Mnohým rastlinným olejom sa pripisujú blahodarné účinky na ľudské zdravie, alebo aj na pokožku tela či vlasy, ak sú určené len na vonkajšie použitie. Spomenúť môžeme cenný ľanový olej, ktorý je bohatý na nenahraditeľné omega-3 mastné kyseliny, vďaka čomu má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém.
Pri starostlivosti o pleť je zase skvelým pomocníkom arganový olej, ktorý má úžasné regeneračné vlastnosti. Takýchto olejov je mnoho – olivový, avokádový, konopný, kokosový, ricínový, jojobový a ďalšie. A čo taký palmový olej? O tom sa už veľa napísalo aj povedalo. Mnohí odporúčajú držať od neho ruky ďalej. Prečo?
Palmový olej sa skrýva v polovici potravín, ktoré denne kupujeme – od sušienok až po kozmetiku. Napriek tomu si mnohí neuvedomujú, aký má tento nenápadný tuk dosah na zdravie aj planétu.
Z čoho sa vyrába palmový olej?
Palmový olej, tiež nazývaný palmový tuk, predstavuje jedlý rastlinný olej vyrábaný z palmy olejnej, latinsky Elaeis guineensis. Olej je konkrétne pripravovaný z oplodia plodu, čiže pletiva obklopujúceho semeno. Za domovinu palmy olejnej a v podstate i palmového oleja možno považovať západnú Afriku.
V tradičnej africkej kuchyni je olej z plodov palmy dodnes základnou ingredienciou. V súčasnosti sú tieto tropické stromy z čeľade arekovité značne rozšírené v tropických oblastiach naprieč svetom. Pestujú sa okrem Afriky aj v Ázii a Amerike.
Plody majú tmavočervenú farbu a rastú zoskupené vo väčších trsoch. Každý takýto trs môže pozostávať až z 3000 plodov. Palmový olej je charakteristický žltohnedou farbou, jeho konzistencia je pri izbovej teplote polotuhá. Je tepelne veľmi stabilný.
Okrem palmového oleja sa z palmy olejnej pripravuje ešte ďalší druh oleja, a to palmojadrový. Palmojadrový olej sa získava zo semien, respektíve jadier plodov palmy olejnej. Tento olej má rôznorodé využitie, podobne ako palmový olej, no oba oleje sa výrazne líšia svojím zložením.
Shutterstock®Využitie palmového oleja
Palmový olej patrí v súčasnosti k najbežnejším, najrozšírenejším a najviac využívaným rastlinným olejom. Pokrýva až okolo 35 % svetového dopytu po rastlinných olejoch. Jeho najväčšími producentmi sú Malajzia a Indonézia, skadiaľ je exportovaných okolo 85 % z celkového množstva vyprodukovaného palmového oleja.
Tento olej má viaceré benefity, pre ktoré si našiel uplatnenie v niekoľkých odvetviach priemyslu, predovšetkým však v potravinárskom priemysle. Dnes tvorí súčasť obrovského množstva potravinárskych výrobkov (odhadom takmer 50 %), a to hlavne balených produktov. Nájdeme ho napríklad v:
- tukoch na vysmážanie,
- pečive (balený chlieb), sušienkach, cereáliách,
- čipsoch, chrumkách,
- tavených syroch,
- zmrzline a nanukoch,
- čokoládových tyčinkách, bonboniérach,
- detskej výžive,
- hotových jedlách a polotovaroch (instantné nápoje, mrazená pizza, sušené polievky).
Palmový olej si našiel uplatnenie aj pri výrobe krmív pre zvieratá, časť z neho sa okrem toho používa na výrobu bionafty. Okrem toho má svoje miesto i v kozmetickom priemysle. Nájdeme ho v niektorých šampónoch, mydlách, dekoratívnej kozmetike aj čistiacich prípravkoch.
Prečo sa palmový olej tak často využíva?
Jedným z hlavných dôvodov, pre ktoré je palmový olej hojne produkovaný a využívaný v bežných potravinách, ktoré konzumujeme každodenne, je jeho nízka cena, respektíve lacná výroba. Tento olej je vysoko produktívny, s relatívne nízkymi vstupmi a využitím menšieho podielu pôdy je možné získať viac oleja než pri ktoromkoľvek inom rastlinnom oleji. Ďalšími výhodami je:
- všestrannosť využitia,
- dobrá stráviteľnosť,
- chuťová a pachová neutrálnosť (nemá negatívny vplyv na chuť a vôňu výrobkov),
- schopnosť predĺžiť trvanlivosť a zachovať vlastnosti výrobku (napr. dobrú roztierateľnosť).
Je palmový olej zdraviu prospešný alebo škodlivý?
Z hľadiska konzumácie palmového oleja a jeho vplyvu na zdravie človeka možno spomenúť niektoré pozitíva a rovnako negatíva. Tento rastlinný olej, podobne ako iné oleje, je plný zdraviu prospešných látok.
Nájdeme v ňom vitamíny rozpustné v tukoch, ako vitamín E či vitamín A, ktoré sú okrem iného charakteristické svojimi antioxidačnými vlastnosťami. Antioxidanty prispievajú k ochrane buniek pred pôsobením voľných radikálov. Tiež je zdrojom karotenoidov. Palmový olej je však, pochopiteľne, zložený predovšetkým z tukov.
Obsahuje v prvom rade mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré môžeme označiť za zdravé tuky. Tie sú nevyhnutnou zložkou našej stravy. Palmový olej obsahuje napríklad kyselinu olejovú či linolovú. I keď palmový olej zahŕňa niektoré dôležité látky, nemožno ho hneď označiť za zdraviu prospešný. Práve naopak, často sa poukazuje na jeho čiastočnú škodlivosť. Palmovému oleju je z hľadiska jeho zloženia najčastejšie vytýkané vysoké množstvo nasýtených mastných kyselín.
- Pre porovnanie môžeme uviesť, že kým napríklad olivový olej, ktorý je cenený pre svoje pozitívne účinky, obsahuje približne 15 % nasýtených tukov z celkového množstva, tak palmový olej je tvorený takmer z 50 % práve nasýtenými tukmi.
Tieto tuky, na rozdiel od nenasýtených mastných kyselín, nemožno považovať za zdravé, práve naopak. Najmä nadmerný príjem nasýtených tukov sa totižto spája so zvyšovaním hladiny škodlivého LDL cholesterolu a následným zvýšením rizika rozvoju kardiovaskulárnych ochorení. Vyšší príjem škodlivých tukov tiež môže prispieť k rozvoju obezity, cukrovky 2. typu či niektorých druhov nádorových ochorení.
Shutterstock®Vplyv produkcie palmového oleja na životné prostredie
Od palmového oleja však dávajú mnohí ruky preč nielen z dôvodu zloženia, ale taktiež, respektíve hlavne kvôli jeho negatívnemu environmentálnemu vplyvu. Vysádzanie palmových stromov má negatívny dopad na životné prostredie. Intenzívne pestovanie týchto rastlín sa totižto spája so systematickým výrubom tropických pralesov. Obrovské plochy prirodzeného životného prostredia, a to najmä v Indonézii a Malajzii, sú ničené a nahrádzané plantážami. Odlesňovanie má výrazne negatívny vplyv aj na tunajšiu faunu.
Ničením pralesov totiž dochádza k eliminácii prirodzeného prostredia pre celý rad živočíšnych druhov. Ohrozené sú napríklad orangutany, ktoré čelia vyhynutiu, okrem toho aj slony či tigre, tiež vtáctvo. Vznik nových plantáži má tiež na svedomí sťahovanie pôvodných obyvateľov.
Na jednu stranu môže produkcia palmového oleja poskytnúť tunajším obyvateľom prácu, zlepšiť služby a znížiť chudobu, na druhú stranu sa často hovorí o mnohých ilegálnych plantážach, ktoré sa vyznačujú neetickou výrobou a využívaním lacnej pracovnej sily.
Problematika produkcie palmového oleja je vo všeobecnosti značne komplikovaná. V potravinárskej výrobe totiž palmový olej nemá hlavne s ohľadom na nízku cenu náhradu. Stále viac firiem však nezatvára pred týmto problémom oči a vo svojich produktoch palmový olej nepoužíva, čo je spravidla uvedené na obale výrobku.
Alternatívy palmového oleja
Hoci palmový olej patrí medzi najrozšírenejšie rastlinné tuky, existujú aj iné možnosti. V potravinárstve sa často nahrádza slnečnicovým, repkovým či kokosovým olejom, ktoré majú podobné vlastnosti pri tepelnej úprave. Kakaové a bambucké maslo sa zase využívajú v cukrovinkách a kozmetike, kde poskytujú krémovú konzistenciu bez potreby palmového tuku. Každá z týchto alternatív má však inú chuť, textúru aj cenu, preto výrobcovia starostlivo zvažujú, kam sa najlepšie hodí.
Treba však dodať, že ani jedna náhrada nie je úplne bez ekologickej stopy. Pestovanie slnečníc či kokosových paliem si tiež vyžaduje rozsiahle plochy pôdy a množstvo vody. Preto sa čoraz viac pozornosti venuje inovatívnym riešeniam, ako sú laboratórne pestované tuky z rias či mikroorganizmov, ktoré by v budúcnosti mohli ponúknuť udržateľnú alternatívu bez ničenia tropických pralesov.
Ako rozoznať palmový olej v produktoch
Palmový olej sa v zložení výrobkov často neobjavuje priamo pod svojím názvom, čo môže spotrebiteľa zmiasť. Na etiketách ho možno nájsť pod označeniami ako vegetable oil, palm fat, sodium palmate, glyceryl stearate či elaeis guineensis oil. Niektoré výrobky uvádzajú aj skratku RSPO, ktorá označuje certifikovaný, teda udržateľne pestovaný palmový olej. Ak sa chcete jeho používaniu vyhnúť, hľadajte produkty s nápisom palm oil free alebo bez palmového oleja.
Udržateľný palmový olej a certifikácie
Nie každý palmový olej má negatívny dopad na prírodu. Certifikácia RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) vznikla ako odpoveď na odlesňovanie a neetickú výrobu. Označuje olej, ktorý pochádza z fariem dodržiavajúcich ekologické a sociálne štandardy – teda pestovanie bez ničenia pralesov, s ochranou živočíchov a férovým prístupom k miestnym komunitám. Podporou produktov s týmto označením môže každý spotrebiteľ prispieť k zodpovednejšiemu spracovaniu surovín.
Zodpovedný prístup k palmovému oleju
Palmový olej sa stal neoddeliteľnou súčasťou moderného priemyslu, no jeho budúcnosť závisí od nášho prístupu. Úplne sa mu vyhnúť nie je jednoduché, no vedomý výber produktov, transparentné značky a záujem o pôvod surovín môžu zásadne ovplyvniť smer, ktorým sa tento priemysel uberá. Každé rozhodnutie pri nákupe je malým krokom k väčšej rovnováhe medzi pohodlím a zodpovednosťou voči planéte.
Aktualizovaný článok: 17.10.2025