Kiwi alebo kivi patrí v súčasnosti k najobľúbenejším druhom ovocia už aj u nás, nakoľko jeho chuť si vieme vychutnávať celoročne. Zvonka však nevyzerá veľmi príťažlivo, ale vnútri sa skrýva ozajstný skvost plný vitamínov a výbornej chuti.
Botanický názov tohto ovocia je aktinídia čínska. Kiwi sa dnes pestuje v najväčšej miere na Novom Zélande, v Austrálii, Kalifornii, v Chile, Izraeli a v južnej Európe. Vďaka jeho suchej chlpatej šupke sa dá dobre skladovať, a teda aj prepravovať. A práve preto je na pultoch obchodov po celý rok.
Kiwi je však aj veľmi zdravé! Pôsobí napríklad preventívne proti infekciám, posilňuje imunitu, väzivové tkanivo, pôsobí proti stresu, znižuje zrážanlivosť krvi, chráni pred makulárnou degeneráciou, vytvára zásaditú rovnováhu v tele, chráni obličky pred obličkovými kameňmi a je rovnako prevenciou pred vznikom rakoviny.
Vitamíny a minerály v kiwi
Kivi vo svojich 100 g obsahuje:
- 60 kalórií,
- 0,5 g tukov (z toho polynenasýtené tuky 0,3 g),
- 15 g sacharidov,
- 3 g vlákniny,
- 9 g cukrov,
- 1,1 g bielkovín.
Ďalej kiwi obsahuje:
- vitamín A,
- vitamín B1 – tiamín,
- vitamín B2 – riboflavín,
- vitamín B3 – niacín,
- vitamíny C, E, K,
- z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, horčík, sodík, železo, zinok, mangán, pektín, meď, fosfor.
Odporúčame: Recepty s mascarpone - po týchto sa budete zalizovať!
Zdroj: Depositphotos
Kiwi koláč s kyslou smotanou
Tento koláčik je veľmi lahodný a svieži a hodí sa na blížiace sa horúce letné dni. Ako si ho pripraviť?
Ingrediencie:
- 250 g polohrubej múky
- 250 g práškového cukru
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 2 polievkové lyžice oleja
- 6 veľkých vajec
- mlieko podľa potreby
Na krém si pripravte:
- 500 g kyslej smotany
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 4 polievkové lyžice práškového cukru
- 2 smotany na šľahanie
- 6 veľkých kiwi
Želatína na koláčik:
- 500 ml vody
- kiwi šumienka (ak sa vám ju podarí zohnať)
- 1 balíček Zlatý klas
- 100 g kryštálového cukru
Postup prípravy
Vymiešajte celé vajcia s olejom, múkou a práškom do pečiva. Pridajte cukor a ak je cesto veľmi husté, tak pridajte mlieko podľa potreby. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote180 °C približne 20 – 30 minút. Po upečení nechajte cesto úplne vychladnúť.
Pripravte si krém – do misky dajte kyslú smotanu, vanilkový cukor a vymiešajte. V inej miske vyšľahajte šľahačkovú smotanu, pridajte do misky s kyslou smotanou a jemne spolu zmiešajte. Krém následne rovnomerne rozotrite na cesto, poukladajte nakrájané kiwi a dajte do chladničky.
Do hrnčeka dajte 400 ml vody a pridajte kiwi prášok. Do zvyšnej vody dajte Zlatý klas, trochu cukru a všetko spolu rozmiešajte. Zvyšný cukor dajte do hrnca. Do horúceho „kiwi džúsu" prilejte Zlatý klas a miešajte až do zovretia. Potom odstavte a za občasného premiešania nechajte vychladnúť. Po vychladnutí želatínu vylejte na koláč, rozotrite a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie však na celú noc.
Neprehliadnite: TOP 5 receptov na cheesecake: Dokonalá chuť v každej kombinácii
Zdroj: Depositphotos
Kiwi cheesecake
Cheesecake je mimoriadne obľúbený typ dezertu, pričom veľmi jednoducho si môžete nakombinovať rôzne chute a príchute.
Tento s kiwi je dokonalou kombináciou sviežej chute ovocia a lahodného krémového syra! Ako na to?
Ingrediencie:
- 200 g maslových sušienok
- 100 g masla
- 200 g smotanového syra (cream cheese)
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 g práškového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 4 kiwi
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 200 ml vody
- 1 balenie čírej želatíny (prášok)
Postup na prípravu:
Sušienky rozdrvte a zmiešajte s mäkkým maslom. Toto cesto vtlačte prstami na dno formy vystlanej papierom na pečenie a dajte piecť na približne 10 minút na 180 stupňov.
Kým sa pečie korpus, mixérom vyšľahajte smotanu a k nej pridávajte postupne smotanový syr, práškový cukor a na záver vanilkový cukor. Pripravenú plnku následne vylejte na vychladený korpus a vložte do chladničky minimálne na hodinku.
Pripravte si kiwi polevu – kiwi si očistite, pokrájajte a roztlačte vidličkou. Rozmačkané kiwi si ale preceďte, aby ste odstránili prebytočnú šťavu. V menšom hrnci si rozpustite kryštálový cukor spolu s kiwi a do druhého menšieho hrnca si nalejte vodu, do ktorej vysypte balenie želatíny a pomiešajte.
Keď želatína zovrie, pridajte ju ku kiwi a odstavte z ohňa. POZOR – ešte chvíľku miešajte. Keď poleva trošku ochladne – nesmie byť ale tuhá, nalejte ju na vychladenú plnku a opäť dajte do chladničky, ideálne na celú noc.
Odporúčame aj: TOP 7 dôvodov, prečo jesť kivi: Kto by si ho mal dopriať i každý deň?