Viete, aké účinky má čaj rooibos? Tu sú dôvody, prečo si ho dopriať!

čaj rooibos

Čaj rooibos sa v posledných rokoch stal obľúbeným nápojom po celom svete. Tento unikátny bylinný čaj, známy svojou jemnou, mierne sladkou chuťou, je bohatý na antioxidanty a neobsahuje kofeín, čo ho robí ideálnou alternatívou pre tých, ktorí sa snažia vyhnúť stimulantom. 

Účinky čaju rooibos na zdravie sú predmetom mnohých štúdií. Čaj je známy napríklad svojimi protizápalovými vlastnosťami a schopnosťou podporovať trávenie. Ochutnať alebo si aj pravidelne dopriať tento nápoj sa skutočne oplatí. Zistite, aké účinné látky rooibos ukrýva a aký má vplyv na naše zdravie!

Prečo rooibos piť? Ako rooibos pomáha nášmu telu? Je vhodný rooibos v tehotenstve a môže mať nejaké nežiaduce účinky? Zistite viac!

Poznáte čaj rooibos?

Rooibos predstavuje čaj či vo všeobecnosti nápoj, ktorý sa pripravuje z čajovca kapského, nesúceho latinské meno Aspalathus linearis. Ide o suchomilný ker z čeľade bôbovité, ktorého domovinou je juh Afriky. Hojne rozšírený je napríklad v suchých až piesočnatých oblastiach Juhoafrickej republiky. Dorastá do výšky okolo dvoch metrov, má jemne ihličkovité listy a žlté kvety. 

Z rastliny sa zberá vňať, čiže listy, tie sa následne drvia a prechádzajú oxidáciou. Takto získajú charakteristickú červenohnedú farbu. Z nich sa dá pripraviť známejší variant tohto čaju, ktorý je typický svojou červenkastou farbou, výraznou chuťou i vôňou. I slovo rooibos pritom v preklade znamená červený ker. Okrem toho sa vyrába aj neoxidovaný zelený rooibos, ktorý svojou arómou i farbou pripomína skôr zelený čaj

Práve na spomínaných územiach bol od nepamäti rooibos obľúbeným nápojom domorodých obyvateľov. Jeho popularita však postupne rástla a rozšíril sa prakticky do celého sveta. Pripraviť sa pritom dá na množstvo spôsobov. Môže byť podávaný klasicky ako horúci čaj, no tiež ako vychladený nápoj s citrónom či lístkami mäty. Napríklad na juhu Afriky je rooibos bežne podávaný aj s mliekom a cukrom. 

Odporúčame: Najlepšie byliny na studené nohy a ruky: Ktoré prekrvia vaše telo?

čajovec kapský Shutterstock®

TOP účinky rooibosu:

1. Je plný minerálov, antioxidantov a ďalších cenných látok

Ako prvé sa môžeme pozrieť na to, čo všetko v sebe rooibos ukrýva. Je zdrojom mnohých minerálnych látok, napríklad železa, vápnika, horčíka, draslíka, mangánu či medi. Rooibos čaj obsahuje rôzne fytochemikálií. 

Ukrývajú sa v ňom pritom hlavne flavonoidy, napríklad známy kvercetín či aspalatín. Flavonoidy pritom majú výrazné antioxidačné účinky. Rooibos obsahuje antioxidanty, ktoré napomáhajú bunky tela chrániť pred poškodením zo strany voľných radikálov. Tie môžu prispievať k rozvoju mnohých civilizačných ochorení a rovnako urýchľujú starnutie. Antioxidanty pritom pôsobia protirakovinovo a spomaľujú procesy starnutia.

2. Je bez kalórií a kofeínu

Africký čaj rooibos má okrem toho i pozitívny vplyv na imunitný systém človeka. Výhodou je, že neobsahuje prakticky žiadne kalórie. Taktiež rooibos neobsahuje kofeín, ktorý napríklad nájdeme v zelenom či čiernom čaji. Je tak skvelou voľbou pre osoby, ktoré potrebujú povzbudiť, no sú citlivé na príjem kofeínu. Je vhodný na pitie počas celého dňa. 

Odporúčame: TOP zaujímavosti o ľudských vlasoch: Koľko ich na hlave vlastne máme?

rooibos čaj Shutterstock®

3. Povzbudzuje organizmus a odstraňuje stres

Ďalej sú čaju rooibos pripisované pozitívne účinky na nervový systém človeka. Tento nápoj vo všeobecnosti povzbudzuje a osviežuje ľudský organizmus, a to i napriek tomu, že neobsahuje kofeín. Práve preto je vhodný aj pre tehotné ženy i deti. 

Na nervovú sústavu zároveň pôsobí upokojujúco, pričom potláča nervozitu, eliminuje podráždenie a uvoľňuje psychické napätie. Je ideálne dopriať si pravidelne tento nápoj v stresovom období. Nadmerný stres má totižto z dlhodobého hľadiska škodlivý vplyv na naše zdravie. Negatívne pôsobí na krvný tlak, imunitu i pokožku.

Práve preto je vhodné proti stresu zabojovať napríklad aj šálkou rooibos čaju. Zároveň tento nápoj pozitívne vplýva na kognitívne schopnosti a koncentráciu. 

4. Môže pomôcť pri migrénach

Dokonca môže pomôcť pri bolestiach hlavy a nepríjemných migrénach, ktorých príčinou neraz býva aj nadmerný stres a nahromadené napätie v tele. Okrem toho sa pravidelné pitie rooibos čaju odporúča fyzicky vyťaženým jedincom a hlavne prudko rastúcim deťom. 

5. Podporuje kvalitný spánok

Aké sú ďalšie výhody rooibos čaju? Môže pomôcť aj pri poruchách spánku. Jednou z najväčších výhod rooibos čaju je, že neobsahuje kofeín. Kofeín je stimulantom, ktorý môže narušiť spánkový cyklus a spôsobovať nespavosť, najmä ak je konzumovaný vo večerných hodinách.

Rooibos čaj obsahuje flavonoidy, ktoré môžu mať mierne sedatívne účinky. Tieto látky pomáhajú upokojiť nervový systém, čo môže viesť k pocitu uvoľnenia a pokojnej mysle, čo je kľúčové pre dobrý spánok.

Pozri aj: Aké je použitie tekvicového oleja? Vážne toto všetko dokáže?

cievny systém Shutterstock®

6. Priaznivo vplýva na cievny systém

Rooibos má pozitívny vplyv aj na stav a funkciu mnohých vnútorných orgánov. V prvom rade blahodarne pôsobí na hladinu cholesterolu v krvi aj krvný tlak a zlepšuje prekrvenie. Vďaka svojmu zloženiu s mnohými účinnými látkami prispieva k zdraviu srdca i ciev. Podieľa sa tak na znižovaní rizika vzniku rôznych vážnych srdcovo-cievnych ochorení, akým je napríklad aj ateroskleróza

7. Stabilná hladina cukru v krvi a protialergické účinky

Okrem toho prispieva tento nápoj aj k normalizovaniu hladiny cukru v krvi. Známe sú aj jeho protizápalové a hlavne antialergické účinky, pričom môže pomôcť zlepšiť stav jedinca pri liečbe rôznych alergií. 

8. Podporuje trávenie

Okrem toho má rooibos pozitívny vplyv aj na tráviaci systém. Zlepšuje procesy trávenia, podporuje metabolizmus a spaľovanie tukov v organizme. Prečisťuje pečeň a účinne zmieňuje žalúdočné kŕče a celkovo bolesti brucha. Môže pomôcť pri kolikách už v detskom veku. Rovnako môže byť užitočný pri zápche či nevoľnosti.

9. Je vhodný aj v tehotenstve

Ak lekár neurčí inak, rooibos čaj je všeobecne považovaný za bezpečný a vhodný pre tehotné ženy, samozrejme, pri konzumovaní v bežných množstvách. Má niekoľko vlastností, ktoré ho robia ideálnou voľbou počas tehotenstva. Rooibos neobsahuje kofeín, ktorý sa odporúča obmedziť počas tehotenstva, pretože vysoké dávky kofeínu môžu byť spojené s komplikáciami. 

Kofeín tiež môže zvyšovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak, čo nie je ideálne pre tehotné ženy. Navyše, tehotné ženy často zažívajú tráviace problémy ako nadúvanie, pálenie záhy a zápcha. Rooibos môže pomôcť zmierniť tieto ťažkosti vďaka svojim upokojujúcim účinkom na tráviaci systém.

Môže mať nežiaduce účinky?

Aj keď je rooibos čaj vo všeobecnosti považovaný za bezpečný pre väčšinu ľudí, v niektorých prípadoch môže mať nežiaduce účinky. Ako pri každom bylinnom čaji, niektorí ľudia môžu mať alergické reakcie na zložky obsiahnuté v rooibos čaji. Tieto reakcie môžu zahŕňať vyrážky, svrbenie alebo opuch.

Rooibos môže ovplyvniť účinnosť niektorých liekov. Napríklad môže interagovať s liekmi na liečbu rakoviny alebo s liekmi, ktoré ovplyvňujú hladinu hormónov. Ak užívate akékoľvek lieky, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom pred začatím konzumácie rooibos čaju.

V ojedinelých prípadoch boli zaznamenané správy o poškodení pečene spojenom s konzumáciou extrémne veľkého množstva rooibos čaju. Hoci je to veľmi zriedkavé, osoby s už existujúcimi problémami s pečeňou by mali byť opatrné a konzultovať konzumáciu rooibos čaju so svojím lekárom.

Článok aktualizovaný 5.6.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE