Na koreniny sa spravidla pozeráme ako na pomocníkov pri varení, vďaka ktorým dokážeme chuť pokrmu priviesť do dokonalosti. Môžeme jedlo síce osoliť, no tie správne koreniny mu dodajú jedinečnú chuť aj arómu. Oplatí sa ich však používať aj z ďalších dôvodov. Možno ste o tom ani netušili, no mnohé koreniny majú nemalé liečivé účinky a dokážu blahodarne vplývať na naše zdravie.
Mnohé majú antibakteriálne či antiseptické vlastnosti, podporujú trávenie či upravujú krvný tlak. Stačí poznať tie správne a pri varení či pečení ich pravidelne požívať. V nasledujúcom článku sa pozrieme na niektoré z nich. Čo všetko dokážu? Ktoré kuchynské korenie sa rozhodne oplatí používať?
Najzdravšie bylinky a korenie do kuchyne:
1. Rasca
Rasca sa môže javiť na prvý pohľad úplne obyčajná. Áno, ide o bežne používanú koreninu a v ponuke sú mnohé exotickejšie druhy, no ani jej účinky neradno podceňovať. Rasca obsahuje mnohé minerálne látky i vitamíny, esenciálne oleje či antioxidanty. Do jedla ju neváhajte pridávať pri tráviacich ťažkostiach, napríklad plynatosti. Taktiež pomôže pri zadržiavaní vody v organizme. Pripraviť sa z nej dá i čaj, ktorý pomôže odstrániť tieto problémy. Rasca je vhodná na dochutenie mäsa, nátierok, zemiakov i polievok.
Bude vás zaujímať: Prečo jesť kuskus? Vďaka jeho účinkom si ho zamilujete aj vy!
2. Kurkuma a čierne korenie
Medzi koreniny, ktoré sú známe svojimi jedinečnými liečivými účinkami, môžeme dozaista zaradiť kurkumu. Ako korenie, liečivo či farbivo sa využíva sýtožltý až oranžový koreň rastliny Curcuma longa. Kurkuma je známa najmä obsahom kurkumínu, ktorý je významným antioxidantom. Má tiež výrazné protizápalové vlastnosti. Oplatí sa ju používať pri reumatických ťažkostiach a rôznych zápalových ochoreniach. Kurkuma podporí trávenie a prispieva k ochrane mozgu, srdca, ciev i pokožky. Je vhodná nielen do indických pokrmov.
A prečo spomíname s kurkumou rovno aj čierne mleté korenie, ktoré patrí medzi základné koreniny? Ako sme spomenuli, kurkuma obsahuje kurkumín. Problémom však je, že kurkumín sa prirodzene zle vstrebáva do krvného obehu. Piperín, aktívna zložka čierneho korenia, môže zvýšiť biologickú dostupnosť kurkumínu až o 2000%. To znamená, že kombinácia kurkumy a čierneho korenia výrazne zlepšuje absorpciu kurkumínu v tele. Skrátka, piperín podporuje využitie kurkumínu naším telom.
3. Škorica
Škorica je rovnako často používaná do rôznych indických pokrmov a vďaka sladkastej chuti je tiež ideálna do sladkých jedál. Ide v podstate o časť kôry škoricovníka, najmä škoricovníka cejlónskeho. Škorica obsahuje železo i vápnik a má antibakteriálne aj antioxidačné vlastnosti. Má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi a tiež podporuje imunitný systém. Prispieva k zlepšeniu krvného obehu a prekrveniu končatín.
Odporúčame: TOP recepty na zdravé cestoviny: Musíte ich skúsiť všetky!
4. Kardamóm
Výrazné liečivé vlastnosti má aj kardamóm, ktorý radíme medzi najcennejšie a najdrahšie koreniny sveta. Na prípravu korenia sa využívajú aromatické semená kardamómu malabárskeho, ktoré sú ukryté v tobolkách. Kardamóm blahodarné vplýva na činnosť tráviaceho systému. Zlepšuje trávenie a pomáha eliminovať žalúdočné kŕče či plynatosť. Priame žutie semienok môže pomôcť pri zápachu úst či zápale ďasien. V kuchyni sa ho oplatí používať pri príprave mäsa i zemiakových či strukovinových pokrmov. Je vhodný aj do zákuskov či kompótov.
5. Kajenská paprika / kajenské korenie
Pochádza z mletých plodov rastliny Capsicum annuum. Jej pridávanie do jedál nielenže zvyšuje chuťový zážitok svojou výraznou pikantnosťou, ale prináša aj množstvo zdravotných benefitov. Kajenská paprika je bohatá na kapsaicín, zlúčeninu, ktorá má silné protizápalové a analgetické vlastnosti.
Kapsaicín môže pomôcť zmierniť bolesť, znížiť zápaly a zlepšiť krvný obeh. Okrem toho kajenská paprika podporuje trávenie tým, že stimuluje tvorbu tráviacich štiav a zlepšuje metabolizmus, čo môže napomôcť pri chudnutí. Má tiež termogénne účinky, čo znamená, že môže zvýšiť telesnú teplotu a podporiť spaľovanie kalórií.
6. Muškátový orech
Muškátový orech má údajne svoju domovinu v Grenade a Indonézii. Používať ho môžete pri pečení či varení. Hodí sa k mletému mäsu, rybám, divine, vhodný je do marinád, omáčok či cestovín. A aké sú jeho zdravotné prínosy? Upravuje trávenie a môže pomôcť pri nespavosti. Známe sú i jeho afrodiziakálne vlastnosti. Pôsobí tiež upokojujúco na nervový systém. Vo väčšom množstve však môže spôsobiť nemalé zdravotné problémy. Denne je vhodné prijať maximálne pol malej lyžičky tohto korenia.
Odporúčame: Výhody varenia na pare: Ako tepelne spracovávať potraviny šetrným spôsobom?
7. Šafrán
Pri kardamóme sme spomínali, že ide o cenné a veľmi drahé korenie. Do tejto kategórie radíme aj šafran. Ako korenie sa používajú drobné červené blizny kvetov rastliny Crocus sativus. Ich zber je veľmi náročný. Robí sa to ručne, s čím súvisí i vysoká cena korenia. Šafran obsahuje množstvo účinných látok, podporuje trávenie, upokojuje nervový systém. Ukazuje sa nápomocný pri erektilnej dysfunkcii či menštruačných kŕčoch. Používa sa v sladkých i slaných pokrmoch, ale len v malom množstve, keďže je veľmi výrazný.
8. Oregano
Nakoniec môžeme spomenúť aj oregano, ktoré opäť patrí skôr medzi bežné a často využívané druhy korenín. Charakteristický je napríklad pre taliansku kuchyňu. Ako korenina sa využíva vňať pamajoránu záhradného. Používa sa na pizzu, taktiež cestoviny, vhodný je to marinád i dresingov. Hodí sa k zelenine i mäsu. Oregano je zdrojom viacerých vitamínov, tiež železa či horčíka. Pomáha pri kŕčoch a črevných zápaloch, podporuje vykašliavanie. Pôsobí antibakteriálne, podporuje trávenie i látkovú premenu.
9. Biele korenie
Biele korenie má niekoľko pozitívnych účinkov na zdravie, ktoré sú menej známe, ale stále významné. Biele korenie, ktoré pochádza z rovnakých bobúľ ako čierne korenie, ale prechádza iným procesom spracovania, si zachováva mnohé zdravotné benefity
Podobne ako čierne korenie, aj biele korenie obsahuje piperín, ktorý stimuluje tráviace enzýmy a zlepšuje trávenie. Pomáha pri produkcii žalúdočných štiav, čo podporuje tráviaci proces a znižuje problémy s trávením, ako je nadúvanie a plynatosť.
Článok aktualizovaný 30.7.2024
Aktualizovaný článok: 30.07.2024