Lahodná nátierka z údenej makrely na 5 spôsobov – perfektná na raňajky, olovrant aj ľahkú večeru

Máme tu nejakých milovníkov rýb alebo konkrétne rybacích nátierok? Domáca nátierka z tuniaka alebo sardiniek je skvelou voľbou na raňajky či ľahšiu večeru, alebo aj hocikedy počas dňa, keď dostaneme chuť na niečo menšie. V kombinácii s čerstvým chlebíkom alebo chrumkavým pečivom ide o skutočnú lahôdku. Samozrejme, ak máte radi ryby. 

Ryby sú v našich jedálničkoch isto vítané, sú dobrým zdrojom bielkovín, zdravých tukov, vitamínu D, zinku, selénu a ďalších vitamínov a minerálov. Ak si nabudúce budete robiť fantastickú rybaciu nátierku, skúste údenú makrelu. Chuť údenej ryby v nátierke je skrátka nezameniteľná. Údenú makrelu nájdeme v obchodoch v rôznych formách. 

Zvoliť si môžete klasickú celú makrelu s hlavou a chvostom, ktorú ale bude treba zbaviť kostí a kože. V niektorých obchodoch sa však dajú nájsť aj nakrájané filety z údenej makrely, s ktorými je už práce o čosi menej. A vždy môžete zvoliť aj údenú makrelu z konzervy. Chuť nátierky z údenej makrely si rozhodne zamilujete. Prinášame 5 jednoduchých receptov na nátierky z údenej makrely, z ktorých si isto vyberiete. 

Recept na nátierku z makrely a avokáda

Ingrediencie:

  • 1 údená makrela

  • 1 avokádo
  • 1 stredne veľká červená cibuľa
  • šťava z citróna
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Z makrely stiahneme kožu a podľa potreby odstránime kosti. Vykostenú makrelu v miske roztlačíme vidličkou alebo aj nakrájame. Zrelé avokádo zbavíme kôstky a nakrájame na plátky alebo kocky. Pridáme k makrele a všetko dôkladne roztlačíme a premiešame vidličkou.

Červenú cibuľku nakrájame nadrobno a pridáme do nátierky. Na ochutenie ešte použijeme soľ a mleté čierne korenie, tiež trošku pokvapkáme šťavou z citróna. Premiešame a môžeme natierať na krajčeky chleba či bagetky. 

Pozri aj: Škvarková nátierka 3x inak a vždy chutne!

Nátierka z údenej ryby makrely a vajíčok

Ingrediencie:

  • 1 údená makrela

  • 80 g masla
  • 1 cibuľa
  • 1 ČL plnotučnej horčice (alebo dijonskej)
  • 2 natvrdo uvarené vajcia
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup: Údenú makrelu vykostíme, zbavíme kože a pokrájame nadrobno, prípadne ešte vidličkou trochu roztlačíme. Zmäknuté maslo vymiešame s horčicou a cibuľou nakrájanou nadrobno. Pridáme do nátierky. Taktiež primiešame rozdrobený žĺtok a bielky nastrúhané najemno.

Nátierku stačí dôkladne premiešať, no podľa chuti ju možno aj trochu premixovať, aby mala jemnejšiu konzistenciu. Hotovú pomazánku natierame na chleba, hrianky alebo obľúbené pečivo a pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Rybacia nátierka z makrely a tvarohu

Ingrediencie:

  • 1 údená makrela

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • menší kúsok masla
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • 1 cibuľa
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Ak máme celú makrelu, zbavíme ju kože a kostí. Následne údenú makrelu dôkladne roztlačíme a potrháme v miske vidličkou. Zmäknuté maslo vymiešame s mäkkým tvarohom a jogurtom. Cibuľku do nátierky nasekáme nadrobno a primiešame k rybe a tvarohu. Dochutíme podľa potreby soľou a korením a môžeme podávať s obľúbeným pečivom. 

Odporúčame: ​Pohánka: TOP 5 receptov - vždy inak, ale vždy chutne!

Syrovo-makrelová nátierka

Ingredencie:

  • 1 menšia údená makrela

  • 1 cibuľa
  • 150 g taveného syru
  • 50 g tvrdého syru
  • 50 g masla
  • soľ a mleté čierne korenie
  • čerstvá pažítka alebo kôpor

Postup: Makrelu podľa potreby stiahneme z kože a vykostíme, následne ju v miske roztlačíme a potrháme vidličkou. Cibuľu nakrájame najemno a primiešame k rybe. Zmäknuté maslo vymiešame dohladka s taveným syrom a pridáme k rybe a cibuľke.

Následne pridáme aj nastrúhaný syr, veľmi dobrú chuť pridá napríklad nejaký údený tvrdý syr. Podľa potreby ešte pridáme soľ a čierne korenie. Vymiešame nátierku a môžeme podávať na chrumkavom pečive alebo opečených toastoch. Pred podávaním odporúčame posypať nasekanou pažítkou alebo kôprom.

Pomazánka z údenej makrely s olivami

Ingrediencie:

  • cca 200 g údenej makrely

  • 100 g masla
  • 120 g taveného syra
  • 4 ČL worcesterskej omáčky
  • 60 až 80 g olív
  • šťava z citróna

Postup: Najskôr si pripravíme makrelu. Keď je makrela stiahnutá z kože a vykostená, potrháme ju na menšie kúsky. Pridáme kocky zmäknutého masla a tavený syr. Na ochutenie použijeme worcesterskú omáčku. Následne pomixujeme ponorným mixérom do podoby jemnej nátierky.

Potom trošku pokvapkáme šťavou z citróna a pridáme nasekané olivy nadrobno a premiešame. Chutnú nátierku podávame napríklad na chrumkavých bagetkách. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE