Ovsené vločky predstavujú veľmi zdravú potravinu, ktorá je vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička. Mnohým však nie sú úplne pochuti.
Problém je v mnohých prípadoch v tom, že ich človek vlastne ani nevie používať pri varení či pečení. Samy osebe nemajú nejakú špecifickú či lahodnú chuť. Ovsené vločky zaliate mliekom na raňajky asi nikomu nevyčarujú úsmev na tvári ani krajší deň.
Pri správnom použití však z nich môžete vykúzliť rozličné dobroty. Ako ich pripraviť chutne zdravo? Ako sa dá pripraviť lahodná ovsená kaša alebo ovsené koláčiky? My vám dnes prinášame niekoľko skvelých receptov s ovsenými vločkami, ktoré sa podľa nás oplatí vyskúšať!
Prečo jesť ovsené vločky pravidelne?
Než sa pustíme do varenia s ovsenými vločkami, môžeme si ešte povedať, prečo sa ich vlastne oplatí zaradiť do jedálnička. Sú zdrojom mnohých potrebných látok. Ovsené vločky obsahujú bielkoviny, zložené sacharidy a vlákninu.
Sú bohaté na rôzne minerály, najmä draslík, mangán, fosfor či horčík, taktiež na viaceré vitamíny skupiny B. Ovsené vločky sa oplatí zaradiť do jedálnička pri problémoch s vysokým cholesterolom.
Taktiež podporujú pravidelné vyprázdňovanie a prispievajú k prevencii zápchy. Ovsené vločky človeka skvelo zasýtia, navyše majú priaznivý vplyv aj na nervový systém.
A čo všetko sa z nich dá vykúzliť? Čo tak vyskúšať zdravú pizzu z ovsených vločiek alebo jednoduché muffiny? Príprava ovsených vločiek skrátka môže byť zábavná.
Odporúčame: Anémia z nedostatku železa: Dávajte pozor na prvotné príznaky!
Zdroj: Depositphotos
Zdravé recepty z ovsených vločiek:
1. Jablková ovsená kaša – skvelá voľba na zdravé raňajky
Pripravíme si:
-
250 ml mlieka (môže byť rastlinné),
- 7 PL ovsených vločiek,
- 2 PL medu,
- 1/4 ČL mletej škorice,
- 1 jablko,
- obľúbené oriešky.
Príprava ovsenej kaše: Do menšieho hrnčeka dáme mlieko, ovsené vločky a najemno nastrúhanú polovičku jabĺčka. Privedieme k varu a za stáleho miešania počkáme, kým nám kaša zhustne.
Dochutíme medom aj mletou škoricou a odstavíme. Pri podávaní posypeme hrsťou obľúbených orieškov a pridáme na kocky nakrájanú druhú polovicu jablka. Nebojte sa však experimentovať. Jablko môžete vymeniť za hrušky, banán či bobuľové ovocie. Alebo pre zdravé tuky pridajte dve malé lyžice arašidového masla. Tiež môže byť pridaná lyžička chia semienok.
TIP, ktorý stojí za vyskúšanie: Overnight vločky pre chutné a zdravé ovsené raňajky
Zdroj: Depositphotos
2. Čučoriedkové muffiny z ovsených vločiek
Pripravíme si:
-
1,5 hrnčeka ovsených vločiek,
- 1 hrnček čučoriedok,
- 2 vajcia,
- 1 zrelý banán,
- 50 g bieleho jogurtu,
- 4 PL medu,
- šťavu z polovice citróna,
- pol lyžičky prášku do pečiva,
- 1 ČL citrónovej kôry.
Ako prvé si ovsené vločky rozmixujeme na múku. Následne k nej pridáme prášok do pečiva a citrónovú kôru. Premiešame a pridáme vajcia, jogurt, med, citrónovú šťavu a roztlačený banán. Vymiešame cesto a nakoniec primiešame čučoriedky. Cestom naplníme silikónové formičky a pečieme asi 30 minút pri teplote 180 °C.
3. Ovsené fit cuketové placky
Na zdravé cuketové placky budeme potrebovať:
-
2 stredne veľké cukety,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 cibuľu,
- 1 šálku ovsených vločiek,
- 1 vajce,
- soľ s korením.
Najskôr cuketu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Trochu ju osolíme, necháme odležať a vytlačíme z nej prebytočnú šťavu. Potom k cukete pridáme vajíčko, pretlačený cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľku, ovsené vločky a podľa chuti soľ, korenie a ďalšie bylinky. Vymiešame hustejšie cesto. Následne už na panvičke s trochou olivového oleja tvoríme placky, ktoré opekáme do zlatista.
Odporúčame: Čo pomáha pri nízkom krvnom tlaku? Takto predídete závratom či slabosti!
Zdroj: Depositphotos
4. Ovsené lievance
Skvelou voľbou nielen na raňajky sú aj lievance z ovsených vločiek. Budeme na ne potrebovať:
-
1 hrnček jemných ovsených vločiek,
- 1 vajce,
- 2 PL medu,
- 3/4 hrnčeka mlieka,
- 1/2 ČL mletej škorice,
- 1 ČL prášku do pečiva,
- štipku soli.
Vločky si ako prvé zalejme mliekom a necháme ich napučať aspoň 15 minút. Potom pridáme vajce, škoricu, med, kypriaci prášok aj štipku soli. Vymiešame cesto. Lievance pripravujeme na panvici s trochou kokosového oleja. Podávame s čerstvým ovocím, medom, javorovým sirupom či orieškami.
Odporúčame: Ako pestovať ligurček? Objavte jeho účinky aj spôsoby použitia!
Zdroj: Depositphotos
5. Zdravá pizza z ovsených vločiek
Z ovsených vločiek sa dá upiecť aj zdravá verzia klasickej chutnej pizze. Pripravíme si:
-
100 g ovsených vločiek,
- 250 g jemného tvarohu,
- 3 PL bieleho jogurtu,
- 1 ČL olivového oleja,
- štvrť lyžičky soli.
Na oblohu budeme potrebovať 100 g paradajkového pretlaku, strúčik cesnaku a sušenú bazalku, plus ingrediencie podľa chuti, napríklad mozzarellu, šunku, zeleninu. Najskôr si vymiešame cesto z ovsených vločiek, jogurtu, tvarohu, oleja a soli.
Cesto do tvaru kruhu uložíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme asi 15 minút pri teplote 190 °C. Potom ho potrieme pretlakom zmiešaným s pretlačeným cesnakom a bazalkou. Na vrch poukladáme vybrané ingrediencie a dáme piecť na ďalších 10 až 15 minút.
6. Rizoto z ovsených vločiek
- 3 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 g hnedých šampiňónov
- 200 g ovsených vločiek
- 1⁄4 ČL soli
- 1⁄4 ČL čierneho korenia
- 2 PL sójovej omáčky
- 250 ml zeleninového vývaru
- 200 g čerstvého špenátu
Očistíme cibuľu a nakrájame ju, potom ju opečieme na olivovom oleji. Pridáme nastrúhaný cesnak a nakrájané šampiňóny a necháme ich krátko opekať.
Osolíme, pridáme korenie podľa chuti a sójovú omáčku. Potom pridáme ovsené vločky a zalejeme ich vývarom alebo vodou. Varíme za občasného miešania asi 5 minút.
Ak je potrebné, môžeme pridať trochu vody. Nakoniec pridáme umytý a jemne nakrájaný špenát a len ho necháme prehriať.
Článok aktualizovaný 12.4.2024
Zdroj úvodných foto: Shutterstock®