Lahodná nátierka z údenej makrely na 5 spôsobov – perfektná na raňajky, olovrant aj ľahkú večeru

nátierka z údenej makrely

Máme tu nejakých milovníkov rýb alebo konkrétne rybacích nátierok? Domáca nátierka z tuniaka alebo sardiniek je skvelou voľbou na raňajky či ľahšiu večeru, alebo aj hocikedy počas dňa, keď dostaneme chuť na niečo menšie. V kombinácii s čerstvým chlebíkom alebo chrumkavým pečivom ide o skutočnú lahôdku. Samozrejme, ak máte radi ryby. 

Ryby sú v našich jedálničkoch isto vítané, sú dobrým zdrojom bielkovín, zdravých tukov, vitamínu D, zinku, selénu a ďalších vitamínov a minerálov. Ak si nabudúce budete robiť fantastickú rybaciu nátierku, skúste údenú makrelu. Chuť údenej ryby v nátierke je skrátka nezameniteľná. Údenú makrelu nájdeme v obchodoch v rôznych formách. 

Reklama

Zvoliť si môžete klasickú celú makrelu s hlavou a chvostom, ktorú ale bude treba zbaviť kostí a kože. V niektorých obchodoch sa však dajú nájsť aj nakrájané filety z údenej makrely, s ktorými je už práce o čosi menej. A vždy môžete zvoliť aj údenú makrelu z konzervy. 

Chuť nátierky z údenej makrely si rozhodne zamilujete. Prinášame 5 jednoduchých receptov na nátierky z údenej makrely, z ktorých si isto vyberiete.

Prečo zaradiť makrelu do jedálnička?

Makrela patrí medzi ryby s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú známe svojimi priaznivými účinkami na zdravie srdca, mozgu aj pokožky. Je zároveň bohatá na kvalitné bielkoviny, vitamíny skupiny B (najmä B12), vitamín D, selén a jód – živiny, ktoré naše telo potrebuje pre správne fungovanie.

V porovnaní s inými druhmi rýb má makrela výhodu aj v tom, že je cenovo dostupná, má výraznú, no príjemnú chuť a nevyžaduje zložitú úpravu. Údená verzia je hneď pripravená na použitie a dá sa využiť nielen do nátierok, ale aj do šalátov či cestovín.

Recept na nátierku z makrely a avokáda

Ingrediencie:

  • 1 údená makrela

  • 1 avokádo
  • 1 stredne veľká červená cibuľa
  • šťava z citróna
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Z makrely stiahneme kožu a podľa potreby odstránime kosti. Vykostenú makrelu v miske roztlačíme vidličkou alebo aj nakrájame. Zrelé avokádo zbavíme kôstky a nakrájame na plátky alebo kocky. Pridáme k makrele a všetko dôkladne roztlačíme a premiešame vidličkou.

Červenú cibuľku nakrájame nadrobno a pridáme do nátierky. Na ochutenie ešte použijeme soľ a mleté čierne korenie, tiež trošku pokvapkáme šťavou z citróna. Premiešame a môžeme natierať na krajčeky chleba či bagetky. 

makrelová nátierka
Depositphotos

Nátierka z údenej ryby makrely a vajíčok

Ingrediencie:

  • 1 údená makrela

  • 80 g masla
  • 1 cibuľa
  • 1 ČL plnotučnej horčice (alebo dijonskej)
  • 2 natvrdo uvarené vajcia
  • čerstvá petržlenová vňať
Reklama

Postup: Údenú makrelu vykostíme, zbavíme kože a pokrájame nadrobno, prípadne ešte vidličkou trochu roztlačíme. Zmäknuté maslo vymiešame s horčicou a cibuľou nakrájanou nadrobno. Pridáme do nátierky. Taktiež primiešame rozdrobený žĺtok a bielky nastrúhané najemno.

Nátierku stačí dôkladne premiešať, no podľa chuti ju možno aj trochu premixovať, aby mala jemnejšiu konzistenciu. Hotovú pomazánku natierame na chleba, hrianky alebo obľúbené pečivo a pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Rybacia nátierka z makrely a tvarohu

Ingrediencie:

  • 1 údená makrela

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • menší kúsok masla
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • 1 cibuľa
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Ak máme celú makrelu, zbavíme ju kože a kostí. Následne údenú makrelu dôkladne roztlačíme a potrháme v miske vidličkou. Zmäknuté maslo vymiešame s mäkkým tvarohom a jogurtom. Cibuľku do nátierky nasekáme nadrobno a primiešame k rybe a tvarohu. Dochutíme podľa potreby soľou a korením a môžeme podávať s obľúbeným pečivom. 

syrovo-makrelová nátierka
Depositphotos

Syrovo-makrelová nátierka

Ingredencie:

  • 1 menšia údená makrela

  • 1 cibuľa
  • 150 g taveného syru
  • 50 g tvrdého syru
  • 50 g masla
  • soľ a mleté čierne korenie
  • čerstvá pažítka alebo kôpor

Postup: Makrelu podľa potreby stiahneme z kože a vykostíme, následne ju v miske roztlačíme a potrháme vidličkou. Cibuľu nakrájame najemno a primiešame k rybe. Zmäknuté maslo vymiešame dohladka s taveným syrom a pridáme k rybe a cibuľke.

Následne pridáme aj nastrúhaný syr, veľmi dobrú chuť pridá napríklad nejaký údený tvrdý syr. Podľa potreby ešte pridáme soľ a čierne korenie. Vymiešame nátierku a môžeme podávať na chrumkavom pečive alebo opečených toastoch. Pred podávaním odporúčame posypať nasekanou pažítkou alebo kôprom.

Pomazánka z údenej makrely s olivami

Ingrediencie:

  • cca 200 g údenej makrely

  • 100 g masla
  • 120 g taveného syra
  • 4 ČL worcesterskej omáčky
  • 60 až 80 g olív
  • šťava z citróna

Postup: Najskôr si pripravíme makrelu. Keď je makrela stiahnutá z kože a vykostená, potrháme ju na menšie kúsky. Pridáme kocky zmäknutého masla a tavený syr. Na ochutenie použijeme worcesterskú omáčku. Následne pomixujeme ponorným mixérom do podoby jemnej nátierky.

Potom trošku pokvapkáme šťavou z citróna a pridáme nasekané olivy nadrobno a premiešame. Chutnú nátierku podávame napríklad na chrumkavých bagetkách. 

Reklama

Čo sa hodí k makrelovej nátierke?

K výraznej chuti údenej makrely sa skvele hodí jednoduché pečivo – čerstvý chlieb, kváskový toast, bagetka alebo dokonca krekry. Na raňajky môže byť makrelová nátierka výborná aj na grahamových rožkoch alebo chlebíku so semienkami, ktoré dodajú ďalšiu vrstvu chuti.

Pri servírovaní môžete nátierku dozdobiť čerstvými bylinkami – pažítkou, petržlenovou vňaťou či kôprom. Skvelým doplnkom sú nakrájané cherry paradajky, reďkovky, kyslé uhorky alebo listový šalát. Makrelová nátierka tak získa nielen lepšiu chuť, ale aj svieži a lákavý vzhľad.

Lahodná inšpirácia z mora

Makrelová nátierka je výbornou voľbou pre každého, kto si chce spestriť jedálniček niečím výživným, chutným a rýchlo pripraveným. Vďaka jednoduchej príprave, bohatej chuti a zdravotným benefitom údenej ryby môže byť súčasťou raňajok, večere aj originálneho pohostenia pre hostí. Stačí si len vybrať tú správnu kombináciu a dopriať si lahodnú porciu mora na tanieri.

Zdroj úvodnej fotky: Redakcia TvojeZDRAVIE.sk

Aktualizovaný článok: 29.10.2025

4/5 - 4 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE