Aj vy ste milovníkmi tekvíc? V tom prípade si dnes prídete na svoje. Tekvice radíme k obľúbeným jesenným plodom, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Sú zdrojom mnohých dôležitých živín, napríklad kyseliny listovej, taktiež vlákniny, vitamínu C alebo mnohých minerálov. Tiež obsahujú cenné karotenoidy, napríklad cenný betakarotén. Tekvice sú dobré pre našu imunitu, pleť, srdce i štíhlu líniu.
Na internete sa navyše dajú nájsť najrozličnejšie recepty z tekvíc, a tak si môžeme vychutnať túto sezónnu zeleninu vždy inak. Je skvelá na prípravu polievok či rizota, pečená tekvica je zase perfektnou prílohou. Odvážnejší či tí, ktorí radi objavujú nové chute, dozaista môžu vyskúšať napríklad aj tekvicové smoothies, ktoré sa k jeseni perfektne hodí.
Tekvice však radíme aj medzi druhy zeleniny vhodné do múčnikov a dezertov. Cestu dodajú príjemne sladkastú chuť a tiež šťavnatosť. Skúsiť môžete napríklad tekvicovú bábovku, jednoduchý tekvicový hrnčekový koláč či lievance z tekvice. A čo také muffiny? Tieto malé chutné koláčiky, ktoré milujú deti i dospelí, sa dajú pripraviť v rôznych príchutiach. Ak ste ešte neochutnali tekvicové muffiny, je čas to napraviť.
Prinášame vám recept na veľmi zdravé muffiny z ovsených vločiek s jesennou príchuťou jabĺk, tekvice a škorice, ktoré môžete dať i deťom na desiatu. Telu dodajú množstvo dôležitých živín a energie a navyše sú skutočne lahodné. Skúsite tento recept na muffiny?
Odporúčame: Ako pripraviť vajcia čo najzdravšie? Takto budú pre nás prospešné!
Shutterstock®Suroviny na ovsené muffiny z tekvice:
- 200 g ovsených vločiek (alebo 100 g vločiek a 100 g celozrnnej špaldovej múky)
- 200 g tekvicového pyré
- 2 jablká
- 2 vajcia
- 100 g kokosového oleja (prípadne olivového oleja či masla)
- 5 PL medu (alebo javorový či agáve sirup)
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- podľa chuti škoricu a tekvicové semienka
Ako upiecť tekvicové muffiny
V jednej miske si zmiešame na jemno pomleté ovsené vločky (alebo kombináciu vločiek s múkou), prášok do pečiva a trochu škorice a v druhej zase vajíčka s medom a rozpusteným kokosovým olejom. Pridáme nahrubo nastrúhané jabĺčka a tekvicové pyré. Pyré si pripravíme tak, že tekvicu domäkka upečieme (asi 40 minút pri teplote 180 °C), dužinu necháme ochladnúť a nakoniec ju rozmixujeme. Použiť možno tekvicu Hokkaido, taktiež maslovú či muškátovú tekvicu.
Do misky s mokrými surovinami postupne vmiešame zmes sypkých ingrediencií a vymiešame jednotné cesto, ktoré nalejeme do formičiek na muffiny. Môžeme posypať tekvicovými semienkami.
Tekvicové muffiny pečieme pri teplote 180 °C asi 15 až 20 minút. Po mierom ochladnutí môžeme podávať. Dobrú chuť!
Odporúčame: TOP recepty s ovsenými vločkami: Ako ich pripraviť zdravo a chutne?
Shutterstock®Extra recept: Tekvicové cheesecake muffiny
Ingrediencie na muffiny:
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 šálky cukru
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 lyžičky soli
- 1 šálka tekvicového pyré (domáce alebo z konzervy)
- 2 veľké vajcia
- 1/2 šálky rastlinného oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Ingrediencie na cheesecake náplň:
- 200 g smotanového syra
- 1/4 šálky cukru
- 1 veľké vajce
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
Ingrediencie na mrveničku:
- 1/4 šálky hladkej múky
- 1/4 šálky hnedého cukru
- 1/4 šálky masla
- 1/2 lyžičky mletej škorice
Postup: Najprv si predhrejte rúru na 180 °C a pripravte formu na muffiny. V miske zmiešajte ingrediencie na cheesecake náplň – smotanový syr, cukor, vajce a vanilkový extrakt, kým nevznikne hladká zmes, a odložte bokom. Potom v inej miske zmiešajte suché ingrediencie na muffiny – múku, cukor, hnedý cukor, jedlú sódu, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky a soľ. V ďalšej miske zmiešajte tekvicové pyré, vajcia, olej a vanilkový extrakt.
Spojte suché a tekuté ingrediencie a premiešajte. Ak chcete mrveničku, zmiešajte múku, hnedý cukor, škoricu a studené maslo a vytvorte hrudky. Do formy na muffiny dajte vrstvu cesta, potom cheesecake náplň, opäť vrstvu cesta a vrch posypte mrveničkou. Pečte 18-22 minút, potom nechajte vychladnúť.
TIP: Pre extra chuť môžete pred podávaním muffiny posypať práškovým cukrom alebo poliať karamelovou omáčkou.
Aktualizovaný článok: 01.10.2024