Ako žiť zdravšie? Vyskúšajte tieto rýchle nízkosacharidové recepty

Viesť zdravší životný štýl je momentálne v kurze. Viac sa hýbeme a, samozrejme, to ide ruka v ruke aj so zdravším jedálničkom. Nízkosacharidová diéta obmedzuje príjem uhľohydrátov, čo môže viesť k štíhlejšej postave aj zdravšiemu ja.

Nehovorí, že by ste mali prestať jesť sacharidy, mali by ste ich však obmedziť na minimum a každý jeden uhľohydrát by mal pochádzať z ovocia, zeleniny, prípadne z celozrnných potravín. Ako teda žiť zdravšie? Vyskúšajte tieto rýchle nízkosacharidové recepty vhodné ako niečo na zahryznutie.

Zdravý jedálniček + nízkosacharidové recepty - ako byť low carb?

Nízkosacharidové v angličtine prekladáme ako low carb. S týmto spojením ste sa možno už stretli. Low carb recepty sú zväčša veľmi zdravé a nenájdete v nich ingrediencie ako chlieb, cestoviny či sladkosti.

Byť nízkosacharidový so sebou prináša niekoľko zásad. Každé jedlo by malo obsahovať maximum 15 gramov sacharidov, vyhýbať by ste sa mali úplne aj sladkým nápojom a alkoholu.

Po ruke vždy majte prvú pomoc v podobe olív, orechov, gréckeho jogurtu s mrkvou či celerom, syra alebo vajíčok uvarených natvrdo a vašimi novými kamarátmi by sa mala stať mandľová, kokosová alebo iná múka než pšeničná, ražná či špaldová.

Čo je princípom nízkosacharidovej diéty?

Nízkosacharidová diéta sa zakladá na minimalizácii príjmu sacharidov, čo má za cieľ znížiť hladinu cukru v krvi a podporiť spaľovanie tukov. Pri tejto diéte je dôležité konzumovať vysoké množstvo bielkovín, zdravých tukov a vlákniny, a obmedziť príjem sacharidov z cukrov, bielych múk a škrobových potravín. Týmto spôsobom sa telo dostane do stavu ketózy, kedy začne spaľovať tuky ako hlavný zdroj energie. Nízkosacharidová diéta sa často využíva na zníženie hmotnosti a kontrolu hladiny cukru v krvi.

Stravovací štýl a zdravší životný štýl - TOP tipy na niekoľko jednoduchých nízkosacharidových receptov a na ľahké obedy

Stravovací štýl a zdravší životný štýl sú dôležitou súčasťou udržania dobrej kondície a zdravia. Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako dosiahnuť túto rovnováhu, je zavedenie nízkosacharidovej stravy s nízkym obsahom sacharidov do svojho jedálnička.

Tu sú niektoré top tipy na jednoduché nízkosacharidové jedlá, nízkosacharidové zeleninové jedlo, rýchle menu a recepty na ľahké obedy:

  • Cesar šalát s kuracím mäsom: Jednoduchý a zdravý recept, ktorý môžete pripraviť v priebehu niekoľkých minút. Zmiešajte čerstvé listy zelenej šaláty, cherry paradajky, kuracie prsia a cesar dresing. Voľte dresing bez pridaného cukru alebo sacharidov.
  • Zapečená zelenina s vajíčkom: Zapečená zelenina ako cuketa, baklažán, paprika a paradajky je vynikajúcim spôsobom, ako si dopriať zdravý obed. Podávajte s vajíčkom.
  • Zdravý nízkosacharidový šalát s lososom a avokádom: Zmes čerstvých šalátových listov s plátkami avokáda a plátkami lososa je chutný a zdravý nízkosacharidový obed. Polejte olivovým olejom a citrónovou šťavou.
  • Špargľová polievka s kuracím mäsom: Špargľová polievka je výborná voľba na zahriatiu v chladných dňoch. Pridajte kúsok kuracieho mäsa na pridané bielkoviny.
  • Kura s brokolicou: Kurča a brokolica sú skvelou kombináciou pre zdravý a nízkosacharidový obed. Zapečte kurča na panvici a podávajte so zapečenou brokolicou.

Tieto jednoduché nízkosacharidové recepty a ľahké obedy vám pomôžu udržať zdravý stravovací štýl a zlepšia váš celkový zdravotný stav. Nezabudnite aj na dôležitosť pravidelného pohybu a dostatku vody počas dňa. Zdravý životný štýl sa skladá z kombinácie správnej stravy, cvičenia a dostatku odpočinku. Užite si svoje jedlo a užite si zdravý životný štýl!

Tip redakcie - nezabudnite však ani na proteínové raňajky plné bielkovín.

Neprehliadnite: Ako pripraviť domáci púpavový med? Objavte jeho jedinečné účinky!

low carb menu

Zdroj: Shutterstock®

Expresné nízkosacharidové recepty

Keď máte troška viac času na strávenie v kuchyni, pripravte si nízkosacharidové pochúťky, vďaka ktorým nebude vaše diétovanie nudné a ani náročné. Treba si len osvojiť základné princípy a vedieť, ktoré ingrediencie je vhodné použiť.

Galéria -

Aktualizované na 28.04.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE