Citrusové ovocie patrí k tým ovocným plodom, ktoré k nám obvykle cestujú z väčších diaľok. Citrusy sa totižto bežne pestujú hlavne v tropických, prípadne niektorých subtropických oblastiach. Obvykle dozrievajú koncom jesene a začiatkom zimy, preto ich vo väčšej miere nachádzame v obchodoch práve v tomto období. Samozrejme, mnohé druhy sú bežne dostupné prakticky počas celého roka.
K najznámejším citrusovým plodom bez pochýb patria i pomaranče. Tým sa mnohí vyhýbajú, pretože sa neraz ťažšie šúpu. Pomaranče sú však veľmi zdravé a rozhodne sa ich oplatí zaradiť do jedálnička, pokojne aj v rôznych podobách. Dnes sa pozrieme na to, ako si z pomarančov vykúzliť chutný domáci džem alebo džús.
Prečo jesť pomaranče?
Pomaranče, podobne ako mnohé ďalšie citrusové plody, sú známe obsahom vysokého množstva vitamínu C. V stogramovej porcii nájdeme až okolo 50 mg vitamínu C, čo znamená, že 200 g porciou pomarančov možno telu dopriať dostatočné denné množstvo dôležitého vitamínu, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému.
Pomaranče taktiež obsahujú viaceré vitamíny skupiny B, ako aj minerály, napríklad draslík, mangán či horčík. Vďaka vysokému obsahu draslíka prispievajú k optimálnej hladine krvného tlaku. Sú tiež zdrojom dôležitých karotenoidov s antioxidačnými účinkami, ako je luteín a zeaxantín. Tieto látky sú nevyhnutné pre správnu funkciu zraku.
Pomaranče ukrývajú len minimum tukov, sú nízkokalorické a ani obsah cukrov nie je tak vysoký, ako v niektorých iných ovocných druhoch. Nájdeme v nich však vlákninu, ktorá je dôležitá pre správne trávenie. Ďalšou cennou látkou je betakarotén, z ktorého sa v našom tele tvorí dôležitý vitamín A.
Odporúčame: Vajce na tvrdo – ako ho správne pripraviť a ako si ho najlepšie vychutnať?
Zdroj: Depositphotos
Recept na domáci pomarančový džem
Ingrediencie:
-
1 kg pomarančov
- 350 g kryštálového cukru
- 1 balíček gelfixu 3:1
Postup: Pomaranče ošúpeme a odvážime si 1 kg. Mesiačiky rozoberieme a nakrájame na maličké kúsky. Následne ich nasypeme do širšieho hrnca. Cukor si vymiešame so želírovacím prípravkom (gelfix) a primiešame k pomarančom. Privedieme k varu za stáleho miešania a následne varíme asi 5 minút na miernom ohni.
Hotový džem odstavíme z ohňa a nalejeme do pripravených sklenených pohárov vyumývaných v horúcej vode. Naplníme po okraj a poriadne zatvoríme. Nakoniec otočíme hore dnom na pár minút.
Pomarančový džem so zázvorom
Ingrediencie:
-
2 kg pomarančov
- 0,5 kg trstinového cukru
- 1 tyčinka škorice
- 2 badiány
- polovica vanilkového struku
- 50 g zázvoru
Postup: Pomaranče ošúpeme a vyberieme len dužinu, ktorú čo najviac zbavíme bielych žiliek. Zostane nám niečo málo cez 1 kg čistej pomarančovej dužiny. Pomaranče zasypeme cukrom a necháme ich pustiť šťavu. Následne dáme variť, pričom k nim pridáme škoricu, badián, semiačka z vanilkového struku a najemno nastrúhaný zázvor.
Privedieme k varu a varíme asi 15 minút. Potom vyberieme koreniny a rozmixujeme ponorným mixérom. Následne ešte povaríme do zhustnutia a hotovým džemom naplníme horúce poháre. Uzavrieme a otočíme hore dnom.
Pomarančový džem s rumom
Ingrediencie:
-
8 až 9 stredne veľkých pomarančov
- 500 g želírovacieho cukru
- 100 ml rumu
Postup: Pomaranče ošúpeme, nakrájame na malé kocky a zbavíme prípadných semienok. Potrebovať budeme približne 1 kg takto spracovaných pomarančov. Z dvoch dobre vyumývaných pomarančov si šupky odložíme. Z nich odkrojíme len vonkajšiu oranžovú vrstvu, ktorú nakrájame na tenké prúžky. Kôru pridáme do širokého hrnca k pomarančom a začneme variť.
K pomarančom po pár minútach nasypeme želírovací cukor a privedieme k varu. Povaríme na slabšom plameni asi 5 minút. Prilejeme rum, dobre premiešame a odstavíme. Ihneď plníme horúce vyumývané poháre. Dobre ich uzavrieme a aspoň na pol hodinu otočíme hore dnom.
Odporúčame: Zelerový šalát s ananásom: Vyskúšajte tento TOP šalát aj vy!
Zdroj: Depositphotos
Recept na domáci pomarančový džús
Ingrediencie:
-
4 pomaranče
- 1 kg cukru
- 9 l vody
- 30 g kyseliny citrónovej
Postup: Pomaranče umyjeme a dáme ich do misky. Následne ich zalejeme vriacou vodou, v ktorej ich na chvíľu necháme odpočívať. Potom ich vyberieme a do sucha utrieme utierkou. Následne ich na aspoň 2 hodiny (pokojne aj celú noc) vložíme do mrazničky. Keď pomaranče vyberieme z mrazničky, pomelieme ich na mlynčeku na mäso.
Vzniknutú masu zalejeme 3 litrami studenej prevarenej vody a necháme postáť asi 10 minút. Potom zmes scedíme cez jemné sitko a zbavíme sa veľkých častíc. Do scedenej pomarančovej šťavy pridáme 6 l vody, cukor a kyselinu citrónovú. Premiešame, necháme odstáť asi 1 hodinu a môžeme podávať.
Domáci pomarančovo-mrkvový džús
Ingrediencie:
-
1 kg mrkvy
- 0,5 kg pomarančov pokrájaných na kocky
- 1,5 l vody
- 3,5 l vody
- 600 g kryštálového cukru
- 20 g kyseliny citrónovej
Postup: Mrkvu a pomaranče očistíme a nakrájame na kocky. Zalejeme 1,5 l vody a privedieme k varu. Pomaly varíme pod pokrievkou, kým mrkva zmäkne. V druhom hrnci si uvaríme z 3,5 l vody, kryštálového cukru a kyseliny citrónovej sirup. Necháme vychladnúť.
Mrkvovo-pomarančovú zmes po miernom ochladnutí rozmixujeme. Následne zmes cez jemné sitko prepasírujeme do pripraveného sirupu. Zamiešame, nalejeme do sklených fliaš a uskladníme v chlade.
Odporúčame: Bryndzová pomazánka – 3 netradičné, no fantastické verzie, ktorým neodoláte