Ako zmierniť nadúvanie? Tradičným liekom je čaj z tejto koreniny!

saturejka čaj

Nadúvanie a pocity tvrdého nafúknuté brucha predstavujú veľmi nepríjemný zdravotný problém, s ktorým sa trápia mnohí. Spôsobov, ako zmierniť nadúvanie, je mnoho. Veľmi nápomocná môže byť napríklad úprava stravy. Z jedálnička je niekedy potrebné vyradiť potraviny spôsobujúce nadúvanie, prípadne ich konzumovať s rozumom. Pre niekoho sú to strukoviny, iným ťažkosti robí napríklad kapusta. Bojovať proti nadúvaniu napomáhajú aj voľnopredajné lieky, ktoré zoženiete v každej lekárni. 

Čo však skúsiť tradičnejšiu medicínu a spoľahnúť sa na bylinky, na ktoré nedali dopustiť naši predkovia? No po ktorej rastline sa poobzerať, keď je ich toľko? Výborným pomocníkom môže byť saturejka záhradná, ktorá je využívaná v prvom rade ako korenina. Aké účinky má vňať saturejky záhradnej? 

Saturejka záhradná

Saturejka záhradná (Satureja hortensis) pochádza zo Stredomoria a oblastí Blízkeho východu, kde bola už od staroveku obľúbenou bylinou. Svojimi vlastnosťami a vzhľadom si získala obľubu nielen medzi kuchármi, ale aj v tradičnej medicíne. Dorastá do výšky približne 20 až 40 centimetrov a má úzke, tmavozelené lístky, ktoré sú podobné tymianu. 

Kvitne v letných mesiacoch, najmä v júli a auguste, a jej malé biele až bledoružové kvety, často so svetlo fialovým nádychom, lákajú včely a iné opeľovače. Kvitnúca saturejka má jemnú, mierne korenistú arómu, ktorá sa hodí do mnohých pokrmov.

Pozri aj: Ako sa prejavuje salmonelóza? Tieto fakty potrebujete ovládať!

saturejka záhradná
Shutterstock®

Vňať saturejky záhradnej – chcete pestovať saturejku?

Sušenú vňať saturejky zoženiete i na internete, v lekárni či predajniach so zdravými potravinami. Pestovať si však túto bylinku môžete aj doma, napríklad i v kuchyni na parapete a vysušiť si ju do vlastných zásob nie je žiadny problém. Nie je totiž náročná na pestovateľské podmienky a ak vám chýba medzi pestovanými bylinami, rozhodne to napravte. Stačí, ak jej zaobstaráte teplé stanovište s priepustnou pôdou. 

Saturejka má ochlpené stonky, ktoré časom drevnatejú. Z nich vyrastajú lístky kopijovitého tvaru. Na liečebné účely sa zberá vňať. Pozor však, vňať vždy strihajte aspoň 5 cm od koreňa! Rastlina tak bude môcť ďalej rásť. Saturejku je možné vysušiť pri teplote do 35 °C a uskladniť do zásoby.

Čaj zo saturejky – príprava čaju zo saturejky

 Na prípravu saturejkového čaju budete potrebovať menšiu polievkovú lyžicu sušenej drogy a 2,5 až 3 dcl vriacej vody. Nápoj nechajte lúhovať asi 10 minút a následne ho sceďte. Počas pretrvávajúcich ťažkostí si môžete dopriať dve šálky čaju zo saturejky záhradnej denne. V prípade, že si ho z času na čas chcete dopriať ako formu prevencie, stačí pri pripraviť 3 či 4 šálky týždenne.

Odporúčame: Pozor, toto je TOP sezónna zelenina! Prečo sa oplatí jesť cuketu?

nadúvanie
Shutterstock®

Aké má saturejka účinky?

Saturejka má v ľudovom liečiteľstve nezastupiteľné miesto. Časom sa totiž osvedčila pri liečbe mnohých zdravotných ťažkostí. Obsahuje triesloviny, vlákninu i viaceré minerálne látky. 

  • Má výrazné antiseptické účinky, prispieva k dobrej funkcii imunitného systému a zlepšeniu prirodzenej obranyschopnosti. 
  • Známa je hlavne ako tradičný liek na poruchy tráviaceho traktu. Podporuje proces trávenia aj vylučovanie žlče. Osoží pri kŕčoch, bolestiach žalúdka aj spomínanom nadúvaní. Okrem plynatosti sa podáva aj pri hnačkách, črevných parazitoch či nechutenstve.
  • Saturejkový čaj má tiež mierne močopudné účinky a napomôže tak z tela odstrániť nadbytočnú vodu. Účinne zároveň prečisťuje močové cesty. 
  • Nakoniec má i upokojujúci vplyv na nervový systém človeka

A na záver máme pre vás ešte malú radu. Ak máte problém s nadúvaním, pripravte si nielen saturejkový čaj, ale túto bylinku používajte aj pri príprave pokrmov, a to najmä tých, ktoré zvyknú byť príčinou nadúvania. Jej pikantná chuť navyše dokonale ozvláštni každé jedlo – mäso, omáčky aj polievky.

Saturejka v kuchyni

Saturejka záhradná je obľúbenou bylinou v kuchyni, najmä pre svoju jemne korenistú, pikantnú chuť, ktorá pripomína zmes tymianu a čierneho korenia. Používa sa ako dochucovadlo do rôznych jedál, najmä tých, ktoré majú ťažšie stráviteľné suroviny, pretože pomáha uľahčiť trávenie.

Využitie saturejky v kuchyni:

  • Strukoviny: Saturejka je ideálna na prípravu fazule, šošovice a hrachu, pretože zmierňuje nafukovanie a podporuje trávenie strukovín.
  • Mäsové jedlá: Výborne sa hodí k mastnejším jedlám, ako sú bravčové mäso, klobásy, alebo pečené hydiny, kde nielen pridáva chuť, ale tiež podporuje tráviaci systém.
  • Polievky a omáčky: Pridáva sa do hustých polievok, vývarov a omáčok, kde dodáva jemnú pikantnosť.
  • Zeleninové pokrmy: Je skvelá na grilovanú alebo dusenú zeleninu, najmä baklažán, cuketu a papriku.
  • Náhrada soli: Pre svoju výraznú chuť sa často používa na dochutenie jedál namiesto soli, čo ocenia ľudia, ktorí sa snažia znížiť príjem soli.

Saturejka sa používa v čerstvej aj sušenej forme, pričom sušená má výraznejšiu chuť. Táto bylinka je vďaka svojej univerzálnosti základom mnohých tradičných jedál a receptov po celom svete, najmä v stredomorskej a balkánskej kuchyni.

Aktualizovaný článok: 24.10.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE