Arónia má plody, ktoré možno spracovať na veľa rôznych spôsobov a môžu sa stať základom pre mnoho chutných receptov. Ako a čo všetko sa dá pripraviť?
Arónia je v našich zemepisných šírkach známa aj ako jarabina čierna. Prekvapí vás nielen chuťou, ale aj svojimi blahodarnými účinkom na zdravie. Ak chcete vedieť, aké látky a vitamíny obsahuje, ako ju pestovať či spracovať, u nás ste na správnom mieste! Zistite spolu s nami všetko o tomto výnimočnom bobuľovom ovocí.
Pôvodným domovom arónie je východ Severnej Ameriky, kde ju poznalo už domorodé obyvateľstvo. Do Európy sa dostala začiatkom 18. storočia, keď ju priviezli do botanických záhrad v Rusku. Jej cesta postupne smerovala do Poľska, Bieloruska či Nemecka. Dnes je tento ker rozšírený po celom svete a postupne si nachádza svoje pevné miesto aj v našich jedálničkoch.
Pestovanie arónie
Táto trváca rastlina odolá aj nízkym teplotám a chorobám a nie je náročná ani na pôdu. Pokiaľ jej chcete u vás vytvoriť ideálne podmienky, zasaďte ju do stredne ťažkej pôdy s vyšším obsahom humusu.
- Medzi stredne ťažké pôdy patria piesočnato-hlinité a hlinité.
- V zásaditej zemi začnú arónii žltnúť listy, vyhovuje jej skôr slabo kyslá až neutrálna pôda s pH 6 až 6,5. Zabezpečte jej aj dostatok vlahy a slnečných lúčov.
Na dôkladné zalievanie si dajte pozor predovšetkým pri tvorbe plodov. Odmenou vám bude krásny krík plný zdravých malvíc. Prvé bobule môžete zbierať po 3 až 4 rokoch. Najsilnejšiu úrodu čakajte v 7. až 10. roku.
Skvelé využitie nájde arónia aj ako živý plot. Jej nenáročnosťou a krásnym vzhľadom od jari až do neskorej jesene získate nie len zdravé ovocie arónie a bobule arónie, ale i novú pýchu vašej záhrady. Zasaďte sadenice 30 až 50 centimetrov od seba a tešte sa z tohto živého a liečivého prírodného oplotenia.
Zdravotné benefity arónie
Účinky arónie sú naozaj široké a konzumácia plodov arónie vám môže pomôcť v mnohých oblastiach pomôcť, nakoľko čerstvé i sušené bobule arónie obsahujú:
- Polyfenolické zlúčeniny
- Vitamín A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, E a P
- Vápnik
- Železo
- Fosfor
- Horčík
- Draslík
- Zinok
- Sodík
- Jód
- Bór
- Triesloviny
- Sorbitol - vďaka sorbitolu si aróniu môžu dopriať aj diabetici. Sorbitol je totižto prírodné sladidlo, ktoré nemá výrazný vplyv na hladinu cukru v krvi. Dokonca ju skôr zníži, ako zvýši.
Ďalšie účinky arónie na zdravie - superpotravina nielen na zdravé trávenie či imunitný systém!
Vďaka obsahu železa je arónia vhodným doplnkom stravy aj pre chudokrvných ľudí, respektíve ľudí bojujúcich s anémiou z nedostatku železa, ale pravidelná konzumácia arónie pomôže aj pri týchto stavoch:
- Zmierňuje migrény
- Zlepšuje zrak a chráni oči proti UV žiareniu
- Stimuluje funkciou štítnej žľazy
- Zlepšuje pamäť
- Dodáva pokožke pružnosť
- Odstraňuje z tela ťažké kovy
- Podporuje imunitu
- Podporuje zdravé trávenie
- Pomáha pri chudnutí
Odporúčame: Čierny cesnak na vysoký cholesterol aj slabú imunitu – TOTO všetko dokáže!
Trpkosť arónie
Arónia a jej plody sú známe svojou trpko-sladkastou chuťou, ktorá môže človeka až zaštípat na jazyku.
- Ak sú dostatočne zrelé, je chuť bobúľ síce mierne kyslá a trochu trpká, ale prevažuje príjemná sladkosť.
- Ak však aróniu pozberáte príliš skoro a plody ešte nebudú správne zrelé, dočkáte sa iba veľmi trpkého ovocia, ktoré sa nedá konzumovať vo väčšom množstve.
Plody arónie dozrievajú postupne, pričom z jedného kra sa pritom dá získať až 10 kilogramov ovocia. Arónia je navyše vynikajúca nielen ako základ pre rôzne aróniové recepty, ale aj v čerstvom stave - pokiaľ dostatočne dozreje.
Ako potlačiť trpkosť arónie?
Premýšľate, ako aspoň čiastočne potlačiť trpkosť tohto ovocia?
- Po pridaní cukru sú čierne jarabiny sladšie a chuťovo pripomínajú čučoriedky.
- Okrem toho sa odporúča tiež roztlačiť plody arónie v mede, čo je dobré napríklad pre deti.
- Ďalším spôsobom, ako chuť tohto ovocia zjemniť, je pridanie smotany.
Neprehliadnite: TOP bylinky na problémy so štítnou žľazou: Ktoré sú nápomocné?
Ako využiť plody arónie? Aróniová šťava a ďalšie spracovanie arónie
Príprava arónie a spracovanie plodov arónie môže vyzerať aj takto:
- čerstvé plody,
- sušené plody arónie (napríklad na čaj, do müsli zmesí, múčnikov a plniek),
- mrazené plody,
- čaj z arónie,
- čaj z aróniových lístkov,
- víno z arónie,
- lisovaná aróniová šťava,
- šťava z arónie,
- príprava sirupu z arónie,
- macerát z arónie,
- kompót z arónie,
- aróniový džem,
- prísada do jogurtov,
- tinktúra z arónie,
- letné drinky s aróniovou šťavou.
Možné nežiaduce účinky arónie
Doposiaľ neboli vedecky preukázané žiadne negatívne ani vedľajšie účinky pri konzumácii arónie. Možné tak môžu byť len ojedinelé alergické reakcie na samotné plody.
Jediný problém tak predstavuje silne trpká chuť zanechávajúca nepríjemné sucho v ústach. Preto je lepšie plody arónie spracovávať napríklad na marmeládu, šťavy a iné produkty alebo ich jesť v kombinácii so sladšími potravinami.
Odporúčame: Biela tekvica – 5 jednoduchých receptov na rýchle a chutné jedlá
Zavárané plody arónie a ďalšie recepty z arónie
Pripravte si 1 kg očistených, odstopkovaných a umytých plodov, 450-500 g cukru a trochu vody.
Do hrnca nalejte vodu, nasypte cukor, až sa rozpustí a pridajte plody. Zohrievajte za stáleho miešania do varu a pri tejto teplote krátko povarte, až plody zmäknú. Horúcu zmes nalejte do sklených pohárov až tesne po okraj a zaviečkujte. Obráťte ich na niekoľko minút hore dnom, aby sa dobre vysterilizovalo aj viečko a vychladené odložte.
Tip redakcie - vhodné je plody arónie pripraviť v zmesi s inými druhmi dostupného ovocia, ako sú napríklad jablká a hrušky, v pomere 1/3 arónie a 2/3 iného ovocia.
Pečený čaj z jabĺk a arónie
- jablká a arónia v pomere 1:1
- mletá škorica
- klinčeky
Postup prípravy:
Nelúpané jablká nakrájajte na tenké plátky a spolu s plodmi arónie dajte na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pečte 30 minút pri teplote 200 °C. Potom posypte mletou škoricou a pridajte na prevoňanie aj niekoľko klinčekov. Pečte ďalších 10 minút. Pečeným ovocím naplňte poháre a zaviečkujte.
Arónia vo forme šťavy, džemu a sušených plodov
Využitie plodov arónie je naozaj rôznorodé. Konzumácia aróniovej šťavy má široký záber na zdravie človeka. Ak sa cítite vyčerpaní a unavení, arónia vám dodá potrebnú energiu. Šťava však na rozdiel od plodov obsahuje malé množstvo vlákniny.
Pripravte si aj vlastný domáci aróniový džem - do hrnca vložte približne kilogram a pol bobúľ jarabiny čiernej, varte po zovretí ešte pätnásť minút a následne mäkké plody prepasírujte. Na jeden kilogram získanej hmoty budete potrebovať pol kilogramu cukru (môže byť aj trstinový), ktorý s ňou začnete opäť variť na miernom ohni. Nutné je miešanie a okamžité preliatie do pripravených pohárikov ihneď po zhustnutí. Tie dobre uzatvorte a nechajte odpočívať.
Plody z arónie čiernoplodej môžete i sušiť - a to v sušičke ovocia, vo vlažnej pootvorenej rúre či dokonca na slnku. Využitie majú v múčnikoch a tortách, ale tiež pri príprave čaju. Nasekané alebo rozdrvené bobule pridajte do zmesi ovocného či čierneho čaju a vychutnajte si lahodnú chuť. Sušená jarabina čierna vám dokonca pomôže zastaviť hnačku. Stačí rozhryznúť a prehltnúť menšiu polievkovú lyžicu jej malvíc.
Odporúčame aj: Recept na domáci pretlak - využite paradajky tým najlepším spôsobom!
Aróniový sirup za studena
Jarabinu čiernu môžete zmraziť bez toho, aby ste prišli o zdraviu prospešné látky.
Urobte si z nej sirup, ktorý v podobe ľadových kociek pridáte do vody a získate zdravý a osviežujúci nápoj.
- Odšťavte ovocie v pomere 80 % arónie, 10 % černíc a 10 % malín.
- Následne pridajte cukor v pomere 1:1 (hmotnosť získanej šťavy rovná sa hmotnosti cukru).
- Nechajte zmes vychladnúť, naplňte ňou nádoby na ľad a vložte ich do mrazničky.
Ako spracovať aróniu na víno?
- arónia
- cukor
- kvasinková kultúra
- štipka živnej soli
Postup prípravy:
Plody arónie opláchnite a vylisujte. Nechajte odstáť, aby sa tekutina odkalila. Mušt prelejte do demižónu. Na 1 liter šťavy pridajte 450 gramov cukru, štipku živnej soli a balenie kvasinkovej kultúry. Demižón uzavrite kvasnou zátkou s vodou. Víno je pripravené na stiahnutie až za šesť mesiacov.
Smoothie z arónie
Arónia, známa aj ako čierna jarabina, je plod, ktorý je bohatý na antioxidanty a má množstvo zdravotných výhod. Jej jemne kyslá chuť sa skvele hodí do smoothie, ktoré si môžete pripraviť kedykoľvek počas dňa.
Ingrediencie:
1 šálka arónie (čerstvej alebo mrazenej)
1 banán
1/2 šálky gréckeho jogurtu alebo rastlinného jogurtu (pre vegánsku variantu)
1/2 šálky mandľového alebo ovseného mlieka
1-2 čajové lyžičky medu alebo javorového sirupu (podľa chuti)
ľad (podľa potreby)
Postup:
Ak používate čerstvú aróniu, dôkladne ju umyte a odstráňte nežiaduce časti. Ak máte mrazenú aróniu, nie je potrebné ju rozmrazovať.
Do mixéra pridajte aróniu, banán, jogurt, mandľové mlieko a med.
Mixujte na vysokých otáčkach, kým nezískate hladkú konzistenciu. Ak preferujete redšie smoothie, pridajte viac mandľového mlieka.
Podľa potreby môžete pridať aj ľad, aby bolo smoothie osviežujúcejšie.
Nalejte smoothie do pohára a môžete ozdobiť čerstvými plodmi arónie alebo mätou.
Zdravotné výhody:
Arónia je známa pre svoje protizápalové vlastnosti a podporu imunitného systému. Obsahuje antioxidanty, ktoré môžu pomôcť zlepšiť zdravie srdca a znížiť riziko niektorých chronických ochorení. Kombinácia arónie s banánom a jogurtom dodáva smoothie aj výživné látky, ako sú vitamíny a probiotiká.
Arónia v kuchyni je skutočne skvelá voľba a je veľa spôsobov, ako plody arónie spracovať. Arónia a jej prínosy pre zdravie sú obohacujúce, pričom vyskúšať môžete napríklad aj zaváranie arónie, arónia v smoothies, arónia v marmeládach, arónia v ovsených vločkách, sušené plody arónie, arónia v omáčkach, arónia v detskej výžive a podobne. Stačí si už iba vybrať!
Aktualizované na 28.08.2024
Aktualizovaný článok: 28.08.2024