Spoliehali sa na ňu v starovekom Egypte, milujú ju Ajurvédi a má dokonca svoje miesto aj v Biblii. O popularite škorice sa naozaj nedá pochybovať. Zatiaľ, čo v minulosti bola táto aromatická korenina veľmi vzácna a drahá a panovníkom sa nosila ako drahocenný dar, dnes je dostupná v každom obchode a používame ju v kuchyni či v kozmetike celkom bežne.
Zdravé účinky škorice sú známe široko-ďaleko. Povieme si o nich viac, no prezradíme vám aj to, čo sa stane, ak sa škorice počas sviatkov nabažíte viac, ako je prijateľné pre vaše telo.
Pozri aj: Tea tree oil ti v lekárničke nesmie chýbať. Zatočí s týmito neduhmi!
Vianočná korenina
Škorica a Vianoce idú k sebe ako maslo a džem, takže sú v podstate neoddeliteľnými priateľmi. Vianočné sviatky bez škoricovej arómy zo sviečok, z koláčikov či z punčov azda nie sú ani sviatkami a preto by sme na túto koreninu nemali pri predvianočných nákupoch zabudnúť.
Najlepšie na tom je, že škorica pekne vonia, skvelo chutí a v neposlednom rade aj lieči a to takmer celý ľudský organizmus. Vedci veria, že za všetky skvelé vlastnosti škorice, aj liečivé účinky, môže organická zlúčenina cinnamaldehyd. Existujú dva druhy škorice - škorica cassia a cejlónska škorica.
Prekvapí ťa: Šťastie a jeho efekt na zdravie ľudí: Dôkaz, že naozaj existuje
Čo dokáže škorica?
Od vianočných sviatkov sa teda presuňme k tomu, čo škorica naozaj dokáže a teda, aké výhody ponúka ľudskému telu. A verte, že ich nie je málo. Vybrali sme pre vás tie najdôležitejšie.
- Antioxidant a protizápalová bojovnica. Škorica je známa pre vysoký obsah antioxidantov, bojujúcich proti voľným radikálom a taktiež pre svoju protizápalovú funkciu. Máte tak väčšiu pravdepodobnosť, že vás budú obchádzať nepríjemné ochorenia.
- Malé množstvo škorice denne dokázalo znížiť po čase riziko srdcových ochorení, akými sú rôzne príhody a infarkty. Škorica taktiež preukázateľne znižuje krvný tlak a stará sa aj o zdravú hladinu cholesterolu.
- Škorica je účinným bojovníkom proti niekoľkým vážnym ochoreniam, ako je Alzheimer, Parkinson, ale aj rôzne druhy rakoviny. V prípade prvých dvoch ochorení chráni neuróny, v prípade rakoviny zasa pôsobí proti nekontrolovateľnému množeniu zlých buniek.
- Odháňanie baktérií a prevencia infekcií je ďalšou silnou stránkou škorice. Táto korenina sa dokonca využíva aj na prevenciu zubného kazu či zničenie nepríjemného zápachu z úst.
Podobná téma: Ako si prečistiť cievy? Týchto 7 potravín pomáha predísť infarktu!
Vedľajšie účinky škorice
Ani škorica nie je také neviniatko a nemôžete jej konzumovať koľko len chcete, pretože by vám mohla spôsobiť miernejšie aj vážnejšie zdravotné ťažkosti. Opäť sa potvrdzuje, že všetkého priveľa škodí a tak sa treba držať pri zemi aj pri používaní škorice. Priveľká spotreba škorice môže spôsobiť:
- U niektorých ľudí sa môže po nadmernej spotrebe škorice objaviť alergia, opuchy a podráždenie ústnej dutiny. Alergická reakcia sa môže prejaviť aj na pokožke, v podobe červených a svrbiacich miest.
- Priveľa konzumácie škorice môže pôsobiť toxicky, najmä na ľudí s problémami s pečeňou. Liečbe pomocou škoricových doplnkov by sa mali vyhýbať tehotné ženy a malé deti, ale aj diabetici. Ak nie vyhýbať, tak liečbu by mali určite konzultovať s diabetológom.
- Každý človek, ktorý sa lieči na vážne diagnózy, by mal branie škorice a doplnkov z nej konzultovať s lekármi. Môže sa totiž biť s antibiotikami, ale aj s liekmi na riedenie krvi či na srdce a cukrovku.
Ak sa pýtate, koľko škorice denne je prijateľným množstvom, musíme vás sklamať. Keďže ide skôr o účinnú a prospešnú látku, ako o potenciálne nebezpečenstvo, primeraná dávka nikdy nebola zistená. Odborníci na výživu však odporúčajú denne skonzumovať približne polovicu až celú kávovú lyžičku škoricového prášku, čo sú približne 2 až 4 gramy.
Inšpiruj sa: Puškvorec: Poznáš túto takmer vymiznutú liečivú rastlinku?