Majonézový šalát je tradičnou prílohou na vianočnom stole mnohých sviatkujúcich. Aj keď ho niektorí radšej vymieňajú za o niečo zdravší obyčajný zemiakový šalát, či chceme alebo nie, majonezák sa k vyprážanému kaprovi hodí úplne dokonalo. Ako si pripraviť zdravšiu verziu a vyhnúť sa tak prebytočným kalóriám? Recept na vianočný šalát vo fit prevedení si zamiluje celá rodina a vám ešte zostane miesto na dupľu alebo na koláčik navyše.
Majonezák bez majonézy
Možno nás teraz ukameňujete, keď zistíte, že odľahčený zemiakový šalát v skutočnosti majonézu neobsahuje. V recepte je nahradená bielym jogurtom a v prípade, že chcete mať jogurtový majonezák ešte zdravší, pridajte doň, namiesto klasického bieleho jogurtu, kvalitný grécky. Nebojte sa ničoho, jogurtový majonézový šalát uspokojí vaše chuťové potreby tak ako ten tradičný a navyše sa nebudete musieť ostýchať, keď si budete chcieť pridať.
Vyskúšaj aj: Neznášaš laktózu? Tak potom neprehliadni recept na maslo ghee!
Ingrediencie
Na zdravší majonézový šalát budete potrebovať v podstate tie isté ingrediencie ako na klasický, len majonézu vymeníme za jogurt. Pripravte si:
- 2 kg uvarených zemiakov v šupke
- 8 - 10 ks kyslých uhoriek
- 1 pohár zavarenej mrkvy a hrášku (zmes)
- 1 strednú cibuľu nadrobno
- 1 väčší biely (alebo grécky) jogurt
Na dochutenie:
- plnotučná horčica
- soľ
- mleté čierne korenie
Voliteľné ingrediencie:
- vajce, uvarené natvrdo
- zavarená kukurica
- zavarená kápia
Pozri aj: Chudnutie a alkohol: Zlá alebo neškodná kombinácia? Zisti pravdu!
Postup prípravy
- Najprv si dáme uvariť zemiaky. Záleží od veľkosti vašich zemiakov, no varíme ich v šupke približne pol hodiny. Pichneme do nich vidličkou, ak sú ešte tvrdé, necháme ešte povariť. Pozor, aby ste ich nerozvarili - zo šalátu by ste mali potom neforemnú masu, niečo ako pyré.
- Zatiaľ si pripravíme ostatné ingrediencie. Nadrobno si pokrájame cibuľku, môže byť biela aj červená, no červená v šaláte vyzerá lepšie. Nakrájame si aj uhorky a zmes hrášku a mrkvy zbavíme nálevu. Podobne pripravíme aj ďalšie ingrediencie, napríklad kukuricu, kápiu (krájame nadrobno) aj vajíčko natvrdo, ktoré chceme mať na malé kocky.
- Uvarené zemiaky scedíme, necháme vychladnúť a následne ich nakrájame na menšie kocky alebo ich pretlačíme cez na zemiaky určené sito. Osolíme a okoreníme, dobre premiešame.
- Pridáme ostatné ingrediencie a na záver aj jogurt. Dobre premiešame, aby sa všetky chute poriadne spojili. Nechajte šalát odstáť v chladničke aj niekoľko hodín. Po vybratí ho ochutnajte a ak mu niečo chýba, napravte to. Dosoľte, dokoreňte, prípadne prilejte troška uhorkovej šťavy, v tomto kroku však opatrne, aby ste jej nepridali príliš veľa.
- Majonézový šalát podávame k vyprážanej rybe alebo k inému sviatočnému jedlu.
Náš tip! Ak sa predsa len neviete majonézy vzdať, dochuťte ňou jogurt. Stačí pár lyžíc a šalát chytí úplne inú chuť a aj tak ide o odľahčenú verziu. V prípade, že chcete mať naozaj kvalitnú majonézu, spravte si ju doma, čím tiež prispejete k zdravšej verzii šalátika.