8 zázračných byliniek proti chrípke: Prírodná lekáreň vo vašej kuchyni

Bylinky proti nachladnutiu a chrípke

V období, keď nachladnutie a chrípka napadajú naše dýchacie cesty a oslabujú organizmus, príroda ponúka bohatý arzenál liečivých bylín, ktoré môžu pomôcť zmierniť symptómy a podporiť regeneráciu. Liečivé bylinky sú nielen šetrné k telu, ale často aj veľmi účinné v boji proti vírusom, baktériám a zápalom, ktoré spôsobujú tieto nepríjemné ochorenia.

V tomto článku sa pozrieme na tie najlepšie bylinky proti nachladnutiu a chrípke, ich účinky a spôsoby použitia, ktoré vám pomôžu posilniť imunitný systém a uľaviť od symptómov.

Prečítajte si: Skvelý cesnakový čaj: Účinný recept proti bacilom

1. Echinacea – silný bojovník proti infekciám

Echinacea (Echinacea purpurea) je jednou z najpopulárnejších bylín, keď ide o boj s nachladnutím a chrípkou. Obsahuje účinné látky, ktoré stimulujú imunitný systém a zvyšujú schopnosť tela brániť sa infekciám. Pravidelná konzumácia echinacey môže pomôcť skrátiť trvanie nachladnutia a zmierniť príznaky, ako je kašeľ, nádcha a bolesť hrdla.

Ako ju používať:

Echinacea je dostupná vo forme čajov, tinktúr, kapsúl alebo sirupov. Ak cítite, že na vás prichádza prechladnutie, začnite užívať echinaceu hneď na začiatku, aby ste jej účinky využili čo najviac.

2. Zázvor – prírodný liek proti zápalom

Zázvor je silná protizápalová bylina, ktorá pomáha pri prechladnutí, chrípke a respiračných ochoreniach. Jeho aktívna zložka, gingerol, má antivírusové a antibakteriálne účinky, ktoré pomáhajú zmierniť zápal v dýchacích cestách a uvoľniť hlieny.

Ako ho používať:

Pripravte si zázvorový čaj z čerstvého koreňa. Nakrájajte zázvor na tenké plátky a zalejte ho horúcou vodou. Nechajte lúhovať 10 – 15 minút, pridajte med a citrón, čo zvyšuje jeho účinky. Zázvorový čaj je skvelý nielen na zmiernenie bolesti hrdla, ale aj na zníženie horúčky a upokojenie žalúdka.

3. Materina dúška – prírodný expektorant

Materina dúška je ďalšia bylinka, ktorá sa často používa pri respiračných ochoreniach. Je známa svojimi antiseptickými vlastnosťami, ktoré pomáhajú zmierniť kašeľ a uvoľniť zahlienenie. Materina dúška pôsobí ako prírodný expektorant, čo znamená, že pomáha uvoľňovať hlieny z dýchacích ciest a uľahčuje vykašliavanie.

Ako ju používať:

Pripravte si čaj z materinej dúšky, ktorý je veľmi jednoduchý. Jednu lyžičku sušenej byliny zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať 10 minút. Pite teplý čaj trikrát denne na zmiernenie kašľa a podporu dýchania.

Odporúčame: Zobudili ste sa ráno so zachrípnutým hlasom? TOTO pomôže!

bylinky proti chrípke
Depositphotos

4. Lipový kvet – na zníženie horúčky a upokojenie

Lipový kvet (Tilia cordata) je tradičná liečivá bylina, ktorá sa po stáročia používala na zníženie horúčky, podporu potenia a zmiernenie príznakov nachladnutia. Lipový kvet má aj jemné sedatívne účinky, ktoré môžu pomôcť upokojiť telo a zlepšiť spánok, čo je kľúčové pre regeneráciu počas choroby.

Ako ho používať:

Čaj z lipového kvetu je obľúbený pri liečbe prechladnutia a chrípky. Dve lyžičky sušených lipových kvetov zalejte 250 ml horúcej vody a nechajte lúhovať 10 – 15 minút. Pite teplý čaj, najmä pred spaním, aby ste sa mohli potiť a urýchliť proces uzdravenia.

5. Šalvia – liek na bolesť hrdla a zápal

Šalvia lekárska je silná antibakteriálna a antivírusová bylina, ktorá je výborným pomocníkom pri bolesti hrdla a zápaloch. Jej účinné látky, ako sú éterické oleje a flavonoidy, pomáhajú znižovať zápal a brániť ďalšiemu šíreniu infekcií.

Ako ju používať:

Najlepším spôsobom použitia šalvie pri nachladnutí je kloktanie. Pripravte si šalviový odvar (2 lyžičky sušenej šalvie zalejte vriacou vodou, nechajte vychladnúť a preceďte). Kloktajte 2 – 3 krát denne, čo pomôže zmierniť bolesť hrdla a zápal.

6. Baza čierna – na posilnenie imunity

Baza čierna je výborná bylina na podporu imunitného systému, ktorá sa používa ako prevencia proti vírusom a baktériám. Bobule bazy obsahujú vysoké množstvo vitamínu C a antioxidantov, ktoré pomáhajú znižovať dĺžku a závažnosť nachladnutia a chrípky.

Ako ju používať:

Môžete si pripraviť bazový čaj alebo sirup.  Sirup z bazy je jednoduchý na prípravu: varte bobule bazy s cukrom a vodou, kým nevznikne hustý sirup. Užívajte ho denne ako prevenciu počas chrípkovej sezóny alebo pri prvých príznakoch ochorenia.

Neprehliadnite: Spoznaj účinky manuka medu: Na čo je dobrý a kde ho u nás hľadať?

7. Harmanček – upokojujúci čaj na regeneráciu

Harmanček je známy svojimi protizápalovými, antibakteriálnymi a relaxačnými vlastnosťami. Pomáha nielen zmierniť podráždenie hrdla a zápaly, ale aj zlepšuje spánok, čo je kľúčové počas regenerácie.

Ako ho používať:

Pripravte si harmančekový čaj pred spaním. Zalejte jednu lyžičku sušených kvetov harmančeka horúcou vodou a nechajte lúhovať 10 minút. Tento čaj vám pomôže upokojiť sa a zároveň podporí hojenie slizníc.

8. Mäta – na uvoľnenie dýchacích ciest

Mäta pieporná je výborná bylina na uvoľnenie dýchacích ciest. Obsahuje mentol, ktorý pomáha zmierniť zahlienenie a upokojiť podráždené hrdlo. Jej osviežujúce vlastnosti tiež pomáhajú otvoriť nosné dutiny a uľahčiť dýchanie.

Ako ju používať:

Mätový čaj alebo inhalácia pary z mätových listov môžu pomôcť zmierniť príznaky nachladnutia. Na inhaláciu pridajte niekoľko kvapiek mätového oleja do horúcej vody a inhalujte paru 5 – 10 minút.

Potrebuješ poznať: Bylinky na zápal priedušiek: Ktoré z nich pomôžu vášmu zdraviu?

Bylinky proti nachladnutiu a chrípke sú skvelým prírodným riešením, ktoré môže podporiť váš imunitný systém a zmierniť príznaky týchto ochorení. Či už siahnete po echinacei na posilnenie imunity, zázvore na zmiernenie zápalov alebo po lipovom kvete na zníženie horúčky, vždy nájdete v prírode pomocníka, ktorý vás podrží počas sezóny prechladnutí.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE