Tráviace aj dýchacie ťažkosti či reumatizmus – ktorá bylinka pomôže?

deväťsil lekársky

Deväťsil lekársky je bylinka s netradičným názvom a výrazným vzhľadom, známa svojimi veľkými kvetmi. Okrem estetickej hodnoty je cenený pre svoje liečivé účinky, najmä pri migrénach, problémoch s trávením a dýchacími ťažkosťami. V článku sa pozrieme na jeho zdravotné benefity a využitie.

Aké zdravotné účinky má deväťsil lekársky? Ako pripraviť deväťsilový čaj, macerát, tinktúry či obklad? Viac v článku!

Deväťsil lekársky (Petasites hybridus)

Deväťsil lekársky, ktorý nesie latinský názov Petasites hybridus, predstavuje trvácu bylinku z čeľade astrovité, dorastajúcu do výšky okolo 50 centimetrov. Je hojne rozšírená naprieč celou Európou, taktiež sa vyskytuje na západe či severe Ázie. Nájdeme ju často vo vyšších polohách, v podhorských aj horských oblastiach. Obľubuje najmä vlhšie stanovištia. Zvykne rásť vo vlhkých lesoch aj na brehoch riek a potokov.

Deväťsil je charakteristický rúrkovitými kvetmi na dlhých stvoloch, ktoré sú bledoružové, niekedy biele či fialkové. Má prízemnú ružicu pomerne veľkých plstnatých listov srdcovitého tvaru a zhrubnutý podzemok. Táto bylinka je zároveň známa svojimi liečivými vlastnosťami, pričom na liečbu neduhov sa využíva už od nepamäti. Kedysi sa údajne deväťsil využíval aj pri liečbe moru. A aké sú teda jeho účinky? Prezradíme vám, pri ktorých zdravotných problémoch môže byť nápomocný!

Odporúčame: Čo je avitaminóza? Spoznajte ochorenia z nedostatku vitamínov!

účinky deväťsila lekárskeho
Shutterstock®

Zber a spracovanie deväťsila

Z deväťsila lekárskeho sa na liečebné účely používa koreň, ktorý sa vykopáva začiatkom jari ešte pred kvitnutím rastliny. Tiež je možné korene zberať na jeseň, ideálne v septembri alebo októbri, keď rastlina dokončuje svoj vegetačný cyklus. Následne sa suší pri teplote do 40 °C. Celoročne sa dá tiež bylina zohnať na internete, v lekárňach či predajniach so zdravými potravinami. 

Deväťsilový čaj alebo deväťsilový macerát

Bežne sa liečivé rastliny užívajú formou čaju. Z deväťsila sa obvykle nepripravuje klasický horúci čaj, a to kvôli obsahu slizovitých látok. Z neho sa odporúča pripravovať hlavne macerát, čo je výluh drogy v studenej vode. Nechá sa odstáť v noci a ráno sa scedí. 

Dôvodom je ochrana cenných slizovitých látok, ktoré sa pri vyšších teplotách môžu rozkladať. Tieto slizovité látky majú významné liečivé vlastnosti, najmä pri ochrane slizníc, upokojovaní zápalov a podpore tráviaceho a dýchacieho systému. Horúca voda by mohla tieto látky degradovať, čím by sa znížila účinnosť macerátu. Studený macerát teda uchováva tieto látky neporušené a zaisťuje lepší terapeutický efekt.

Zdravotné účinky deväťsila

Deväťsil lekársky obsahuje slizovité látky, triesloviny, kyseliny a mnohé ďalšie významné látky. Aké sú účinky deväťsila lekárskeho? V prvom rade sa využíva na podporu trávenia. Uvoľňuje a prečisťuje tráviace ústrojenstvo, podporuje činnosť žalúdka a vplýva na odstránenie toxínov z tela. Môže byť osožný pri kŕčovitých bolestiach žalúdka či problémoch so žlčníkom aj zápche. Okrem toho sa v ľudovom liečiteľstve využíva pri ťažkostiach s dýchacím traktom.

 Môže pomôcť pri liečbe kašľa, hlienoch, dýchavičnosti, astme, horúčkových i chrípkových stavoch a mnohých ochoreniach dýchacieho systému, akým je aj zápal priedušiek. Deväťsil má ďalej močopudné účinky a podporuje zdravie močových ciest. Rovnako môže pomôcť tlmiť menštruačné kŕče.

Odporúčame: Aké sú účinky píniových orechov? Už zopár kúskov dokáže divy!

vonkajšie použitie deväťsila
Shutterstock®

Deväťsilový obklad

Deväťsil lekársky našiel v rámci tradičného ľudového liečiteľstva uplatnenie aj pri používaní zvonka. V tomto prípade sa využívajú skôr listy rastliny, ktoré sa zbierajú o niečo neskôr ako koreň, a to v letných mesiacoch. Väčšie čerstvé listy deväťsila sa trochu naklepú a používajú sa vo forme obkladu. Prikladajú sa na postihnuté miesto pri chronických zápaloch kĺbov, dne, reumatických ťažkostiach či opuchoch kĺbov.

Taktiež obklad môže pomôcť pri pomliaždeninách, vyvrtnutiach či vykĺbeniach. Užitočný býva aj pri kožných ranách, modrinách či popáleninách. Listy je vhodné prikladať priamo na postihnuté miesto, zafixovať nejakou gázou či obväzom a nechať pôsobiť počas noci. Ideálne je, ak je dané miesto v teple. Okrem toho je možné listy aj rozmliaždiť až na kašu a takto aplikovať na ranu. 

Deväťsil lekársky tinktúra

Deväťsil lekársky tinktúra je jedným zo spôsobov, ako využiť liečivé vlastnosti tejto rastliny v koncentrovanej forme. Tinktúra sa vyrába maceráciou čerstvých alebo sušených koreňov, listov alebo kvetov deväťsilu v alkohole (najčastejšie 40-60% etanol). Tento proces umožňuje extrahovať účinné látky z rastliny, ktoré môžu pomôcť pri liečbe migrén, dýchacích problémov, astmy a tráviacich ťažkostí.

Tinktúru užívajte podľa odporúčaného dávkovania, často pár kvapiek do vody alebo čaju, aby sa predišlo nežiaducim účinkom. Pred dlhodobým používaním je opäť vhodné konzultovať s odborníkom. Vhodné je voliť tinktúru pripravenú odborníkom. 

Možné nežiaduce účinky deväťsila lekárskeho

Deväťsil lekársky (Petasites hybridus) môže mať aj niektoré nežiaduce účinky, najmä ak sa užíva vo veľkých množstvách alebo dlhodobo. Hlavným rizikom je obsah pyrrolizidínových alkaloidov, ktoré môžu byť v surových rastlinách toxické pre pečeň. Tieto alkaloidy môžu pri dlhodobom užívaní alebo vo vysokých dávkach viesť k poškodeniu pečene, a preto je dôležité používať prípravky z deväťsilu, ktoré boli zbavené týchto toxínov.

Okrem toho môže u niektorých ľudí vyvolať alergické reakcie, najmä u osôb citlivých na rastliny z čeľade astrovité (Asteraceae). Preto sa deväťsil neodporúča tehotným ženám, dojčiacim matkám a ľuďom s ochorením pečene. Pred jeho dlhodobým užívaním by bolo vhodné poradiť sa s lekárom alebo odborníkom na bylinky.

Článok aktualizovaný 6.9.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE