Vieš, prečo nejesť biely cukor? Zisti, prečo mu radšej povedať nie!

prečo nejesť biely cukor

Asi nie je potrebné niekoho presviedčať o tom, že rafinovaný biely cukor rozhodne nepatrí medzi zdravé potraviny. O škodlivosti tohto sladidla sa už dlhú dobu hovorí naozaj veľa. Aký má cukor vplyv na naše telo? Pravdou je, že cukor pre nás skutočne predstavuje iba prázdne kalórie. Nemá takmer žiadnu výživovú hodnotu a do organizmu nedodáva nijaké dôležité látky. 

Asi najväčším problémom v súvislosti s cukrom je jeho nadmerná konzumácia. Pridávame ho do pokrmov i nápojov. Navyše sa veľké množstvá cukru nachádzajú aj priamo v potravinových výrobkoch, napríklad v sýtených sladených nápojoch, ovocných džúsoch, cukríkoch či čokoládach. 

Viete však, ako na naše telo vplýva takýto nadmerný príjem cukru? Viesť to môže až k rozvoju mnohých zdravotných ťažkostí. V nasledujúcom článku vám prezradíme, prečo nejesť biely cukor alebo prečo jeho používanie aspoň čo najviac minimalizovať! Neviete si predstaviť nahradiť cukor? Môže vás presvedčia nasledujúce riadky!

Pozri aj: Aj ty si ho rada vychutnávaš? Zisti, prečo sa oplatí piť zelený čaj!

nadváha a obezita
Shutterstock®

Biely rafinovaný cukor – negatíva konzumácie: 

1. Biely cukor je nezdravý a zvyšuje riziko nadváhy

Za nadváhou alebo dokonca až obezitou môže stáť viacero príčin, a to od nezdravého stravovania až po nedostatok pohybu. Konzumáciou veľkého množstvo cukru do tela dopravujeme aj vysoké množstvo kalórií, no človek pritom nedostáva ani žiadne živiny, ani nie je nasýtený. 

Takýmto spôsobom môže jedinec veľmi ľahko a takmer bez povšimnutia spotrebovať oveľa viac kalórií ako je potrebné. Cukor má navyše i negatívny vplyv na metabolizmus a môže prispievať aj k ukladaniu tukov.

2. Cukor naruší imunitný systém

Aké sú ďalšie negatívna konzumácie rafinovaného cukru? Biely rafinovaný cukor môže výrazne potláčať funkciu imunitného systému. Bez dobrej obranyschopnosti sa tak organizmus ťažšie bráni pred infekciami a chorobami. Väčšie množstvo skonzumovaného cukru dokáže značne znížiť činnosť bielych krviniek, ktoré sú pre imunitný systém človeka rozhodujúce. Okrem toho cukor prekysľuje organizmus, čím v podstate vytvára skvelé prostredie pre rozvoj ochorení aj množenie kvasiniek či baktérií.

Odporúčame: Ktoré jedlá znova neohrievať? Týmto opätovné prihrievanie neprospeje!

srdcovo-cievne ochorenia
Shutterstock®

3. Cukor zvyšuje hladiny cholesterolu

Nadmerná konzumácia cukru má ďalej negatívny vplyv aj na naše srdce. Toto sladidlo sa môže podieľať na zvyšovaní hladiny zlého cholesterolu a zároveň znižovaní úrovne dobrého cholesterolu. Vysoký cholesterol následne radikálne zväčšuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, napríklad i infarktu. 

4. Cukor môže poškodiť obličky a ďalšie orgány

Cukor navyše zaťažuje aj ďalšie vnútorné orgány, a to najmä pečeň, obličky aj žalúdok. Môže prispievať k rozvoju chorôb pečene aj problémov s tráviacim traktom. Biely rafinovaný cukor môže mať nepriaznivé účinky na zdravie obličiek, najmä ak je konzumovaný vo veľkých množstvách. Nadmerný príjem cukru môže prispievať k obezite, inzulínovej rezistencii a rozvoju cukrovky 2. typu, čo sú všetko faktory, ktoré zvyšujú riziko poškodenia obličiek.

Okrem toho môže vysoká spotreba cukru podporovať zápalové procesy v tele, čo môže negatívne ovplyvniť aj obličky. Preto je vhodné obmedziť príjem bieleho rafinovaného cukru na minimum a uprednostniť zdravšiu stravu, ktorá podporuje celkové zdravie vrátane zdravia obličiek.

5. Cukor zhoršuje stav pokožky

Negatívny vplyv nadmernej konzumácie cukru môžeme na našom tele pozorovať i zvonka. Rafinovaný cukor totiž prispieva k predčasnému starnutiu pokožky. Poškodzuje dôležitý kolagén a podnecuje stratu elasticity i funkčnosti tkanív. 

Tak vplýva aj na rýchlejšiu tvorbu vrások. Okrem toho môže byť nadmerná konzumácia cukru taktiež príčinou rozličných kožných problémov. Často napríklad zhoršuje akné a vplýva na tvorbu vyrážok. Dokonca môže stáť za suchou pleťou.

Odporúčame: Trápia ťa vyrážky a akné? Skús tieto domáce masky na aknóznu pleť!

dentálne problémy
Shutterstock®

6. Cukor spôsobuje zubný kaz a dentálne problémy

Nakoniec sa nedá nespomenúť aj snáď najznámejší škodlivý efekt konzumácie cukru, a to zvýšenú kazovosť zubov. Žiaľ, nadmerná konzumácia cukru môže veľmi rýchlo zničiť sen o krásnom úsmeve. Namiesto toho si skôr koledujeme o zvýšené riziko vzniku zubného kazu aj ochorení ďasien. 

Príčinou týchto problémov sú práve baktérie živené cukrom, ktoré sú tiež zodpovedné za nepríjemný zápach z úst. Nedá sa však na závere ešte nespomenúť, že nadmerná konzumácia bieleho cukru môže mať negatívny vplyv aj na nervový systém človeka, správnu absorpciu niektorých minerálov či aktivitu enzýmov.

Melasa, agávový sirup, hnedý cukor, med, trstinový cukor – aké sú najvhodnejšie alternatívy cukru?

Pri hľadaní vhodných alternatív bieleho rafinovaného cukru je dôležité zvážiť ich výživové vlastnosti, glykemický index a vplyv na zdravie. Tu sú niektoré z najčastejšie používaných alternatív:

  • Med: Med je prírodné sladidlo, ktoré obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály, ako je vitamín C, železo a vápnik. Má nižší glykemický index ako biely cukor, čo znamená, že menej dramaticky zvyšuje hladinu cukru v krvi. Med má tiež antibakteriálne vlastnosti a môže pomáhať pri liečbe kašľa a bolestí hrdla.

  • Melasa: Melasa je hustý sirup, ktorý vzniká ako vedľajší produkt pri rafinácii cukrovej trstiny alebo cukrovej repy. Je bohatá na železo, vápnik, horčík a draslík. V porovnaní s bielym cukrom má melasa nižší glykemický index a viac živín, vďaka čomu je výživnejšou alternatívou.

  • Agávový sirup: Agávový sirup je sladidlo získavané z rastliny agávy. Má nižší glykemický index než biely cukor, ale obsahuje vysoké množstvo fruktózy, čo môže byť nevýhodné pre ľudí s problémami s pečeňou alebo inzulínovou rezistenciou. Agávový sirup je veľmi sladký, takže sa ho používa menej, čo môže byť výhodou.

  • Hnedý cukor: Hnedý cukor je čiastočne rafinovaný alebo nerafinovaný cukor, ktorý obsahuje melasu, čo mu dáva tmavšiu farbu a karamelovú chuť. Hoci má viac minerálov ako biely cukor, stále je pomerne vysoko spracovaný a má vysoký glykemický index, takže by sa mal používať s mierou.

  • Trstinový cukor: Trstinový cukor je menej spracovaný ako biely cukor a má prirodzený obsah melasy. Hoci obsahuje malé množstvo živín, v porovnaní s bielym cukrom nie je významne lepší z hľadiska glykemického indexu alebo kalorického obsahu.

Najvhodnejšie alternatívy sú často považované za med a melasu kvôli ich nutričnému obsahu a nižšiemu glykemickému indexu. Agávový sirup môže byť tiež dobrý v malých množstvách, najmä pre tých, ktorí potrebujú nízky glykemický index, ale treba ho používať opatrne kvôli vysokému obsahu fruktózy. Hnedý cukor a trstinový cukor sú lepšie ako biely cukor, ale stále by sa mali konzumovať s mierou.

Článok aktualizovaný 9.8.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE