Mak sa už po stáročia používa ako tradičný liek. Pochádza z východného Stredomoria a jeho kvety majú rôzne farby – predovšetkým biele a žlté. Semená, ktoré tieto kvety produkujú, sú malé, okrúhle a modrasté, čierne alebo svetlo až tmavosivé, a to v závislosti od toho, kde sa pestujú.
Mak sa na celom svete používa do pečiva a tradičných jedál. Semená a ich olej nám ponúkajú rôzne zdravotné výhody, a to od liečby bolesti hlavy a kašľa až po liečbu astmy a nespavosti. Prečo si mak dopriať pravidelne? Dnes vám o tom povieme oveľa viac!
Mak je bohatý na živiny a antioxidanty
Ako väčšina semien, aj mak je bohatý na vlákninu, rastlinné tuky a rôzne ďalšie živiny. Mak siaty je bohatým zdrojom vápnika (obsahuje ho 12-násobne viacej ako kravské mlieko), ale aj iných minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín.
Jedna polievková lyžica (9 gramov) v sebe obsahuje:
- Kalórie – 46
- Bielkoviny – 1,6 g
- Tuk – 3,7 g
- Sacharidy – 2,5 g
- Vláknina – 1,7 g
- Mangán – 26 % dennej hodnoty
- Meď – 16 % dennej hodnoty
- Vápnik – 10 % dennej hodnoty
- Horčík – 7 % dennej hodnoty
- Fosfor – 6 % dennej hodnoty
- Zinok – 6 % dennej hodnoty
- Tiamín – 6 % dennej hodnoty
- Železo – 5 % dennej hodnoty
Mak je obzvlášť bohatý na mangán, čo je stopový prvok dôležitý pre zdravie kostí a zrážanlivosť krvi.
Napokon, makové semienka a makový olej sú aj dobrým zdrojom polyfenolov – teda typu antioxidantu, ktorý môže znížiť riziko ochorení, ako sú srdcové choroby.
Odporúčame: TOP 5 dôvodov, prečo jesť mak: Viete, ako vplýva na naše telo?
Zdroj: Depositphotos
Mak ako súčasť jedálnička
O maku sa často hovorí, že ponúka rôzne ďalšie výhody, vrátane:
- podpory trávenia,
- zlepšenia zdravia pokožky a vlasov,
- liečby bolesti hlavy, kašľa a astmy.
Mak je bohatý na vlákninu, ktorá môže zlepšiť zdravie čriev a znižovať zápchu.
Konzumácia maku môže taktiež aj chrániť pred určitými chorobami – antioxidanty v týchto semienkach ochraňujú vaše telo pred poškodením buniek, a tým aj pred rôznymi chorobami.
Mak ako ópium
Mak sa využíva už niekoľko tisíc rokov. Najstaršie stopy pochádzajú zo 6. tisícročia pred naším letopočtom z oblasti Stredomoria a o tisíc rokov neskôr sa v Mezopotámii mak využíval ako zdroj ópia.
Niektoré civilizácie, ako napríklad Egypťania, využívali ópium ako sedatívum. V 9. storočí sa mak siaty dostal z oblasti Perzie na územie Číny, kde sa približne v 18. storočí stalo ópium významnou silou ovplyvňujúcou spoločnosť.
V prípade maku ide o významný zdroj ópia, čo má za následok, že je v niektorých štátoch sveta jeho pestovanie zakázané. V západných štátoch sa makové produkty často považujú za nevhodné, pretože sa čiastočne mylne predpokladá, že obsahujú návykové látky – morfín a kodeín.
Mak a jeho využitie
Takmer celá produkcia maku vo svete je určená pre potravinárstvo, ale čisté, vyklepané makovice so stopkou najviac 10 cm sa využívajú vo farmácii.
Mak sa používa predovšetkým pri príprave makového pečiva. Viac než 4/5 produkcie sa exportuje predovšetkým do slovanských krajín, kde je mak tradičnou pochúťkou.
Pri zbere maku je nutné klásť dôraz na zrelosť semena. Nedozreté semeno maku môže obsahovať viacej kodeínu, ktorý má sedatívne účinky.
Neprehliadnite: Strukoviny, cesnak, mak, bryndza v tehotenstve: Áno alebo nie?
Zdroj: Depositphotos
Mak v tehotenstve
Najmä v prvom trimestri tehotenstva by sa mali budúce mamičky zamerať na príjem týchto vitamínov a telu prospešných látok:
- kyselina listová,
- vitamín C,
- vitamín B6,
- vápnik,
- omega-3 mastné kyseliny.
A ako je na tom v tomto prípade mak? 100 gramov maku obsahuje až 122 % odporúčanej dennej dávky vápnika. K tomu bielkoviny, vlákninu, minerály aj vitamíny, a preto je počas tehotenstva pre maminku i bábätko v brušku veľkým pomocníkom.
Navyše podporuje aj zdravý spánok. Samozrejme, platí, že by ste to s jeho konzumáciou nemali preháňať.