V mnohých domácnostiach na Slovensku je vianočné menu nemennou záležitosťou. To znamená, že rok čo rok sa pripravujú tie isté pokrmy a táto tradícia pretrváva celé generácie. Avšak, je zároveň aj bežné, že v niektorých domácnostiach sú tradície, týkajúce sa vianočných jedál, trošku upravené alebo obmenené.
Na to môže mať vplyv mnoho faktorov. Napríklad novo založené rodiny neraz prevezmú vianočné tradície z jednej a druhej strany rodiny a prípadne k nim aj niečo pridajú a vytvoria si vlastné. Vianočné menu tiež môže byť ovplyvnené tým, ako sa členovia domácnosti stravujú. Ak je dodržiavaná napríklad výhradne rastlinná strava, ktorá neobsahuje žiadne mäso a živočíšne produkty, tak asi klasické vianočné jedlá, ako vyprážaný kapor a majonézový šalát, ani nepripadajú do úvahy.
Je vaša domácnosť vegánska alebo s vami za stôl tieto Vianoce zasadne aj nejaký vegán? Máme pre vás vianočné recepty, z ktorých si pripravíte dokonalé sviatočné vegánske menu. Ako pripraviť zemiakový šalát a hlavné jedlo k nemu vo vegánskej verzii?
Recepty pre vegánske vianočné menu:
• Polievka č. 1: Vegánska kapustnica
Ingrediencie:
-
1 kg kyslej kapusty
- 75 g sušených sliviek
- 30 g sušených dubákov
- 1 ČL sušeného tymianu
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 1 PL sladkej papriky
- 1 PL celého čierneho korenia
- 1 ČL celého nového korenia
- 10 bobkových listov
- 2 údené tofu
- 1 ČL mletej rasce
- 10 borievok
- 1 cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- 3 l vody
- soľ
- olej
Postup: Sušené huby necháme odstáť vo vode aspoň hodinu, aby zmäkli. Z kapusty vyžmýkame vodu a nakrájame ju na hrubšie pásiky. Tofu nakrájame na menšie kocky. V hrnci rozpálime olej a opražíme tofu, ktoré potom odložíme bokom. Podľa potreby doplníme olej a opražíme na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak.
Pridáme červenú papriku a rascu, premiešame a pridáme aj paradajkový pretlak a tymian. Krátko opražíme a pridáme kapustu. Po pár minútach podlejeme vodou. Pridajte podľa chuti soľ a tiež bobkové listy, nové korenie, čierne korenie, borievky. Rovnako pridáme sušené slivky a opražené tofu.
Privedieme k varu a pridáme namočené huby. Povaríme asi 45 až 60 minút do zmäknutia kapusty a odstavíme.
Odporúčame: TOP nápoj na jesenné a zimné obdobie – viete, aké účinky má šípkový čaj?
Zdroj: Depositphotos
• Polievka č. 2: Vianočná hubová polievka
Ingrediencie:
-
50 g sušených dubákov
- 250 g čerstvých šampiňónov
- 3 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- 2 bobkové listy
- 3 PL olivového oleja
- 7-8 sušených sliviek
- 100 ml sójovej smotany
- 1 zeleninový bujón
- morská soľ a čierne korenie
- čerstvá petržlenová vňať
Postup: Sušené huby zalejeme horúcou vodou a necháme postáť aspoň pol hodinu, aby zmäkli. Do hrnca dáme olivový olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte cesnak (prelisovaný), potom aj sušené slivky, nakrájané šampiňóny a namočené huby. Restujeme asi 3 minúty.
Potom zalejeme vodou (asi 1 L) a pridáme aj bujón, bobkové listy, kocky zemiakov. Osolíme a povaríme do zmäknutia. Vyberieme bobkové listy a všetko dôkladne rozmixujeme, aby nám vznikla krémová hubová omáčka. Pridáme sójovú smotanu a necháme len prevrieť. Odstavíme. Pred podávaním môžeme posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.
Odporúčame: TOP rastlinné zdroje bielkovín: Týmto 9 by mali dať šancu aj mäsožravci!
Zdroj: Depositphotos
• Hlavné jedlo č. 1: Vegánsky tofu kapor
Ingrediencie:
-
2 ks lahôdkové alebo biele tofu
- nori riasy
- 6 PL ľanových semienok
- múka
- strúhanka
- slnečnicový olej
Postup: Ľanové semienka pomixujeme a namočíme ich do hodiny na vodu, aby zmäkli a vytvorili gél (ten poslúži miesto vajíčok). Potom ich rozmixujeme na lepivú kašu. Tofu priečne prerežeme na dva tenšie plátky. Ak chceme, môžeme ich vyzerať do tvaru rybky, ale nie je to nevyhnutne potrebné.
Tofu následne obalíme v riasach, čím sa zabezpečí rybacia aróma. Pripravené tofu rybky obalíme najskôr v múke, potom v lepkavej zmesi ľanových semienok a nakoniec v strúhanke. Následne vypražíme z oboch strán do zlatista. Takto pripravené vyprážané tofu podávame s vegánskym zemiakovým šalátom.
• Hlavné jedlo č. 2: Ovsený vegánsky kapor zo zeleru
Ingrediencie:
-
500 g uvareného zeleru
- 500 g ovsených vločiek
- 1/2 vrecka rybieho korenia
- 2 PL nori vločiek
- 2 ČL sójovej omáčky
- 250 – 500 ml zeleninového vývaru
- 2 PL oleja
- strúhanka na obalenie
- olej na vyprážanie
Postup: Zmiešame uvarený zeler, ovsené vločky, rybie korenie, nori vločky, sójovú omáčku, olej a vývar. Pomixujeme na jednotnú zmes. Zo zmesi tvoríme placky, ktoré obalíme v strúhanke. Placky následne z oboch strán smažíme na oleji. Podávame s vianočným šalátom.
Odporúčame: Salko v hlavnej úlohe: Tieto lahodné dezerty musíte počas sviatkov skúsiť!
Zdroj: Depositphotos
• Príloha: Vegánsky zemiakový šalát
Ingrediencie:
-
300 ml vegan majonézy
- 800 g uvarených zemiakov
- 3 zavárané uhorky
- 2 mrkvy
- malá plechovka sterilizovaného hrášku
- 1 PL horčice
- 1 šalotka
- šťava z uhoriek
- soľ, korenie
Postup na vegánsky vianočný šalát: Celé zemiaky v šupke uvaríme vo vode. Potom ich necháme ochladnúť, ošúpeme a nakrájame. Mrkvu uvaríme, potom nakrájame na malé kúsky. Zemiaky presunieme do nádoby, pridáme nakrájanú šalotku, pokrájané uhorky, mrkvu a hrášok.
Taktiež pridáme vegan majonézu a na dochutenie horčicu, soľ a korenie. Podľa chuti a hustoty pridáme aj trochu nálevu z uhoriek. Dobre premiešame a odložíme do chladu.
A aké vianočné sladkosti doplnia vašu vegánsku večeru? V tomto článku nájdete vegánske recepty na tradičné vianočné pečivo bez vajec či mlieka: 7 receptov na vegánske vianočné pečivo.