Fazuľu radíme medzi významné strukoviny pestované po celom svete pre svoje semená a struky. Rastliny radíme do čeľade bôbovité a ich domovinu možno hľadať v teplejších oblastiach Ameriky, no niektoré druhy majú pôvod v Ázii. Dnes je známe obrovské množstvo rozličných druhov, ale aj odrôd a kultivarov týchto bôbovitých rastlín, ktoré sa môžu líšiť farbou, tvarom i veľkosťou svojich semien.
Fazule ako také sú pritom vítanou súčasťou každého jedálnička. Aj vy si radi pochutnáte na chutných jedlách zo strukovín? Sú plné živín a dôležitých látok, dobre človeka zasýtia a dá sa z nich pripraviť mnoho rozličných chutných pokrmov. A ktoré druhy fazule sa oplatí vyskúšať? Aké sú rozdiely medzi rôznymi typmi fazule? V článku vám predstavíme tie najznámejšie z nich.
Hlavné druhy a rôzne odrody fazule:
1. Fazuľa obyčajná (Phaseolus vulgaris)
Väčšina fazúľ, ktoré sa aj u nás bežne konzumujú, predstavuje plody fazule obyčajnej, latinsky Phaseolus vulgaris. Z týchto rastlín sú konzumované sušené fazule, a teda semená zbierané v úplnej zrelosti, alebo aj mladé zelené fazuľové struky. Existujú celé stovky kultivarov tohto druhu fazule. Ich sušené semená sa podľa toho líšia farbou či veľkosťou. Semená môžu byť biele, fialové, čierne, strakaté a podobne.
Obľúbená a známa je napríklad červená fazuľa kidney, taktiež kultivar navy (drobnejšie semená bielej farby), kultivar bango (purpurové strakaté semená) a mnohé ďalšie. Jednotlivé odrody semien sa môžu líšiť i svojou chuťou a konzistenciou, preto sa ich oplatí vyskúšať a nájsť svojho favorita. Platí, že fazuľa je vo všeobecnosti bohatá napríklad na bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B aj viaceré minerály.
Odporúčame: Toto sú najlepšie potraviny na večeru. Nebojte sa večerného jedenia!
Shutterstock®2. Fazuľa čierna (Phaseolus vulgaris)
Fazuľa čierna predstavuje odrodu vyššie spomínanej fazule obyčajnej, latinsky Phaseolus vulgaris. Vo všeobecnosti platí, že čím sú nejaké suroviny (napríklad semená, plody a podobne) tmavšie, tým sú aj bohatšie na antioxidanty. A čierna fazuľa je skutočne bohatým zdrojom cenných antioxidantov, ktoré naše bunky pomáhajú chrániť pred škodlivými účinkami voľných radikálov.
Táto fazuľa je charakteristická lesklým čiernym povrchom a výraznou chuťou. Obsahuje veľmi veľa vlákniny aj proteínov. Je obľúbená v latinskoamerickej kuchyni, je častou ingredienciou napríklad v mexických pokrmoch. Môžete z nej uvariť polievku alebo ju rozmixovať na kašu a podávať ako prílohu. Taktiež sa hodí do šalátov.
Odporúčame: Najlepšie bezlepkové múky: Ktorú z nich si vybrať? Aké majú výhody?
Shutterstock®3. Fazuľa pinto (Phaseolus vulgaris)
Spomenúť môžeme ešte jednu odrodu fazule obyčajnej (Phaseolus vulgaris), a to fazuľu pinto. Táto fazuľa je charakteristická svojím strakatým vzhľadom a jemne pikantnou chuťou. Semená sú stredne veľké a majú múčnu konzistenciu. Rovnako sú tradičnou súčasťou mexickej kuchyne, pridávajú sa napríklad do burrita. V odlišných kuchyniach však nájdu široké využitie.
Pinto fazuľa je vhodná do polievok, šalátov, omáčok, taktiež sa z nej dajú pripraviť placky či chutné nátierky. Aj tieto fazule sú kvalitným zdrojom bielkovín, rovnako obsahujú rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. Vďaka tomu majú priaznivý vplyv na trávenie i hladinu cholesterolu.
Odporúčame: Poznáte írsky mach? Zistite, prečo ho privítať aj vo svojej kuchyni!
Shutterstock®4. Fazuľa mesiacovitá / fazuľa mesačná (Phaseolus lunatus)
Okrem fazule obyčajnej je často pestovaným druhom aj fazuľa mesiacovitá, latinsky Phaseolus lunatus. Táto fazuľa je tiež často prezývaná maslová či limská fazuľa, alebo fazuľa lima. Tento druh má ploché semená, ktoré bývajú v tvare polmesiaca. Semená sú skôr väčšie, no i pri tomto druhu fazule sú známe viaceré kultivary, ktoré sa môžu líšiť veľkosťou i farbou.
Niektoré semená sú biele, iné zelenkasté, prípadne aj strakaté. Majú maslovú konzistenciu a jemnú chuť. Konzumujú sa suché semená aj nezrelé struky. Maslová fazuľa je skvelá do polievok, prívarkov či slaných plniek. Telu doplní okrem bielkovín a vlákniny aj železo, draslík, zinok či viaceré vitamíny skupiny B.
5. Fazuľa šarlátová (Phaseolus coccineus)
Fazuľa šarlátová (Phaseolus coccineus) je popínavá rastlina so srdcovitými listami a veľkými červenými alebo bielo-červenými kvetmi, ktoré ju robia obľúbenou v záhradách nielen kvôli úrode, ale aj pre jej estetický vzhľad. Struky tejto rastliny sú dlhé a štíhle, v nich sa nachádzajú veľké, oválne semená, ktoré môžu byť biele, čierne, fialové, alebo vzorované. Fazuľa šarlátová môže dorásť až do výšky niekoľkých metrov, čo z nej robí ideálnu rastlinu pre pestovanie na vertikálnych konštrukciách.
Táto fazuľa je bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B, železo a ďalšie minerály. Jej chuť je jemná, maslová, s miernou sladkosťou. Fazuľa šarlátová sa často používa do polievok, dusených jedál, šalátov alebo ako príloha. Pred konzumáciou sa však odporúča fazuľu dobre uvariť, aby sa odstránili prípadné toxické látky.
Odporúčame: Viete, čo sú prebiotiká? Prečo ich potrebujeme a kde ich nájdeme?
Shutterstock®Iné typy fazule:
Fazuľa mungo (Vigna radiata)
Aj fazuľa mungo patrí medzi výživné, obľúbené a v jedálničku vítané druhy fazule. Táto fazuľa však nepatrí do rodu Phaseolus, tak ako predchádzajúce druhy, ale do rodu Vigna. Reč je konkrétne o rastline s latinským názvom Vigna radiata. Jej semená sú malé a majú peknú olivovo zelenú farbu. Sú skôr guľaté a vyzerajú v podstate ako hrášok.
Mungo fazuľa je zdrojom bielkovín, riboflavínu, vitamínu K, zinku aj horčíka. Má priaznivý vplyv na tráviaci aj srdcovo-cievny systém. Hodí sa do polievok, cestovín, rizota i k mäsu. Mungo fazuľa je však veľmi vhodná aj na nakličovanie. Klíčky mungo fazule sú sladkasté, ľahko stráviteľné a plné cenných látok. Posypať nimi môžete akýkoľvek pokrm.
Odporúčame: TOP 7 dôvodov, prečo jesť špenát: Nie je len zdrojom železa!
Shutterstock®Fazuľa adzuki (Vigna angularis)
Vo vašom jedálničku sa z času na čas môže objaviť aj fazuľa adzuki (alebo azuki). Ide o druh Vigna angularis. Jej semená môžeme zaradiť medzi najzdravšie strukoviny vôbec. Sú veľmi rozšírené v Ázii, najmä v Japonsku. Rozličné kultivary sa môžu líšiť. Zvyčajne však majú fazule podlhovastý tvar a tmavočervenú alebo hnedú farbu. Na semenách je z jednej strany možné pozorovať čiarku.
Po uvarení majú jemnú orieškovú chuť. Sú zdrojom proteínov, draslíka, fosforu, horčíka aj viacerých vitamínov. Tento druh fazule je spravidla dobre stráviteľný a nespôsobuje nafukovanie. Adzuki fazuľa je vhodná na tepelnú úpravu, taktiež aj na nakličovanie.
Odporúčame: Čo jesť počas choroby? Niektoré potraviny pomôžu, iným sa treba vyhnúť!
Shutterstock®Fazuľa čierne oko (Vigna unguiculata)
Ako posledný ešte môžeme spomenúť druh Vigna unguiculata. Táto fazuľa je vo svete známa ako black-eyed bean (alebo black-eyed pea), u nás sa jej hovorí fazuľa čierne oko. Semená tejto fazule sú spravidla krémovo biele a majú charakteristickú čiernu alebo žltú škvrnu. Na základe vzhľadu dostala fazuľa svoje pomenovanie.
Táto fazuľa má skôr jemnejšiu chuť, ktorá môže pripomínať chuť cícera. U nás je zriedkavejšia, no možno sa po nej poobzerať na internete či v predajniach so zdravými potravinami. Je zdrojom mnohých živín, vrátane bielkovín či kyseliny listovej. Dá sa použiť do polievok, nátierok, šalátov. Hodí sa k mäsu i hubám. Jej chuť je vhodné zvýrazňovať rozličnými koreninami.
Článok aktualizovaný 13.9.2024
Aktualizovaný článok: 13.09.2024