Ľanové semienka – ako ich užívať a ako z nich vyrobiť náhradu vajec či obklad na bolesť?

Ľanové semienka

Ľan siaty, latinsky Linum usitatissimum, predstavuje prastarú kultúrnu rastlinu z čeľade ľanovité. Pestovaný bol údajne už v starom Egypte. Dnes sa pre svoje vlákno a olejnaté semená pestuje v rôznych kútoch sveta, u nás hlavne v podhorských oblastiach bohatých na zrážky. Ľan dorastá do výšky okolo 150 cm a charakteristický je svojimi modrastými kvetmi zoskupenými vo vrcholíkových súkvetiach. Plodom sú guľovité tobolky, v ktorých sa ukrývajú lesklé a ploské semená hnedej farby. 

Reklama

Ľanové semená našli uplatnenie predovšetkým v potravinárskom priemysle, či už vo forme samotných semien, alebo v podobe kvalitného oleja, ktorý sa z nich lisuje. Semienka ľanu siateho sú pritom veľmi výživné a obsahujú mnoho cenných látok. Využiť sa dajú mnohými rôznorodými spôsobmi. Zistite o používaní ľanových semien viac v nasledujúcom článku.

Zloženie ľanových semienok

Ľanové semená toho vo svojom zložení ukrývajú naozaj veľa. Až okolo 40 % v zložení tvoria tuky, z toho väčšinu predstavujú zdravé tuky v podobe polynenasýtených a mononenasýtených mastných kyselín. Ľanové semená patria k najlepším zdrojom cenných omega-3 mastných kyselín, v zložení však nájdeme aj omega-6 a omega-9 mastné kyseliny

Okrem tukov ľanové semienka obsahujú bielkoviny, a to takmer 20 g na stogramovú porciu. Taktiež obsahujú veľké množstvo vlákniny, ako aj viaceré vitamíny skupiny B, vrátane tiamínu, riboflavínu, niacínu či kyseliny listovej. 

Z vitamínov sa v ľanových semenách ukrýva aj vitamín E a vitamín C, z minerálov zase zinok, železo, draslík, vápnik, selén a veľké množstvo horčíka. Zo zložiek môžeme spomenúť aj takzvané lignany, ktoré majú antioxidačné a estrogénové účinky. 

mleté ľanové semienko
Depositphotos

Aké majú ľanové semienka účinky?

Ľanové semienka majú vďaka svojmu zloženiu rôznorodé blahodarné účinky. Keďže obsahujú nemalé množstvo vlákniny, pozitívne ovplyvňujú činnosť čriev a tráviaceho systému. Obsiahnuté zdravé tuky sú nevyhnutné pre správnu funkciu nervového systému, ako aj pre kožu a vlasy. Vďaka obsahu lignanov zase prispievajú k prevencii niektorých rakovinových ochorení. 

Ľanovým semenám sú pripisované nasledujúce účinky:

  • podporujú trávenie a pravidelné vyprázdňovanie,

  • pôsobia ako prírodné preháňadlo, zmierňujú problémy so zápchou,
  • zmierňujú podráždenie sliznice žalúdka, čriev a dvanástnika,
  • prečisťujú hrubé črevo,
  • pôsobia antisepticky,
  • znižujú vysoký cholesterol,
  • podporujú hormonálnu rovnováhu,
  • podporujú zdravie srdca a ciev,
  • pozitívne vplývajú na kvalitu kože,
  • zmierňujú problémy s ekzémami a akné,
  • vyživujú vlasy a nechty,
  • zlepšujú pamäť a koncentráciu,
  • podporujú imunitný systém.
Reklama

Mleté ľanové semienka

Zaradiť do jedálnička ľanové semená nie je náročné. V malom množstve (ideálne 1 až 2 PL denne) ich možno pridať do rôznorodých pokrmov. To najdôležitejšie pri konzumácii ľanových semien je však hlavne to, že ich musíme pred užitím pomlieť. Ľanové semená majú odolnú šupku. Ak ich skonzumujeme bez pomletia, naše telo ich nedokáže spracovať tak, aby z nich získalo všetky živiny, a tým aj skvelé benefity.

Ľanové semená možno pomlieť v mažiari či mlynčeku na kávu alebo mak. Pomleté semená sa dajú následne pridať do jogurtu, tvarohu, raňajkovej kaše, smoothie nápoja, nátierky, šalátovej zálievky, polievky či domáceho pečiva, palaciniek aj muffinov. Ľanové semená je ideálne mlieť vždy podľa potreby. Ak ich chcete dlhšie uchovávať, odporúča sa ich skladovať v dobre uzatvárateľnej nádobe v chladničke, a to maximálne 6 mesiacov. 

Ľanové semienka pre ženy pred pôrodom

Ľanové semienka si v posledných týždňoch tehotenstva získali obľubu ako prirodzený prostriedok na uľahčenie pôrodu. Vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín, lignanov a vlákniny podporujú hormonálnu rovnováhu a činnosť čriev, čo prispieva k lepšiemu komfortu v závere tehotenstva. Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia ľanových semien v posledných 3–5 týždňoch pred pôrodom môže pomôcť pripraviť pôrodné cesty – zmäkčiť tkanivá a uľahčiť priebeh pôrodu.

O vhodnom množstve by sa však mala každá budúca mamička poradiť so svojím lekárom alebo pôrodnou asistentkou. Spravidla sa odporúča 1 až 2 polievkové lyžice mletých semien denne, doplnené dostatočným pitným režimom. Okrem možného vplyvu na pôrod majú semená pozitívny účinok aj na pleť, vlasy a nechty, ktoré počas tehotenstva často trpia nedostatkom živín.

Ľanový sliz ako náhrada vajec

Ľanovým semienkom možno v prípade potreby nahradiť v rôznych receptoch vajíčka, a to napríklad pri príprave fašírok či múčnikov. V kombinácii s vodou totižto vytvára výborné spojivo. Jednu polievkovú lyžicu ľanových semienok pomelieme, pridáme 2 až 3 PL vody a necháme napučať niekoľko hodín. Touto zmesou možno nahradiť jedno vajíčko. Náhrada vajec z ľanových semien sa osvedčí vo vegánskych receptoch, alebo keď sa v kuchyni náhodou minú vajíčka. 

použitie ľanových semien
Depositphotos

Ľanové semienka ako prírodné preháňadlo

Ak mávate problémy s vyprázdňovaním, ideálne je mleté ľanové semená zaradiť do jedálnička ako prevenciu. Ak vás už zápcha dostihne, skúste nasledujúci recept. 1 PL pomletých semienok ráno zalejeme cca 0,5 l studenej vody a necháme počas dňa napučať. Následne večer nápoj vypijeme. Hmota z ľanových semienok zmäkčuje stolicu a pôsobí preháňavo. Táto prírodná pomoc proti zápche môže pomôcť uľaviť od ťažkostí aj v tehotenstve (cca od 34. týždňa tehotenstva). 

Obklad z ľanových semienok

Z ľanových semien možno vyrobiť aj obklad na boľavé časti tela. Ľanové semienka buď pomelieme, alebo ich celé vložíme do plátenného vrecúška. Zaviažeme a vrecúško na 10 minút vložíme do horúcej vody (nie vriacej). Vytlačíme prebytočnú vodu a ešte teplé priložíme na boľavú časť tela, napríklad koleno, brucho či kĺb na ruke. Ponecháme až do ochladnutia. Podľa potreby obklady opakujeme. Obklady prinesú úľavu pri pásovom opare, menštruačných bolestiach, zväčšení prostaty, opuchoch i kŕčoch. 

Ľanové semienka a nežiaduce účinky

Ľanové semienka môžu byť skvelým pomocníkom pre zdravie, no rozhodne to s nimi netreba preháňať. Odporúčaná denná dávka je 2 PL a toto množstvo by sa nemalo navyšovať. Okrem toho je nevyhnutné pri pravidelnej konzumácii ľanových semien piť aj dostatočné množstvo tekutín. 

Nadmerná konzumácia ľanových semien môže viesť k zvýšeniu počtu stolíc počas dňa, nevoľnosti, zvracaniu, hnačke, bolestiam brucha, nadúvaniu a dokonca i k zápche. Ak užívate nejaké lieky alebo výživové doplnky, ľanové semená konzumujte vždy v inom čase, aby sa neobmedzilo vstrebávanie daných liečiv. Ak trpíte cukrovkou alebo hormonálnymi problémami, konzultujte pravidelnú konzumáciu semien s lekárom. 

O užívaní ľanových semien v období tehotenstva sa rovnako poraďte s lekárom. Mnohí odborníci odporúčajú ľanové semienka v tehotenstve na boj so zápchou, ale taktiež na uľahčenie pôrodu, a to približne 3 až 5 týždňov pred očakávaným termínom pôrodu.

Ľanové semienka v kozmetike

Ľanové semienka sa uplatňujú aj v starostlivosti o pokožku a vlasy. Z ich slizu, ktorý vzniká po zaliatí semien vodou, možno pripraviť prírodný gél na vlasy – zjemňuje, vyživuje a dodáva im lesk bez zaťaženia. Tento „ľanový gél“ pôsobí aj ako prírodný stylingový prípravok a je vhodný pre vlnité či kučeravé vlasy.

V pleťovej starostlivosti majú ľanové semená upokojujúci a hydratačný účinok. Obklady z pomletých semien pomáhajú pri podráždení alebo suchej pokožke, masky z ľanového slizu zase zjemňujú pleť a podporujú jej regeneráciu. Vďaka obsahu vitamínu E a antioxidantov pomáhajú chrániť pokožku pred predčasným starnutím a stratou elasticity.

Ako rozpoznať kvalitné ľanové semienka

Kvalitné ľanové semienka spoznáte podľa ich vzhľadu, vône a štruktúry. Mali by byť hladké, lesklé, rovnomerne hnedé alebo zlatisté, bez známok vlhkosti či plesne. Ak majú horkastý zápach, ide o znak, že sú staré alebo zle skladované. Najlepšie je kupovať semená v menších množstvách, ideálne v bio kvalite a v uzatvárateľných obaloch, ktoré chránia pred svetlom a vlhkosťou.

Po otvorení by sa mali skladovať na suchom, tmavom mieste, najlepšie v chladničke. Mleté ľanové semienka uchovávajte v uzavretej nádobe a spotrebujte do niekoľkých týždňov, pretože tuky v nich môžu rýchlo žltnúť. Práve čerstvosť a správne skladovanie rozhodujú o tom, či si semená zachovajú všetky svoje cenné živiny a oleje.

Reklama

Prečo sa ľan stal superpotravinou 21. storočia

Ľan siaty sa právom zaraďuje medzi najhodnotnejšie rastlinné potraviny súčasnosti. Spája v sebe vysoký obsah bielkovín, vlákniny a zdravých tukov s množstvom minerálov a antioxidantov, ktoré chránia bunky pred starnutím. V dobe, keď rastie záujem o prirodzenú stravu a funkčné potraviny, sa ľan stal symbolom zdravej jednoduchosti – dostupnej, tradičnej a účinnej.

Nie je to len doplnok jedálnička, ale každodenný zdroj vitality. Podporuje trávenie, srdce, pokožku aj psychickú pohodu. Ľanové semienka dokazujú, že k zdraviu a kráse často netreba exotické suroviny – stačí siahnuť po tom, čo poznali už naši predkovia.

5/5 - 3 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE