Patizóny sú typicky letnou zeleninou, ktorá je nielen veľmi chutná, ale aj poriadne zdravá. V našich jedálničkoch však tento kultivar tekvice obyčajnej nemá až tak pevné miesto, ako iné druhy zeleniny. Je to však veľká škoda.
Patizóny sú totiž jedinečné nielen svojím diskovitým tvarom s vlnitými okrajmi, ale aj vplyvom na zdravie človeka. Zväčša biele alebo žlté až oranžové plody obsahujú viacero dôležitých látok a majú tiež blahodarný vplyv na srdce či proces trávenia. Ako ešte podporuje patizón zdravie? Aké má patizón účinky? Viac v článku!
Zaujímavosti o patizóne
Patizón sa nazýva aj disková tekvica pre svoj typický tvar pripomínajúci tanier s vlnitým okrajom.
Je kultivarom tekvice obyčajnej (Cucurbita pepo), rovnako ako cuketa či tekvica špagetová.
Najčastejšie sa vyskytuje v bielej, žltej a oranžovej farbe, no existujú aj zelené a pásikavé odrody.
V angličtine ho poznáme ako „pattypan squash“.
Pestoval sa už v predkolumbovskej Amerike, kde bol súčasťou jedálničku pôvodných obyvateľov.
V niektorých krajinách sa nakladá do sladkokyslého nálevu podobne ako uhorky.
Vďaka jemnej chuti sa výborne kombinuje s bylinkami, syrom a mäsom.
Účinky patizónu na zdravie:
1. Patizóny obsahujú mnohé minerálne látky a vitamíny
Patizóny majú v prvom rade skvelé nutričné hodnoty. Sú zdrojom mnohých potrebných látok, vrátane minerálov aj stopových prvkov. Bohaté sú na draslík či fosfor, no rovnako telu dodajú vápnik, horčík, železo alebo selén a zinok.
Táto chutná zelenina však nezaostáva ani v obsahu vitamínov. Patizón obsahuje vitamíny C, E aj K. Taktiež plody obsahujú veľa vitamínov skupiny B, ako je kyselina listová či niacín. Ukrýva však aj poriadnu dávku betakaroténu a menšie množstvo bielkovín.
Shutterstock®2. Patizóny sú nízkokalorické
Patizón je z viac ako 80 percent tvorený len vodou, pričom na 100 gramov má len okolo 30 kalórií, čo je skutočne nízky obsah kalórií. Je preto ideálnou potravinou, ktorú môžete do jedálnička zaradiť aj pri rozličných diétach, respektíve v rámci zdravého stravovania.
Patizóny majú taktiež blahodarný vplyv na metabolizmus, čo sa hodí nielen pri redukcii váhy. Okrem toho podporujú imunitný systém človeka.
3. Patizón má priaznivé účinky na zdravie srdca
Patizóny sú charakteristické len veľmi nízkym obsahom sodíka, preto sú vítanou súčasťou jedálnička jedincov, ktorých trápia nejaké problémy s obličkami či srdcovo-cievne ochorenia. Chutné diskovité plody napomáhajú k udržiavaniu dobrej hladiny cholesterolu v krvi aj krvného tlaku.
4. Patizón pre zdravie obličiek
Aké má ešte patizón účinky? Okrem toho majú močopudné účinky, takže prispievajú k regulácii obsahu vody v organizme. To pomáha pri zadržiavaní vody v organizme.
Patizóny majú vysoký obsah vody, čo môže podporiť hydratáciu a zvýšiť produkciu moču. Zvýšená produkcia moču môže pomôcť pri vyplavovaní toxínov z tela. Hydratácia je dôležitá aj pre zdravie obličiek. Hydratované obličky môžu efektívnejšie odstraňovať odpadové látky z krvi.
5. Patizón ako podpora zdravého zraku a pokožky
Patizóny obsahujú betakarotén, čo je provitamín A, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A – dôležitý pre udržanie zdravého zraku, obzvlášť pri šere a v tme. Okrem toho prospieva aj pokožke, ktorú chráni pred poškodením spôsobeným slnečným žiarením a podporuje jej regeneráciu. Konzumácia patizónu tak môže prispieť k lepšiemu stavu pleti aj očí.
Shutterstock®6. Zdravý patizón podporuje trávenie
Patizóny obsahujú slušnú dávku cennej vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre tráviaci systém a jeho správnu funkciu. Nedostatok vlákniny sa môže prejaviť nepravidelným vyprázdňovaním aj zvýšeným cholesterolom.
Patizóny účinne napomáhajú podporovať proces trávenia a konkrétne aj činnosť žalúdka či čriev. Prispievajú k pravidelnému vyprázdňovaniu aj odstraňovaniu škodlivín z čriev. Ich výhodou je aj to, že nenadúvajú.
7. Patizón pomáha znižovať oxidačný stres
Táto zelenina je zdrojom antioxidantov, najmä vitamínu C a E, ktoré zohrávajú významnú úlohu pri ochrane buniek pred pôsobením voľných radikálov. Vďaka týmto látkam môže patizón prispievať k zníženiu oxidačného stresu, ktorý je spájaný so starnutím buniek a rozvojom civilizačných ochorení, ako sú srdcové choroby alebo rakovina.
Kto by si mal na patizón dávať pozor?
Patizón je všeobecne dobre znášaný a vhodný aj pri rôznych diétach, no v niektorých prípadoch si vyžaduje opatrnosť. Osoby s alergiou na tekvicovité rastliny by mali jeho konzumáciu konzultovať s lekárom, rovnako ako ľudia s veľmi citlivým trávením či deti do jedného roka. V prípade neobvyklých reakcií, ako je nevoľnosť alebo kožná vyrážka, sa odporúča patizón dočasne vyradiť a sledovať stav.
Ako konzumovať patizón?
Tieto jedinečné tekvicové plody je možné vychutnať si na viacero spôsobov. Postačí im aj krátka tepelná úprava, pomerne rýchlo totiž zmäknú. Ošúpaný a na plátky narezaný patizón môžete obaliť v trojobale a vysmažiť. Je to lahôdka, aj keď nie veľmi zdravá.
Zdravšou variantov je grilovanie patizónov spolu s ďalšími druhmi zeleniny a mäsom na grile. Rovnako ich môžete použiť na prípravu krémovej polievky alebo ich skúste naplniť mletým mäsom a zapiecť v rúre. Podávať môžete aj dusené patizóny.
Surové si ich však môžete nakrájať aj do zeleninového šalátu. Dokonca je ich možné nakladať do sladkokyslého nálevu. S patizónmi objavíte vždy nové chute!
Ak si neviete dať rady, ako pripraviť patizón, tu nájdete skvelé tipy: Ako pripraviť patizón? Máme tipy na tie najlepšie recepty.
Neprávom prehliadaný
Patizón je neprávom prehliadanou zeleninou, ktorá má v kuchyni aj v zdravom jedálničku čo povedať. Vďaka vysokému obsahu vody, nízkej kalorickej hodnote a množstvu prospešných látok predstavuje ideálnu potravinu pre každého, kto sa stará o svoje zdravie, trávenie a líniu.
Ak ste patizón doteraz obchádzali, je čas ho znova objaviť – nielen ako chutnú prílohu, ale aj ako plnohodnotnú súčasť zdravého varenia.
Aktualizovaný článok: 25.06.2025