Ste fanúšikom mrkvovej šťavy? Ak áno, máte veľké šťastie a ak nie, mali by ste to s ňou predsa len skúsiť. Pýtate sa prečo? Poctivá mrkvová šťava je predsa plná úžasných živín a látok, ktoré naše telo jednoducho potrebuje.
Okrem toho má blahodarný vplyv na celý kardiovaskulárny systém, a to vďaka tomu, že napomáha bojovať proti vysokému cholesterolu aj krvnému tlaku. A čo viac ešte dokáže? Aké sú účinky mrkvovej šťavy aj ako si ju pripraviť v pohodlí domova sa dozviete v nasledujúcom článku!
Aké nám pitie mrkvovej šťavy prinesie výživné zložky? Aké sú najväčšie zdravotné výhody? Viac v článku!
Mrkva prispieva k zdraviu tela
Mrkva obyčajná z čeľade mrkvovité patrí medzi najznámejšie a najmä v Európe či Severnej Amerike aj najrozšírenejšie poľnohospodárske kultúrne plodiny. Je to naša typická koreňová zelenina, ktorá má nezastupiteľné miesto v nedeľnom vývare.
Vedeli ste však o tom, že jej domovinou je údajne oblasť južnej Ázie, napríklad i okolie Iránu či Pakistanu? V týchto miestach dokonca dodnes prežívajú aj jej divorastúci zástupcovia. Až do západnej Európy sa dostala pravdepodobne v 12. storočí.
Mrkva je charakteristická príjemne aromatickými silno strihanými listami a zvyčajne oranžovým koreňom kuželovitého tvaru, ktorý je určený na konzumáciu. Rozličné odrody mrkvy však majú aj červenkastú farbu, dokonca žltú, čiernu alebo bielu.
Na koniec ešte môžeme zmieniť, že mrkva patrí medzi tie druhy zeleniny, ktoré sa skutočne oplatí jesť varené. Vďaka tepelnej úprave sa totižto cenné karotény, ktoré sú v nej ukryté, ľahšie vstrebávajú do celého organizmu.
Pozri aj: Energetické nápoje a ich vplyv na zdravie: Sú naozaj škodlivé?!
Ako si pripravíte domácu mrkvovú šťavu?
Pri nákupe mrkvovej šťavy v obchode musíte dávať veľký pozor na kvalitu produktu. Vyhýbajte sa šťavám s vysokým množstvom pridaného cukru či konzervačnými a ďalšími nežiaducimi látkami. Ak chcete mať istotu, že svojmu telu dávate určite zdravú mrkvovú šťavu, pripravte si ju jednoducho doma.
Ingrediencie:
0,5 kg mrkvy
250 g cukru (napr. trstinového alebo iného obľúbeného zdravšieho sladidla)
10 g kyseliny citrónovej
1 pomaranč
1,5 l vody
POSTUP: Zeleninu umyte, ošúpte, nakrájajte a vhoďte ju do hrnca s vodou. Varte približne 20 minút. Následne ošúpte pomaranč, umyte pod teplou tečúcou vodou a pokrájaný ho na ďalších 20 minút dajte variť k mrkve. Po dovarení zmes rozmixujte pomocou tyčového mixéra.
V druhom hrnci si pripravte sirup z vody, kyseliny citrónovej a cukru. Keď začne hustnúť, pridajte do neho mrkvovú zmes a na záver to všetko spolu vymixujte.
SKLADOVANIE: Domácu mrkvovú šťavu môžete uchovávať v chladničke asi 5 dní, prípadne ju môžete sterilizovať a dlhodobo uskladniť. Budete ju tak mať vždy poruke, kedykoľvek na ňu dostanete chuť.
Denná dávka – koľko mrkvovej šťavy denne piť?
Iba pravidelná konzumácia mrkvovej šťavy môže byť pre telo prínosom, no aké je vhodné denné množstvo šťavy? Približne 1 šálka (250 ml) mrkvovej šťavy denne by mala byť bezpečná a prospešná pre väčšinu dospelých. Toto množstvo poskytuje dostatok vitamínov a minerálov bez rizika nadmerného príjmu beta-karoténu. U detí možno podávať polovičné dávky.
Extrémna konzumácia mrkvovej šťavy môže spôsobiť nadbytok betakaroténu v tele. Príliš veľa beta-karoténu môže viesť k stavom ako je karotenémia, čo je neškodný stav, pri ktorom pokožka získa oranžový odtieň. Tento stav je reverzibilný, ale je indikáciou, že by sa mal príjem betakaroténu obmedziť.
Odporúčame: Ako na prečistenie hrubého čreva? Pomôžu vám tieto úžasné potraviny!
Čerstvo vylisovaná mrkvová šťava je plná vitamínov
A prečo vlastne zaradiť mrkvovú šťavu do jedálnička, respektíve pitného režimu? Už v jednom pohári tejto chutnej tekutiny totiž svojmu telu doplníte také množstvo vitamínov a iných cenných látok, ako keby ste schrúmali hneď niekoľko kusov zeleniny. V tejto šťave sa ukrýva:
vláknina,
luteín,
kyselina pantoténová,
kyselina listová,
vitamíny C, E aj K,
množstvo minerálnych látok – horčík, vápnik, fosfor alebo zinok.
Zlepšuje trávenie, posilňuje celý imunitný systém
Mrkvová šťava podporuje imunitný systém človeka, detoxikuje organizmus a napomáha ochraňovať bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Pravidelná konzumácia tohto chutného nápoja tiež predstavuje jednu z foriem prevencie pred civilizačnými a srdcovo-cievnymi ochoreniami. Zaradenie mrkvovej šťavy do pitného režimu podporuje zdravie srdca.
Je totiž užitočná pri problémoch s vysokým krvným tlakom či zlým cholesterolom. Vláknina v mrkve podporuje zdravé trávenie a pravidelnosť stolice, čo môže pomôcť predchádzať zápche.
Aké ďalšie blahodarné účinky má pravidelné pitie mrkvovej šťavy:
pôsobí upokojujúco na nervový systém,
podporuje vylučovanie nadbytočnej vody z tela,
žiarivá koža a jej mladistvejší vzhľad – dodá našej pleti cenné živiny,
zdravý zrak – betakarotén, z ktorého sa tvorí vitamín A, sú dôležité pre zdravie očí a lepší zrak v horších svetelných podmienkach.
Kontraindikácie pri pití mrkvovej šťavy – kto by nemal piť mrkvovú šťavu ?
Hoci je mrkvová šťava vo všeobecnosti zdravá, existujú niektoré situácie a zdravotné stavy, pri ktorých by jej konzumácia mohla byť kontraindikovaná alebo by mala byť obmedzená. Ľudia s cukrovkou alebo inzulínovou rezistenciou by mali byť opatrní s jej konzumáciou a sledovať svoje hladiny glukózy po jej pití.
Osoby s alergiou na mrkvu alebo iné príbuzné druhy zeleniny (napríklad petržlen, zeler) by sa mali vyhnúť pitiu mrkvovej šťavy. Mrkvová šťava obsahuje oxaláty, ktoré môžu prispievať k tvorbe obličkových kameňov u niektorých ľudí. Tí, ktorí majú históriu obličkových kameňov, by mali byť opatrní s jej konzumáciou.
Článok aktualizovaný 2.6.2024