Aké sú rizikové faktory cukrovky 2. typu? Na toto si dajte pozor!

Pod pojmom cukrovka 2. typu, odborne tiež Diabetes mellitus 2. typu, rozumieme pomerne rozšírené metabolické ochorenie. Charakteristické je zvýšenou hladinou cukru v krvi, pričom príčinou tohto stavu je postupne získavaná rezistencia tela na účinky inzulínu. Hoci sa v organizme postihnutého môže nachádzať dostatok tejto látky, problémom je, že dochádza k zníženiu citlivosti buniek tela na inzulín, ktorý následne nie je dostatočne účinný. Kedže je v súčasnosti toto ochorenie naozaj civilizačnou chorobou, ktorá sa dotýka čoraz viac jedincov, je vhodné vedieť, aké preventívne kroky je možné voči nej podniknúť. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, aké sú rizikové faktory cukrovky 2. typu a ktoré z nich možno eliminovať, aby sme tak prispeli k zníženiu rizika rozvoja tohto ochorenia.

1. Neovplyvniteľné faktory

Ako prvú môžeme medzi rizikové faktory cukrovky typu 2 zaradiť genetiku. Jedinci, u ktorých sa v rodine nejaký druh cukrovky vyskytuje, sa nachádzajú v rizikovej skupine. Riziko rozvoja ochorenia sa zvyšuje taktiež stúpajúcim vekom, i keď v súčasnosti je ochorenie diagnostikované aj mladším pacientom. Uvedené faktory sú, samozrejme, neovplyvniteľné a viac-menej ich nie je možné nejako eliminovať. Jedinec, ktorého sa začína hrozba cukrovky dotýkať, však môže pre ochranu svojho zdravia urobiť množstvo ďalších krokov.

Odporúčame: Top dôvody, prečo jesť patizóny: Nevídané, čo táto zelenina dokáže!

spôsob stravovania

Zdroj: Shutterstock®

2. Nevhodné stravovanie

Na rozvoj cukrovky druhého typu má obrovský vplyv životný štýl pacienta a najmä spôsob stravovania. Negatívne pôsobí v tomto smere zvýšený energetický príjem a najmä nadmerná konzumácia nezdravých tukov, hlavne transmastných kyselín, čo všetko môže prispieť k zníženiu citlivosti buniek na inzulín. Pre určité eliminovanie rizika cukrovky typu dva je nevyhnutné upraviť svoje stravovacie návyky a zaradiť do jedálnička dostatok čerstvej zeleniny a zdravých tukov. Veľmi nevhodné a rovnako rizikové sú drastické diéty. Správnou voľbou je naopak racionálne stravovanie.

3. Sedavý spôsob života

Ďalším rizikovým faktorom diabetu typu 2 je aj sedavý spôsob života. Nedostatok pohybu má na celé telo veľmi negatívny vplyv a v kombinácii s nezdravým stravovaním môže prispieť k rozvoju obezity, ktorá výrazne zvyšuje riziko vzniku cukrovky tohto typu. Riziková je najmä brušná obezita. Prevencia ochorenia tak zahŕňa i potrebu pravidelnej pohybovej aktivity. V prípade potreby je vhodné znížiť hmotnosť, čo môže prispieť k eliminovaniu nejedného zdravotného problému.

cholesterol

Zdroj: Shutterstock®

4. Vysoké hladiny krvného cukru, tlaku i cholesterolu

Ak jedinca trápi zvýšená hladina cukru v krvi, ktorá ešte nedosahuje kritériá diabetu, neraz ide o stav, ktorý môže viesť k rozvoju cukrovky 2. typu a zároveň i rozličných kardiovaskulárnych ochorení. Okrem toho radíme medzi rizikové faktory diabetu typu dva vysoký krvný tlak či vysokú hladinu cholesterolu. Všetky tieto faktory je možné eliminovať. Často pomáha napríklad úprava stravy. S krvným tlakom môže pomôcť i zhodenie prebytočných kíl. V inom prípade sú potrebné aj lieky. Zdravotný stav je však vždy vhodné prekonzultovať s lekárom, ktorý dokáže najlepšie poradiť, ako dostať hladinu krvného cukru či cholesterolu do normálu.

 

 

5. Fajčenie a stres

Prispieť k zvýšeniu rizika cukrovky druhého typu môže nakoniec i fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu. Skoncovanie s cigaretami a maximálne iba príležitostná konzumácia alkoholu úspešne znižuje riziko mnohých vážnych ochorení. Okrem toho je v tomto smere vhodné eliminovať aj stres, ktorý má z dlhodobého hľadiska škodlivý vplyv nielen na psychické, ale aj fyzické zdravie. Napríklad negatívne pôsobí aj na spomínanú hladinu krvného tlaku.

Pozri aj: Prevencia aterosklerózy: Týchto 5 vecí môžete pre svoje zdravie spraviť i vy!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE