Recept na vianočný majonezák inak: Priprav si zdravšiu verziu! ​

Majonézový šalát je tradičnou prílohou na vianočnom stole mnohých sviatkujúcich. Aj keď ho niektorí radšej vymieňajú za o niečo zdravší obyčajný zemiakový šalát, či chceme alebo nie, majonezák sa k vyprážanému kaprovi hodí úplne dokonalo. Ako si pripraviť zdravšiu verziu a vyhnúť sa tak prebytočným kalóriám? Recept na vianočný šalát vo fit prevedení si zamiluje celá rodina a vám ešte zostane miesto na dupľu alebo na koláčik navyše.

Majonezák bez majonézy ​

Možno nás teraz ukameňujete, keď zistíte, že odľahčený zemiakový šalát v skutočnosti majonézu neobsahuje. V recepte je nahradená bielym jogurtom a v prípade, že chcete mať jogurtový majonezák ešte zdravší, pridajte doň, namiesto klasického bieleho jogurtu, kvalitný grécky. Nebojte sa ničoho, jogurtový majonézový šalát uspokojí vaše chuťové potreby tak ako ten tradičný a navyše sa nebudete musieť ostýchať, keď si budete chcieť pridať.

Vyskúšaj aj: Neznášaš laktózu? Tak potom neprehliadni recept na maslo ghee!

uvarené zemiaky v šupke

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie ​

Na zdravší majonézový šalát budete potrebovať v podstate tie isté ingrediencie ako na klasický, len majonézu vymeníme za jogurt. Pripravte si:

  • 2 kg uvarených zemiakov v šupke
  • 8 - 10 ks kyslých uhoriek
  • 1 pohár zavarenej mrkvy a hrášku (zmes)
  • 1 strednú cibuľu nadrobno
  • 1 väčší biely (alebo grécky) jogurt

Na dochutenie:

  • plnotučná horčica
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Voliteľné ingrediencie:

  • vajce, uvarené natvrdo
  • zavarená kukurica
  • zavarená kápia

Pozri aj: Chudnutie a alkohol: Zlá alebo neškodná kombinácia? Zisti pravdu!

majonezák na Vianoce

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy ​

  1. Najprv si dáme uvariť zemiaky. Záleží od veľkosti vašich zemiakov, no varíme ich v šupke približne pol hodiny. Pichneme do nich vidličkou, ak sú ešte tvrdé, necháme ešte povariť. Pozor, aby ste ich nerozvarili - zo šalátu by ste mali potom neforemnú masu, niečo ako pyré.
  2. Zatiaľ si pripravíme ostatné ingrediencie. Nadrobno si pokrájame cibuľku, môže byť biela aj červená, no červená v šaláte vyzerá lepšie. Nakrájame si aj uhorky a zmes hrášku a mrkvy zbavíme nálevu. Podobne pripravíme aj ďalšie ingrediencie, napríklad kukuricu, kápiu (krájame nadrobno) aj vajíčko natvrdo, ktoré chceme mať na malé kocky.
  3. Uvarené zemiaky scedíme, necháme vychladnúť a následne ich nakrájame na menšie kocky alebo ich pretlačíme cez na zemiaky určené sito. Osolíme a okoreníme, dobre premiešame.
  4. Pridáme ostatné ingrediencie a na záver aj jogurt. Dobre premiešame, aby sa všetky chute poriadne spojili. Nechajte šalát odstáť v chladničke aj niekoľko hodín. Po vybratí ho ochutnajte a ak mu niečo chýba, napravte to. Dosoľte, dokoreňte, prípadne prilejte troška uhorkovej šťavy, v tomto kroku však opatrne, aby ste jej nepridali príliš veľa.
  5. Majonézový šalát podávame k vyprážanej rybe alebo k inému sviatočnému jedlu.

Náš tip! Ak sa predsa len neviete majonézy vzdať, dochuťte ňou jogurt. Stačí pár lyžíc a šalát chytí úplne inú chuť a aj tak ide o odľahčenú verziu. V prípade, že chcete mať naozaj kvalitnú majonézu, spravte si ju doma, čím tiež prispejete k zdravšej verzii šalátika.

4 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

06.12.2018 09:55

super alternatíva k pravému majonézovému šalátu

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

09.12.2018 15:55

dobrá voľba s tým jogurtom

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

12.12.2018 19:26

nápad pridať trocha majonézy do jogurtu sa mi páči, vyskúšam

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

15.12.2018 13:22

Teším sa na takýto šalát ako malé decko.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE