Kapsaicín – aké má účinky a v ktorých potravinách ho nájdeme?

Patríte skôr medzi milovníkov slaných chutí, alebo si neviete predstaviť život bez sladkého? Mnohí na sladké dobroty nepomyslia ako je rok dlhý, pre iných sú sladké pokrmy neoddeliteľnou súčasťou jedálnička. Chuť však nie je len sladká a slaná. Isto tu nájdeme aj fanúšikov kyslých či sladkokyslých chutí, dokonca si mnohí rozhodne radi pochutia na horkých potravinách, akým je napríklad aj grep. 

A teraz ruky hore všetci tí, ktorých jasnou voľbou sú v prvom rade pokrmy, ktoré sú pálivé a pikantné. Patríte k milovníkom čili papričiek a všetkého štipľavého? V tom prípade by ste mali vedieť viac o takzvanom kapsaicíne. Čo to je, aké má účinky a v ktorých potravinách je prítomný?

Čo je kapsaicín?

Kapsaicín je chemická zlúčenina zodpovedná za štipľavosť niektorých paprík. Z chemického hľadiska ide o rastlinný alkaloid, rozpustný v tukoch a alkohole, patriaci medzi kapsaicinoidy. Alkaloidy vo všeobecnosti predstavujú sekundárne metabolity rastlín, húb a živočíchov. Kapsaicín je konkrétne sekundárnym metabolitom paprík, primárne paprík rodu Capsicum. 

Túto zlúčeninu ako prvý izoloval P. A. Buchtholz v roku 1816 z pálivých paprík. V roku 1878 kapsaicín izoloval aj maďarský lekár Endre Hogyes, ktorý zároveň preukázal, že ide o látku, ktorá je zodpovedná za pálivý pocit pri kontakte so sliznicami. K syntetickej výrobe kapsaicínu došlo až v 30. rokoch 20. storočia. 

Odporúčame: ​Splenomegália – aké príznaky má zväčšená slezina?

účinky kapsaicínu

Zdroj: Depositphotos

Aké má kapsaicín účinky?

Alkaloidy majú vo všeobecnosti rôznorodé účinky. Niektoré sú liečivé, iné v menšom alebo väčšom množstve toxické, ďalšie zase pôsobia omamne. Pre kapsaicín je charakteristické, že pri kontakte so sliznicami vytvára pocit pálenia až bolesti. Receptory bolesti spúšťa z toho dôvodu, aby organizmus (človeka, živočícha) varoval pred potenciálnym rizikom nadmernej konzumácie. U ľudí je táto reakcia vyvolaná teplotným receptorom TRPV1, ktorý je prítomný v mozgu, periférnych nervoch a ďalších miestach.

Účinkami kapsaicínu sa od jeho objavenia zaoberali už mnohé štúdie a výskumy a dnes je známy dlhý raz jeho vlastností. Hoci napodobuje pocit štípania otvorením kanálikov neurotransmiterov, pri dlhodobejšom účinku z neurónov vyčerpá presynaptické substancie, čím paradoxne dôjde k zníženiu pocitu bolesti. Kapsaicín sa tak v medicíne a farmácii využíva v prvom rade pre svoju schopnosť tlmiť bolesť. Pridáva sa do niektorých liekov, krémov či náplastí, ktoré sú určené najmä na liečbu neuralgií a periférnych neuropatických bolestí.

Ďalšie účinky kapsaicínu:

  • pôsobí protizápalovo,

  • má antioxidačné účinky,
  • stimuluje žalúdočnú sekréciu,
  • podporuje zažívanie,
  • zvyšuje rýchlosť metabolizmu,
  • podporuje spaľovanie tukov,
  • pomáha pri chudnutí,
  • stimuluje sekréciu hlienov,
  • podporuje krvnú cirkuláciu, 
  • pôsobí dezinfekčne na črevnú oblasť,
  • napomáha znižovať hladinu cholesterolu,
  • podporuje dobrú imunitu,
  • podporuje vylučovanie endorfínu.

V súčasnosti sú skúmané možnosti využitia kapsaicínu pri liečbe mnohých rôznorodých ochorení a zdravotných problémov, a to napríklad pri liečbe porúch senzorických nervových vlákien, vrátane bolestí spôsobených artritídou či diabetickou neuropatiou. Ďalej sú skúmané účinky kapsaicínu pri liečbe niektorých nádorových ochorení (napr. rakoviny prostaty). Ukazuje sa byť osožný pri liečbe migrén, kŕčových žíl, trombóz či diabetu.  

Čo obsahuje kapsaicín?

Ako sme spomenuli už vyššie, kapsaicín sa prirodzene vyskytuje v paprikách rodu Capsicum. Do tohto rodu patrí napríklad paprika ročná (Capsicum annuum) či paprika kríčkovitá (Capsicum frutescens), ktorá je známa aj ako čili paprička či feferónka. Kultivarom papriky ročnej je známa paprika Jalapeño, kultivarom papriky čínskej (Capsicum chinense) je zase napríklad paprika Habanero.

Známych je mnoho druhov, odrôd a kultivarov spadajúcich do radu Capsicum, ktoré sú zdrojom cenného kapsaicínu – Pimento, Birds Eye, Chipotle, Naga Morich a mnoho ďalších.

Kapsaicín tiež možno nájsť v lekárni. Často sa pridáva do náplastí, krémov, gélov či masážnych roztokov určených na tlmenie bolestí súvisiacich s nervami a pohybovým aparátom. Taktiež býva častou ingredienciou vo výživových doplnkoch na podporu chudnutia. Zaujímavosťou je, že sa niekedy pridáva aj do leskov na pery na dočasné optické zväčšenie pier. 

Poznáte Scovilleho stupnicu?

Množstvo kapsaicínu sa v paprikách značne líši, a to nielen v závislosti od konkrétneho druhu a kultivaru, ale napríklad i podmienok pestovania, teda pôdy či podnebia, v ktorom sú pestované. Na určenie miery pálivosti paprík a čili papričiek z rodu Capsicum sa používa takzvaná Scovilleho stupnica. Počet Scoville jednotiek pálivosti (SHU) zodpovedá prítomnému množstvu kapsaicínu. 

Metódu kvantitatívneho porovnávania pálivosti papričiek publikoval v roku 1912 americký chemik Wilbur Scoville, po ktorom je stupnica pomenovaná. Známe papričky Jalapeño patria k menej štipľavým a majú približne 2 500 – 8 000 SHU. Pre porovnanie, jednou z najpálivejších papričiek je kultivar známy ako Carolina Reaper, ktorý môže dosiahnuť až okolo 2 200 000 SHU. Čistý kapsaicín má neuveriteľných 16 000 000 SHU. 

Odporúčame: ​Oxytocín – čo v tele ovplyvňuje a kedy dochádza k jeho vylučovaniu?

čo obsahuje kapsaicín

Zdroj: Depositphotos

Riziká spájané s kapsaicínom

Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí, a to platí aj pri kapsaicíne. Kapsaicín je vysoko dráždivá látka, preto to s jeho množstvom netreba preháňať. Nadmerná konzumácia čili papričiek, a teda nadmerný prísun kapsaicínu, môže spôsobiť dráždenie žalúdka a následnú nevoľnosť až zvracanie, čo môže dráždiť ústnu dutinu. U niekoho môže zase čili spôsobiť hnačky. V extrémnych prípadoch pri veľmi veľkom prísune kapsaicínu môže dôjsť k prudkému poklesu tlaku a ťažkostiam s dýchaním. Čistý kapsaicín dokonca môže viesť až k smrti.

Recept: Domáca sladká chilli omáčka

Ak patríte k milovníkom pikantných pokrmov a chcete svojmu telu dopriať viac kapsaicínu, skúste túto domácu sladkú chilli omáčku. Keďže nie je až tak pálivá, zamilujú si ju aj tí, ktorí sa úplne pikantným pokrmom vyhýbajú. 

Ingrediencie:

  • 225 g bieleho cukru
  • 250 ml prevarenej vody
  • 125 ml ryžového octu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 4 veľké červené chilli papričky
  • 1,5 PL kukuričného škrobu
  • 2 PL studenej vody

Postup: Z chilli papričiek odstránime stonky, pozdĺžne ich rozkrojíme a najemno nakrájame aj so semienkami. V menšom hrnčeku rozpustíme cukor vo vode a pridáme ryžový ocot, najemno nasekaný cesnak a nasekané chilli papričky. Na strednom ohni privedieme zmes k varu a necháme variť 12 minút. V studenej vode rozmiešame kukuričný škrob.

Pod hrncom stiahneme plameň na minimum a do omáčky vlejeme škrobovú vodu. Dôkladne premiešame a necháme variť 3 minúty. Nakoniec necháme omáčku pár minút chladnúť a prelejeme ju do sterilizovaných fľaštičiek. Úplne vychladnuté omáčky uskladníme v chladničke. 

Odporúčame: ​Bulímia – aké sú hlavné príznaky tejto poruchy príjmu potravy?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE