, vajíčka, olej, vodu a všetko spolu zmiešajte. Do zmesi pridajte trstinový cukor a prášok do pečiva. Lievance pripravte na panvici potretej olejom – opekajte z oboch strán približne 2 až 3 minúty (podľa hrúbky). Lievance môžete servírovať napríklad s tvarohom, džemom či s ovocím alebo javorovým sirupom.

Neprehliadnite: Bolesť hrdla: Ako ju liečiť v prípade vírusovej alebo bakteriálnej infekcie?

 

Pohánkový šalát

Tento zdravý a svieži šalát s pohánkou je vhodný ako na obed, tak aj na ľahkú večeru. Obsahuje malé množstvo kalórií, takže si na ňom môžete pochutnať bez výčitiek.

Ingrediencie:

  • 100 g pohánky
  • 250 ml vody
  • kukurica
  • šalotka
  • šalátová uhorka
  • ďalšia zelenina podľa vašej chuti
  • citrónová šťava
  • olivový olej
  • soľ a korenie – podľa chuti
  • čerstvé bylinky

Postup na prípravu: V hrnci si uvarte pohánku podľa nášho návodu. V miske si zmiešajte všetky ingrediencie a dochuťte bylinkami, soľou a korením. Nakoniec k zmesi primiešajte vychladnutú pohánku a šalát je hotový.

pohánkový šalát

Zdroj: pinterest.com/isshappy.de

Pohánková kaša

Pokiaľ ste ešte pohánku v tejto forme neskúšali, určite to napravte! Pohánková kaša má nízky obsah tuku a kalórií, čo z nej robí perfektné jedlo napríklad na raňajky, ale aj chutný snack kedykoľvek počas dňa.

Na prípravu pohánkovej kaše budete potrebovať:

  • 1/2 šálky pohánky
  • 1 šálku vody
  • biely jogurt
  • ovocie podľa chuti – napríklad banán, jablko, čučoriedky, jahody
  • štipka škorice
  • med
  • semiačka podľa chuti – napríklad chia semiačka
  • voliteľné – kakao, hrozienka, brusnice

Postup na prípravu pohánkovej kaše: Pohánku uvarte podľa nášho návodu. Uvarenú pohánku zmiešajte so zvyšnými surovinami (podľa vašej chuti) a pokiaľ preferujete hladkú konzistenciu kaše, všetko spolu rozmixujte.

pohánková kaša

Zdroj: pinterest.com/judiliciousandnutritious.com

Aktualizované na 14.10.2023

1 komentár

Katarína Hrtúsová

Katarína Hrtúsová

07.02.2023 20:18

Pohánku som zatiaľ nepripravovala. Ďakujem za tip. Tieto recepty vyskúšam.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE