Príroda má liek na všetky neduhy. Naše staré mamy to veľmi dobre vedeli. Zbierali bylinky, varili čaje a odvary, pripravovali tinktúry. Vedeli, čo pomáha pri liečbe horúčky, nachladnutí a dokonca aj čo pozdvihne náladu. Možno aj niektorí z nás sa dnes radi vyberú do prírody na materinu dúšku alebo zdravé šípky. A tí ostatní skôr zájdu do najbližšej lekárne a nakúpia liekov, sirupov a všakovakých mastí, ktoré na obaloch sľubujú, že obsahujú prírodné zložky.
Ak aj vy si radšej uvaríte čaj z nazbieraných byliniek (ako ten vrecúškový z obchodu) a často hľadáte odpoveď na vaše zdravotné problémy v prírode, máme pre vás jeden výborný recept na domáci sirup.
Pozri aj: Čo je melatonín a aký má význam? Podpor jeho produkciu v tele!
Čo obsahujú mladé výhonky smreku?
Určite ste si všimli, ako sa na jar konce ihličnatých stromov začínajú sfarbovať bledozelenou farbou. Ale asi ste netušili, že tieto mladé výhonky majú niekoľko priaznivých účinkov pre naše zdravie. Jednou zo zložiek, ktoré obsahujú je terpentín, ktorý rozpúšťa hlien a tým uvoľňuje priedušky a uľahčuje vykašliavanie. Táto skvelá vlastnosť sa najlepšie dosiahne vo forme sirupu alebo čaju.
Vďaka vysokému obsahu antioxidantov, flavonoidov a karotenoidov pri pravidelnom používaní posilňujú mladé smrekové výhonky imunitu. Vysoký obsah vitamínu C je jedným z ďalších benefitov, ktorý pomáha pri boji s infekciou.
Ako rozoznať smrek
Smrek je najobľúbenejším vianočným stromčekom a najrozšírenejším ihličnatým stromom na Slovensku. Dorastá do výšky 50 až 70 metrov a má kužeľovitú korunu. Jeho tmavozelené ihličie je hranaté, krátke, špicaté, dlhé asi 1 až 1,5 centimetra, vyrastá z jedného bodu a obrastá celý konárik, zatiaľ, čo napríklad borovicové ihlice rastú v zhlukoch z jedného miesta pôvodu. Šišky smreku rastú najprv smerom nahor, po opelení vetrom sa začnú skláňať smerom nadol.
Ako ich zbierať
Smrekové výhonky sa zbierajú okolo prvých dvoch májových týždňov. Najvhodnejšie je ich zbierať z nižších vetvičiek, určite nie zvrchu. Samozrejme, zamerajte sa skôr na väčšie, mladé stromy ako na malé stromčeky.
Príprava sirupu
Existujú dva metódy, ako si pripraviť sirup z výhonkov smreku.
1. Studená metóda
Potrebujete:
- 500 g mladých smrekových výhonkov
- 250 g kryštálového cukru
Prvá metóda trvá 4 až 6 týždňov.
Výhonky dobre umyte a prvú vrstvu rozložte na dno sklenenej nádoby. Trochu ich zatlačte, aby medzi nimi neboli vzduchové medzery. Zakryte ich vrstvou kryštálového cukru. Takto vrstvite až kým pohár nie je úplne plný. Nádobu zakryte mušelínom a upevnite gumičkou. Plnú sklenenú nádobu postavte na svetlé miesto, najlepšie na parapet, sem tam pretraste. Smrekové výhonky postupne uvoľňujú hustú šťavu v priebehu 5 až 6 týždňov. Potom sirup preceďte cez gázu a dobre uzatvorený skladujte na tmavom a chladnom mieste. Pri kašli alebo ako prevenciu užívajte jednu lyžičku denne, môžeme ním osladiť i čaj.
2. Teplá metóda
Potrebujete:
- 500 g mladých smrekových výhonkov
- 250 g kryštálového cukru
- 250 ml vody
Príprava sirupu zo smrekových výhonkov pomocou tejto metódy nie je žiadna veda. Je to rozhodne menej časovo náročné ako prvá verzia. Použite 500 ml nádobu a do polovice ju naplňte výhonkami. Zalejte vodou a nechajte ich takto dva dni namočené. Potom nalejte zmes do hrnca a priveďte do varu. Výhonky smreka preceďte cez gázu a vmiešajte do vodnej zmesi cukor. Pomaly varte až kým tekutina nezmení farbu na žltú (jantárovú) a nezhustne. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Zo smrekových výhonkov si môžete tiež pripraviť čaj, tinktúru, odvar, masť či olej na boľavé svalstvo.
Na čo si dať pri užívaní sirupu pozor:
- smrekové výhonky, smrekový sirup, tinktúry, čaje a iné produkty z nich užívajte maximálne po dobu 5 týždňov alebo len občasne
- tehotné a dojčiace ženy by sa im mali radšej vyhnúť
Neprehliadni: Konopná múka ponúka unikátnu chuť. Je vhodnou súčasťou jedálnička?