Čo je avitaminóza? Spoznajte ochorenia z nedostatku vitamínov!

Pre správnu funkciu nášho organizmu sú vitamíny rozpustné vo vode alebo v tuku nesmierne dôležité. Každý z nich má nejaké poslanie a v tele človeka sa podieľa na iných procesoch.

Napríklad vitamín C je známy v súvislosti s činnosťou imunitného systému a vitamín A je zase okrem iného dôležitý pre naše oči. Čo však nastane v prípade, ak nie sú odporúčané denné dávky vitamínov dodržiavané? Nesprávna hladina vitamínov v tele môže viesť k rozvoju viacerých zdravotných komplikácií.

Nebezpečná môže byť hypovitaminóza, čo je nedostatok určitého vitamínu, no rovnako aj hypervitaminóza, čo je v podstate nadbytok, predávkovanie až otrava daným vitamínom. A čo je takzvaná avitaminóza? Zaujímavé fakty o avitaminóze nájdete v našom článku!

Avitaminóza alebo nedostatok vitamínov

Pojmom avitaminóza označujeme kritický až úplný nedostatok nejakého vitamínu v tele človeka. Ide v podstate o veľmi vážnu formu hypovitaminózy.

Prečo dochádza k avitaminóze?

  • K tomuto stavu môže dôjsť z viacerých príčin. Avitaminóza môže vzniknúť v dôsledku toho, že človek dlhodobo daný vitamín neprijíma v strave, čiže môže byť príčinou jednotvárna strava.

  • Okrem tohoto môžu byť príčinou poruchy trávenia a vstrebávania látok v črevách, tiež poškodenie črevnej mikroflóry či poruchy žliaz s vnútornou sekréciou.

  • Taktiež môže dôjsť k tomuto stavu v dôsledku zvýšenej spotreby daného vitamínu z dôvodu užívania nejakých liekov. 

Vplyv avitaminózy na zdravie

Avitaminóza môže vážne poškodiť zdravie človeka a viesť k rozvoju rôznych ochorení. U nás sa však tento závažný stav vyskytuje skôr zriedkavo a bežnejší je napríklad v rozvojových krajinách, respektíve krajinách tretieho sveta.

Liečba avitaminózy

Liečba avitaminózy spočíva hlavne v dodaní chýbajúceho vitamínu do organizmu, a to stravou a obvykle aj formou výživových doplnkov, ktoré zabezpečia vyšší prísun chýbajúcich látok.

Liečba nedostatku vitamínov podľa potreby spočíva aj v riešení problému s trávením alebo odstránení iných faktorov, ktoré k extrémnemu deficitu vitamínu viedli (napr. zmenou predpísaných liekov, ktoré k avitaminóze viedli).

Prevencia avitaminózy

V rámci prevencie je v prvom rade potrebné myslieť na pestrú a vyváženú stravu, v ktorej sa ukrývajú všetky potrebné vitamíny, tiež minerály a základné živiny.

V prípade potreby poslúžia v rámci prevencie aj doplnky stravy. Sú obvykle nevyhnutné v prípade, ak je v tele človeka narušená schopnosť vstrebávania určitých látok z potravy alebo dochádza k zvýšenej spotrebe danej látky.

V rámci prevencie sa odporúča opatrnosť pri rôznych diétach. Riziko môžu zvyšovať rôzne diéty, ktoré sú jednotvárne a vylučujú z jedálnička rôzne potravinové skupiny. Taktiež je nutná dôsledná liečba ochorení, ktoré narúšajú normálne vstrebávanie jednotlivých vitamínov a ďalších živín zo stravy.

Niektoré zdravotné stavy, ako sú tráviace ochorenia, môžu zasahovať do absorpcie vitamínov, preto je dôležité riadiť tieto stavy v spolupráci so zdravotníckym pracovníkom. To je tiež významný bod, ako predísť avitaminóze.

Odporúčame: Ako využiť starý chlieb? Recepty, ktoré si zamiluješ!

vitamín C Shutterstock®

Ktoré sú najznámejšie ochorenia z nedostatku vitamínov?

• Skorbut – avitaminóza vitamínu C

Asi najtypickejším príkladom avitaminózy je skorbut, čo je ochorenie z extrémneho nedostatku vitamínu C v potrave. V dnešnej dobe je toto ochorenie zriedkavé, pričom sa vyskytuje hlavne vo veľmi chudobných oblastiach. 

V minulosti však bolo pomerne rozšírené. Trpeli ním najmä námorníci, ktorých strava bola chudobná na tento potrebný vitamín. Skorbut sa prejavuje hlavne vypadávaním zubov a krvácaním ďasien.

Objavujú sa poruchy tvorby červených krviniek a anémia, zlé hojenie rán, krvácanie zo slizníc i problémy s kĺbmi. Toto ochorenie dokonca môže viesť až k smrti. Medzi najlepšie zdroje vitamínu C radíme kivi, jahody, červenú papriku, brokolicu či karfiol aj čierne ríbezle.

• Beri-beri – avitaminóza vitamínu B1

Ďalším pomerne známym ochorením, ktoré vzniká v dôsledku extrémneho až úplného nedostatku nejakého vitamínu, je beri-beri. Ide o chorobu nervového systému, ktorá vzniká kvôli chýbajúcemu tiamínu, čo je vitamín B1. Táto látka je dobre zastúpená v potrave a jej výrazný deficit tak nie je opäť úplne bežný.

Beri-beri môže vo vyššej miere ohrozovať alkoholikov, u ktorých môže dôjsť k zhoršeniu schopnosti tela vstrebávať a ukladať tento vitamín. Kedysi bolo rozšírené v krajinách, v ktorých bola hlavnou potravinou ryža. Toto ochorenie má niekoľko foriem, pričom sa aj príznaky môžu odlišovať.

Vo všeobecnosti sa však beri-beri prejavuje únavou a letargiou a poruchami srdcovo-cievneho a nervového systému. Vitamín B1 sa ukrýva v rybách aj droždí, hrášku, orechoch aj celozrnných výrobkoch.

Odporúčame: Ako pestovať bylinky na balkóne? Spoznajte overené rady a tipy

vitamín B3 Shutterstock®

• Pelagra – avitamínóza vitamínu B3

Aj vitamín B3 je pre nás nesmierne dôležitý. Nazývaný je tiež ako niacín či vitamín PP. Nájdeme ho v mäse, otrubách, šošovici, semenách či avokáde. V dôsledku jeho avitaminózy vzniká ochorenie zvané pelagra.

Toto ochorenie môže vzniknúť z nedostatku vitamínu v strave aj kvôli jeho nedostatočnému vstrebávaniu pri užívaní nejakých liekov, alkoholizme či poruchách metabolizmu. Pelagra bola prvýkrát popísaná španielskym lekárom Gasparom Casalom ešte v 18. storočí.

Pre toto ochorenie sú charakteristické tri hlavné príznaky, a to hnačka, dermatitída a demencia. Postihnutý môže strácať na váhe, môže ho trápiť nechutenstvo, slabosť, nespavosť a neskôr sa objavujú i neurologické ťažkosti, poruchy rovnováhy či halucinácie. Neliečená pelagra sa môže skončiť smrťou.

• Rachitída – avitaminóza vitamínu D

A čo nedostatok vitamínu D? Medzi ochorenia spôsobené avitaminózou radíme aj rachitídu, ktorá je bežne nazývaná aj ako krivica. Príčinou tejto choroby je práve extrémny nedostatok vitamínu D v detskom veku. K tomuto stavu môže dôjsť kvôli chudobnej výžive a tiež v dôsledku nedostatku slnečného žiarenia.

Jeho vplyvom si totiž naše telo dokáže tento dôležitý vitamín i samo vytvárať. Rachitída sa prejavuje veľmi závažnou poruchou tvorby kostí. U postihnutého jedinca zostávajú kosti mäkké a krivia sa, a to najmä kosti dolných končatín, neraz aj panva, rebrá či chrbtica. 

V štruktúre kostí prevláda chrupavkovitá hmota. Dieťa môže mať problém s chôdzou a pomalšie sa u neho uzatvára fontanela. V strave môžeme vitamín D nájsť v rybách, prípadne v mlieku či vajciach. Patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch.

Odporúčame: Čo uvariť na obed? Vyskúšaj tento zdravý šošovicovo-mrkvový šalát!

vitamín A Shutterstock®

• Šerosleposť – avitaminóza vitamínu A

Spomenúť môžeme a šerosleposť. Tento zdravotný problém sa prejavuje výrazne zhoršeným videním za šera a v noci.

Jedinec sa môže ťažšie orientovať vo veľmi tmavých priestoroch a môže strácať periférne videnie. Vzniká v dôsledku narušenia funkcie zrakových tyčiniek v oku.

V tomto prípade však k tomu môže dochádzať z viacerých príčin. Zriedkavo bývajú príčiny dedičného charakteru, no v mnohých prípadoch za šerosleposťou stojí práve výrazný deficit vitamínu A. Tento dôležitý vitamín je telu možné doplniť pečeňou či rybami. Vitamín A tiež nájdeme v mlieku, mrkve či špenáte.

Perniciózna anémia – avitaminóza vitamínu B12

Perniciózna anémia je závažný typ anémie spôsobený extrémnych nedostatkom vitamínu B12, ktorý je nevyhnutný pre správnu tvorbu červených krviniek a funkciu nervového systému. Tento stav sa najčastejšie vyskytuje aj v dôsledku autoimunitnej poruchy, výsledkom ktorej je poruchy absorpcie vitamínu B12 z potravy.

Perniciózna anémia sa často prejavuje únavou, slabosťou, závratmi a bledosťou kože. Ďalšie symptómy môžu zahŕňať sčervenanie a bolesť jazyka, tráviace problémy, ako je pálenie záhy, a neurologické problémy vrátane mravčenia a znecitlivenia končatín.

V pokročilých štádiách môže perniciózna anémia spôsobiť závažné poškodenie nervov a kognitívne poruchy, ako je porucha pamäti alebo zmeny v správaní.

Článok aktualizovaný 10.5.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE