Ryžová kaša je jednoduché jedlo a zároveň aj skvelý spôsob, ako využiť všetky zvyšky uvarenej ryže, ktoré máte v chladničke. Hladný žalúdok nikdy nikomu nerobil dobre, a preto je dobré dodržiavať zdravú životosprávu.
Preto vám odporúčame túto kašu, ktorá je ako zdravý dezert na ráno a zasýti vás až do obeda. A čo je skvelý benefit – podporuje aj trávenie.
Sladká ryžová kaša je rýchla a veľmi sýta raňajková kaša, ktorú by ste mali mať vždy ako eso v rukáve. Ideálne, keď vám zostane ryža z večere, ktorú ste mali predchádzajúci deň. Raňajky sú predsa najdôležitejšie jedlo dňa!
Fit ryžová kaša - TOP tipy
- Použitie škrobovej ryže dodá vašej kaši správnu konzistenciu, ktorú potrebujete.
- Pokiaľ používate zvyšky ryže, je dobré ryžu ešte krátko prevariť, ale v tomto prípade ryžu stále kontrolujte.
- Pomer mlieka a ryže môže mať priamy vplyv na spotrebované kalórie. Ak sa rozhodnete pre viac mlieka ako ryže, kaša bude mať nielen menej kalórií, ale bude aj ľahšie stráviteľná pre váš žalúdok.
Variácie receptov ryžovej kaše - zdravá kaša rýchlo a jednoducho!
- Ak nie ste veľkým fanúšikom ryže, v tomto prípade môžete v recepte ryžu vymeniť za starý dobrý ovos.
- Ak nemáte radi chuť medu, môžete si dať aj obyčajný biely cukor.
- Môžete tiež vyskúšať stéviu, hnedý cukor, javorový sirup alebo akékoľvek iné sladidlo, na ktoré ste zvyknutí.
- Ryžovú kašu môžete doplniť napríklad čerstvým ovocím, ako sú jahody, banány, jablká, broskyne a podobne.
- Pripraviť si môžete aj sladkú polevu, do ktorej môžete pridať rôzne druhy sušeného ovocia či orechov, a to napríklad ďatle, vlašské orechy, kešu oriešky, lieskové orechy alebo pistácie.
- Semená majú svoje zdravotné benefity a zakomponovať ich do jedla je veľmi jednoduché! Ryžovú kašu stačí posypať semienkami podľa vlastného výberu, ako napríklad chia semienka alebo tekvicové semienka.
Neprehliadnite: TOP 7 najväčších fitness trendov pre rok 2024 – aké trendy v cvičení zaujmú vás?
Zdroj: Depositphotos
Mliečna ryžová kaša - ingrediencie
- Surová ryža – akákoľvek biela ryža, ktorú máte doma, okrem Basmati. Môžete použiť aj hnedú ryžu, ak chcete - podľa toho však musíte upraviť množstvo vody a dobu varenia.
- Plnotučné mlieko (poprípade iné mlieko, ktoré pravidelne používate).
- Polevy – podľa vašej chuti.
- Ovocie – najlepšie je čerstvé, ale v prípade núdze môžete použiť aj mrazené.
- Med
- Škorica – jemne mletá.
- Mandle – pred pridaním ich môžete nakrájať na polovicu alebo štvrtiny, ak chcete.
Neprehliadnite: Bravčová panenka: TOP recepty na lahodný obed pre celú rodinu!
Zdroj: Depositphotos
Ako pripraviť ryžovú kašu?
Existujú tieto hlavné kroky na varenie ryžovej kaše, a to:
1. Varenie ryže – tento krok preskočte, ak vám zostala ryža z predchádzajúceho varenia.
2. Ak potrebujete ryžu uvariť – do hrnca pridajte trochu vody a nechajte zovrieť na stredne vysokej teplote. Potom pridajte ryžu a nechajte ju variť 5 až 6 minút. Počas varenia ryžu občas premiešajte.
3. Ryžu neprevarte – po 5 až 6 minútach znížte oheň na minimum. Ryža sa bude ďalej variť. Keď je mäkká, môžete prejsť na ďalší krok.
4. Príprava ryžovej kaše – k uvarenej ryži pridajte mlieko a pokračujte vo varení na miernom ohni. Postupom času mlieko začne hustnúť. Keď je mlieko dostatočne kondenzované, vypnite oheň.
5. Servírovanie ryžovej kaše – naberte kašu do misiek a vrch posypte škoricou. Pridajte ovocie a mandle. A nakoniec výdatne pokvapkajte medom, pretože práve ten dodá kaši skutočnú sladkosť.
Chutná ryžová kaša bez mlieka
Táto verzia ryžovej kaše bez mlieka je vhodná aj ako ryžová desiata či ako predtréningová ryžová kaša, pretože je to ľahko stráviteľná kaša, ale pritom veľmi výdatná kaša
Potrebné suroviny:
- 1 šálka ryže na kašu (napríklad ryža basmati alebo jazmínová ryža)
- 2 šálky vody
- štipka soli
- 1 lyžica masla (voliteľné)
- med alebo cukor (na dochutenie, podľa chuti)
Domáca ryžová kaša bez mlieka - postup prípravy:
- Príprava kaše je veľmi jednoduchá. V hrnci zohrejeme vodu a pridáme štipku soli.
- Keď voda zovrie, pridáme ryžu do hrnca.
- Znížime teplotu a necháme ryžu variť na miernom ohni, občas premiešame, aby sa neprilepila na dno hrnca.
- Variť budeme približne 15-20 minút, alebo kým ryža nezmäkne a nezíska kašovitú konzistenciu.
- Počas varenia pridávame vodu podľa potreby, aby sa ryža nespálila a mala dostatok tekutiny.
- Keď je ryža mäkká, pridáme maslo a dobre premiešame, aby sa rozpustilo.
- Ochutíme ryžu medom alebo cukrom podľa chuti.
- Ryžovú kašu môžeme podávať teplú alebo studenú. Podľa chuti môžeme pridať ovocie, orechy alebo džemy ako prílohu. Ak je vám sladká kaša alebo ryžová kaša s ovocím cudzia, šetrite so sladkými prílohami alebo ich jednoducho vynechajte.
Aktualizované na 07.02.2024