Fantastický hruškový džem 7-krát inak – so zázvorom, medovkou či škoricou

Hrušky, podobne ako jablká, patria medzi chutné tunajšie plody, ktoré prinášajú mnoho zdravotných benefitov. V prvom rade sa ich oplatí konzumovať pre vysoký obsah vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre dobré trávenie a pravidelné vyprázdňovanie. Avšak, ak chcete z hrušky získať veľa vlákniny, nikdy ju nešúpte. Okrem toho nám hrušky vedia doplniť aj viaceré vitamíny skupiny B, vitamín C, kremík, horčík, mangán, zinok aj ďalšie minerály a stopové prvky.

Priaznivý vplyv majú na hladinu tlaku krvi, kosti, pokožku i vlasy. Najlepšie spravíme, ak si pochutnáme na čerstvých hruškách. Takto z nich získame najviac pozitívnych účinkov. Avšak, ak máme veľkú úrodu hrušiek, oplatí sa ich nejako spracovať. Hrušky sa hodia do ovsenej kaše, dezertov či múčnikov.

Na zimu ich možno uskladniť aj vo forme chutného sladkého kompótu, ktorý sa následne hodí napríklad aj k ryži a pečenému kurčaťu alebo do bublaniny. A čo taký džem? Hruškový džem je lahodný, hodí sa do koláčov aj na chlieb či vianočku. Prinášame vám tipy hneď na 7 rôznych verzií hruškového džemu, napríklad aj s vanilkou, zázvorom alebo whisky. Ktorú si obľúbite u vás doma? 

Výborný hruškový džem s muškátovým orieškom

Ingrediencie:

  • 2 kg hrušiek
  • 1,5 kg kryštálového cukru
  • 2 štipky muškátového orieška
  • ½ šťavy z citróna
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup: Najskôr si hrušky očistíme a odstránime jadrovníky. Šupky môžete odstrániť, ale pokojne ich môžete aj ponechať. Potom hrušky nakrájame na menšie kocky a pridáme k nim citrónovú šťavu, cukor aj muškátový oriešok. Dáme na oheň a začneme pomaly variť. Hrušky môžeme pomágať pučidlom na zemiaky alebo vareškou, aby sa z hrušiek uvoľnila šťava.

Zmes privedieme k varu a povaríme asi 40 minút, respektíve podľa potreby do zhustnutia. Potom zmes pomixujeme mimo ohňa ponorným mixérom a pridáme vanilkový cukor. Džem vrátime na oheň a ešte povaríme pár minút. Nakoniec hotový džem nalejeme do čistých pohárov a dobre uzavrieme. Otočíme hore dnom a necháme pod dekou do druhého dňa ochladnúť. 

Voňavý hruškový džem so škoricou a klinčekmi

Ingrediencie: 

  • 1,5 kg hrušiek

  • 150 – 200 ml vody
  • 750 g cukru
  • 3 g kyseliny citrónovej
  • kôra z jedného citróna
  • podľa chuti mletá škorica a klinčeky

Postup: Hrušky umyjeme, očistíme a odstránime jadrovníky. Šupky z hrušiek a jadrovníky následne dáme do hrnca, pridáme citrónovú kôru, škoricu a klinčeky a zalejeme vodou. Privedieme k varu a povaríme 15 minút. Scedíme. 

Potom si hrušky nakrájame na malé kocky a dáme do druhého hrnca. K nim nalejeme vývar z korenín a zvyškov hrušiek. Zmes varíme do mäkka, potom pridáme cukor a varíme, kým sa rozpustí. Následne môžeme zmes rozmixovať ponorným mixérom, ak chceme džem úplne hladkej konzistencie.

Na záver pridáme do džemu kyselinu citrónovú, chvíľu prehrejeme a odstavíme z ohňa. Hotový voňavý hruškový džem nalejeme do čistých sklených pohárov a dobre uzavrieme. Poháre otočíme hore dnom a pod dekou necháme pomaly chladnúť do druhého dňa. 

Odporúčame: Obľubujete slivkové gule? Vyskúšajte týchto 5 verzií na sladkú dobrotu

Hruškový džem s limetkou, vanilkou a medovkou

Ingrediencie:

  • 1 kg hrušiek

  • 2 limetky
  • 150 g želírovacieho cukru
  • 50 g trstinového cukru
  • 30 g vanilkového cukru
  • 50 ml vody
  • 1 ČL mletej vanilky
  • čerstvé lístky medovky (cca 1 hrsť)

Postup: Hrušky si očistíme, odstránime jadrovníky a ovocie nakrájame na malé kúsky. V hrnci k nim pridáme nastrúhanú kôru z limetiek, limetkovú šťavu a vodu. Prisypeme aj vanilkový, trstinový a želírovací cukor. Dáme variť na strednom ohni a privedieme k varu. Potom teplotu znížime a varíme asi 30 minút, občas premiešame. 

Na záver pridáme mletú vanilku a lístky medovky (prípadne môžete podľa chuti použiť aj mätu). Premiešame a varíme ďalších 15 minút. Potom môžeme odskúšať hustotu džemu. Dáme trochu džemu na tanierik a stredom prejdeme prstom. Ak zostane cestička a džem sa hneď nezlejeme naspäť, je hotový. Ak je džem ešte riedky, ďalej varíme. 

Hotovým hruškovým džemom naplníme čisté sklenené poháre, dobre uzavrieme a otočíme hore dnom. Zakryjeme dekou alebo hrubou utierkou a necháme chladnúť do druhého dňa. Odložíme do špajze, po otvorení skladujeme v chladničke. 

Pečený hruškový džem

Ingrediencie: 

  • 1 kg hrušiek

  • 1 KL mletej škorice
  • 5 klinčekov
  • 1 badián
  • štipka muškátového orieška
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 1 balíček gelfix extra 2:1
  • 500 g trstinového cukru
  • 2 KL kyseliny citrónovej

Postup: Hrušky očistíme, odstránime jadrovníky a nakrájame ich na malé kocky. Potom ich rozložme na plech a posypeme škoricou. Pridáme aj klinčeky, badián a muškátový oriešok. Dáme piecť do rúry na 20 minút pri teplote 175 °C. Upečené hrušky necháme vychladnúť. Klinčeky a badián odstránime.

Polovicu hrušiek dáme do hrnca a ponorným mixérom ich rozmixujeme. Následne k nim pridáme druhú polovicu hrušiek, ako aj citrónovú šťavu, kyselinu citrónovú a gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Povaríme pár minút a následne pridáme aj zvyšok cukru. Privedieme k varu a povaríme asi 5 až 10 minút. Hustotu džemu môžeme odskúšať na tanieriku.

Trochu džemu dáme na tanierik, necháme chvíľku ochladnúť a cez stred prejdeme prstom. Ak nezostane čiara, do džemu pridáme ešte ďalšiu lyžičku kyseliny citrónovej a krátko povaríme. Ak je džem dostatočne hustý, naplníme ho do čistých sklených pohárov, uzavrieme, otočíme hore dnom a pod dekou necháme ochladnúť. 

Hruškový džem s ananásom a mangom

Ingrediencie: 

  • 300 g hrušiek

  • 300 g ananásu
  • 400 g manga
  • 1,15 kg kryštálového cukru
  • 1 balíček gelfix klasik 
  • 1 KL kyseliny citrónovej

Postup: Ovocie si očistíme. Hore uvedené váhy predstavujú váhu už očisteného ovocia. Hrušky, ananás aj mango nakrájame na malé kúsky a tyčovým mixérom pomixujeme na pyré. Následne zmes dáme do hrnca, pridáme gelfix zmiešaný s 2 PL cukru a kyselinou citrónovou a privedieme k varu.

Pridáme zvyšok cukru a povaríme do rozpustenia cukru a zhustnutia džemu. Džem odstavíme z ohňa a naplníme ním čisté sklenené poháre (asi 4 poháre s objemom 375 ml). Uzavrieme, otočíme hore dnom a necháme pod dekou pomaly chladnúť do ďalšieho dňa. Potom poháre odložíme do špajze. 

Odporúčame: Slivkový lekvár pripravený tradične i v rúre - poradíme vám ten najlepší postup!

Hruškový džem so zázvorom

Ingrediencie: 

  • 2 kg hrušiek

  • 1 kg želírovacieho cukru
  • 25 až 50 g zázvoru
  • šťava z jedného citróna

Postup: Hrušky očistíme a odstránime jadrovníky. Následne ich nakrájame na malé kocky. Hrušky dáme do hrnca, podlejeme malým množstvom vody a varíme asi 20 minút. Hrušky pomágame vareškou a pridáme želírovací cukor. Varíme ďalších 20 až 30 minút do zhustnutia. 

Potom hrušky pomixujeme ponorným mixérom a pridáme citrónovú šťavu aj nastrúhaný zázvor. Na malom ohni varíme ďalších 10 minút. Hotový džem plníme do čistých sklenených pohárov. Dobre ich uzavrieme, otočíme hore dnom a pod dekou necháme chladnúť do ďalšieho dňa. Potom poháre môžeme odložiť do špajze. 

Hruškový džem pre dospelých

Ingrediencie: 

  • 750 g hrušiek

  • 1/2 balíčka želírovacieho cukru (2:1)

  • 50 ml whisky
  • 1 PL mletej škorice

Postup: Hrušky očistíme a odstránime jadrovníky. Následne ich najemno nastrúhame. Mali by sme získať asi pol kila hruškovej hmoty. Nastrúhané hrušky dáme do hrnca a pridáme asi polovicu balíčka želírovacieho cukru. Necháme postáť pár minút. 

Následne zmes privedieme k varu a pridáme whisky s mletou škoricou. Za stáleho miešania povaríme asi 5 až 10 minút. Keď džem zhustne, naplníme ním čisté zaváraninové poháre a dobre ich uzavrieme. Otočíme hore dnom a necháme pod dekou alebo hrubou utierkou úplne vychladnúť. Skladujeme v suchu a tme. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE