Máme tu nejakých milovníkov rýb alebo konkrétne rybacích nátierok? Domáca nátierka z tuniaka alebo sardiniek je skvelou voľbou na raňajky či ľahšiu večeru, alebo aj hocikedy počas dňa, keď dostaneme chuť na niečo menšie. V kombinácii s čerstvým chlebíkom alebo chrumkavým pečivom ide o skutočnú lahôdku. Samozrejme, ak máte radi ryby.
Ryby sú v našich jedálničkoch isto vítané, sú dobrým zdrojom bielkovín, zdravých tukov, vitamínu D, zinku, selénu a ďalších vitamínov a minerálov. Ak si nabudúce budete robiť fantastickú rybaciu nátierku, skúste údenú makrelu. Chuť údenej ryby v nátierke je skrátka nezameniteľná. Údenú makrelu nájdeme v obchodoch v rôznych formách.
Zvoliť si môžete klasickú celú makrelu s hlavou a chvostom, ktorú ale bude treba zbaviť kostí a kože. V niektorých obchodoch sa však dajú nájsť aj nakrájané filety z údenej makrely, s ktorými je už práce o čosi menej. A vždy môžete zvoliť aj údenú makrelu z konzervy. Chuť nátierky z údenej makrely si rozhodne zamilujete. Prinášame 5 jednoduchých receptov na nátierky z údenej makrely, z ktorých si isto vyberiete.
Recept na nátierku z makrely a avokáda
Ingrediencie:
-
1 údená makrela
- 1 avokádo
- 1 stredne veľká červená cibuľa
- šťava z citróna
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Z makrely stiahneme kožu a podľa potreby odstránime kosti. Vykostenú makrelu v miske roztlačíme vidličkou alebo aj nakrájame. Zrelé avokádo zbavíme kôstky a nakrájame na plátky alebo kocky. Pridáme k makrele a všetko dôkladne roztlačíme a premiešame vidličkou.
Červenú cibuľku nakrájame nadrobno a pridáme do nátierky. Na ochutenie ešte použijeme soľ a mleté čierne korenie, tiež trošku pokvapkáme šťavou z citróna. Premiešame a môžeme natierať na krajčeky chleba či bagetky.
Zdroj: Depositphotos
Nátierka z údenej ryby makrely a vajíčok
Ingrediencie:
-
1 údená makrela
- 80 g masla
- 1 cibuľa
- 1 ČL plnotučnej horčice (alebo dijonskej)
- 2 natvrdo uvarené vajcia
- čerstvá petržlenová vňať
Postup: Údenú makrelu vykostíme, zbavíme kože a pokrájame nadrobno, prípadne ešte vidličkou trochu roztlačíme. Zmäknuté maslo vymiešame s horčicou a cibuľou nakrájanou nadrobno. Pridáme do nátierky. Taktiež primiešame rozdrobený žĺtok a bielky nastrúhané najemno.
Nátierku stačí dôkladne premiešať, no podľa chuti ju možno aj trochu premixovať, aby mala jemnejšiu konzistenciu. Hotovú pomazánku natierame na chleba, hrianky alebo obľúbené pečivo a pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Rybacia nátierka z makrely a tvarohu
Ingrediencie:
-
1 údená makrela
- 250 g mäkkého tvarohu
- menší kúsok masla
- 2 PL bieleho jogurtu
- 1 cibuľa
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Ak máme celú makrelu, zbavíme ju kože a kostí. Následne údenú makrelu dôkladne roztlačíme a potrháme v miske vidličkou. Zmäknuté maslo vymiešame s mäkkým tvarohom a jogurtom. Cibuľku do nátierky nasekáme nadrobno a primiešame k rybe a tvarohu. Dochutíme podľa potreby soľou a korením a môžeme podávať s obľúbeným pečivom.
Odporúčame: Pohánka: TOP 5 receptov - vždy inak, ale vždy chutne!
Zdroj: Depositphotos
Syrovo-makrelová nátierka
Ingredencie:
-
1 menšia údená makrela
- 1 cibuľa
- 150 g taveného syru
- 50 g tvrdého syru
- 50 g masla
- soľ a mleté čierne korenie
- čerstvá pažítka alebo kôpor
Postup: Makrelu podľa potreby stiahneme z kože a vykostíme, následne ju v miske roztlačíme a potrháme vidličkou. Cibuľu nakrájame najemno a primiešame k rybe. Zmäknuté maslo vymiešame dohladka s taveným syrom a pridáme k rybe a cibuľke.
Následne pridáme aj nastrúhaný syr, veľmi dobrú chuť pridá napríklad nejaký údený tvrdý syr. Podľa potreby ešte pridáme soľ a čierne korenie. Vymiešame nátierku a môžeme podávať na chrumkavom pečive alebo opečených toastoch. Pred podávaním odporúčame posypať nasekanou pažítkou alebo kôprom.
Pomazánka z údenej makrely s olivami
Ingrediencie:
-
cca 200 g údenej makrely
- 100 g masla
- 120 g taveného syra
- 4 ČL worcesterskej omáčky
- 60 až 80 g olív
- šťava z citróna
Postup: Najskôr si pripravíme makrelu. Keď je makrela stiahnutá z kože a vykostená, potrháme ju na menšie kúsky. Pridáme kocky zmäknutého masla a tavený syr. Na ochutenie použijeme worcesterskú omáčku. Následne pomixujeme ponorným mixérom do podoby jemnej nátierky.
Potom trošku pokvapkáme šťavou z citróna a pridáme nasekané olivy nadrobno a premiešame. Chutnú nátierku podávame napríklad na chrumkavých bagetkách.