Hľadáte letné osvieženie? Pripravte si tento úžasný mätový sirup!

mätový sirup

Ak máte v záhrade mäty viac než dosť a hľadáte, ako túto voňavú bylinku využiť, máme pre vás ideálny tip – domáci mätový sirup! Je osviežujúci, chutný, plný prospešných látok a navyše mimoriadne univerzálny. Príprava nie je vôbec zložitá, no výsledok vás určite nadchne – sirup sa hodí do limonád, čajov, dezertov aj koktailov a počas horúcich dní vás príjemne schladí. 

Mäta pieporná

Mäta pieporná patrí medzi najznámejšie liečivé bylinky. Radíme ju do čeľade hluchavkovité a charakteristická je 60 až 80 centimetrov vysokou štvorhrannou vzpriamenou stonkou, z ktorej vyrastajú výrazné listy, ktoré majú podlhovastý tvar a zúbkatý okraj. 

Na čepeli lístkov, ktoré sa používajú aj na liečebné účely, sa nachádzajú žliazky s obsahom silíc. Kvety sú bledoružové až fialkové a vyskytujú sa koncom jari a počas letných mesiacov. Celá rastlina je silno aromatická. Najmä lístky sú typické svojou mentolovou vôňou aj chuťou.

Využitie mäty piepornej

Listy mäty je možné využiť rozličnými spôsobmi. Typický je chutný mätový čaj, ktorý blahodarne pôsobí na nervovú sústavu, črevnú mikroflóru aj imunitný systém. Okrem toho sa zo spomínanej bylinky dajú pripraviť napríklad liečivé tinktúry či mätový olej. Taktiež je ju možné použiť pri výrobe domácej ústnej vody či dezodorantu. 

Dokonca môžete lístky mäty aj pravidelne žuť, čím podporíte zdravie ústnej dutiny a elimináciu nepríjemného zápachu. Dnes vám jeden tip na využitie mäty prinášame aj my, a tým je úžasný mätový sirup, ktorý sa stane vaším spoločníkom počas horúcich letných dní. Tak čo, ochutnáte aj vy?

mäta pieporná
Shutterstock®

Úžasné vlastnosti mäty

Mäta pieporná obsahuje množstvo účinných látok, vrátane trieslovín, horčín, flavonoidov či minerálnych látok. Významná je silica, ktorá je bohatá na mentol. Ten má výrazné antiseptické aj mierne anestetické účinky. Spomínaná bylinka podporuje obranyschopnosť aj proces trávenia

Môže byť nápomocná pri bolestiach brucha a rovnako potláča plynatosť. Taktiež má upokojujúci vplyv na nervový systém a prispieva k zlepšeniu spánku.

Recept na mätový sirup

Mäta sa hlavne pri vysadení do záhrady pomerne rýchlo rozrastá, a tak sa vám môže stať, že zrazu budete mať slušné zásoby tejto liečivej byliny. Ak už máte čo-to nasušené, neváhajte si z ešte čerstvých listov pripraviť aj mätový sirup.

Ingrediencie:

  • 30 až 50 olistených vetvičiek mäty piepornej, 
  • 1 kg prírodného trstinového cukru, 
  • 2 litre vody
  • 2 väčšie citróny

POSTUP: Požadované množstvo vody najskôr prevarte a po vychladnutí do nej pridajte umyté listy mäty, šťavu z jedného citróna a na kolieska pokrájaný druhý citrón. Túto zmes trochu rozmixujte ponorným mixérom a nechajte ju odstáť v chladničke aspoň 24 hodín.

Ďalší deň zmes priveďte do varu a následne varte asi 5 až 10 minút. Následne ju sceďte cez gázu či kus látky. Tuhé časti do tekutiny ešte poriadne vyžmýkajte a následne do nej pridajte cukor. Zmes za stáleho miešania ohrievajte, až kým sa všetok cukor nerozpustí. 

Mierne stuhnutý sirup ešte za horúca prelejte do dobre uzatvárateľných sklenených fliaš či zaváraninových pohárov. Môžete sterilizovať. Skladujte na chladnejšom a tmavom mieste a po otvorení najlepšie priamo v chladničke.

použitie mätového sirupu
Shutterstock®

Ako používať chutný sirup z liečivej mäty?

Jeho použitie je naozaj všestranné. Mätový sirup totiž tvorí základ pre prípravu rozličných nápojov, či už osviežujúcich letných limonád alebo príležitostne aj alkoholických koktailov. Na 3 dcl nápoja pritom stačí malá lyžička sladidla. Výborný je aj na dochutenie bylinkových čajov

Týmto sirupom si tiež môžete osladiť čerstvý ovocný šalát, jogurt, ovsenú kašu alebo tvaroh. Dokonca nájde uplatnenie aj pri pečení alebo príprave zákuskov. Nakoniec však nezabúdajte na jeho primeranú konzumáciu, predsa len ide o sladidlo.

Ako skladovať a ako dlho vydrží?

Domáci mätový sirup je najlepšie skladovať na tmavom a chladnom mieste, ideálne v sterilizovaných sklenených fľašiach, ktoré sú dobre uzatvorené. Po otvorení odporúčame uchovávať ho v chladničke a spotrebovať do 1 až 2 týždňov, aby si zachoval svoju chuť aj účinné látky. 

Ak ste sirup správne sterilizovali, v neotvorenom stave vám vydrží aj niekoľko mesiacov – ideálne však bez priameho slnečného žiarenia a pri stabilnej teplote.  

Mätový sirup je jedným z tých receptov, ktoré spájajú liečivú silu prírody s potešením pre zmysly. Vďaka jednoduchej príprave, osviežujúcej chuti a množstvu využití sa ľahko stane vaším letným favoritom. 

Nezabudnite si urobiť zásobu a pohrať sa aj s rôznymi kombináciami – mätu môžete doplniť napríklad bazou, levanduľou alebo citrónovým balzamom. Užite si leto s chuťou prírody vo fľaši!

Aktualizovaný článok: 24.06.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE