Ktoré bylinky pestovať v kuchyni? Nezmeškajte ideálny čas na sadenie!

pestovanie byliniek v kuchyni

Mať doma poruke čerstvé bylinky je skutočne na nezaplatenie. Čo je lepšie, ako do polievky pridať čerstvo odtrhnutú petržlenovú vňať? Pestovanie byliniek pritom nie je nijako zvlášť náročné, zvládne to aj úplný nováčik. Bylinky je možné pestovať nielen v záhradke či na balkóne, ale pokojne aj na parapete kuchynského okna po celý rok. 

Ak ste si doteraz žiadne bylinky nevysadili, práve teraz je na to ten ideálny čas. Postačia vám na to vhodné nádoby, substrát a, samozrejme, semená obľúbených byliniek. Ktoré bylinky si zadovážiť do vlastnej záhradky v kuchyni? A ako si vypestovať bylinky doma? Máme pre vás overené tipy!

Ako na pestovanie byliniek v kuchyni?

Pestovanie byliniek v kvetináči je nenáročné, no mali by sme pritom mali myslieť na niekoľko zásad. Nevyhnutné je v prvom rade pravidelné zalievanie, a to spravidla každodenné. Vhodné je väčšie rastlinky aj rosiť. Bylinky tiež potrebujú dostatok slnka, preto je kuchynský parapet pre ne tým ideálnym miestom. Môžete zvoliť okno situované na západ alebo juh. 

Hnojenie byliniek odporúča len veľmi mierne alebo vôbec. Väčšinu byliniek je možné zberať už šesť týždňov po vysadení, niektoré však aj skôr. Zberáme vždy čerstvé výhonky alebo len samotné lístočky. 

Pri zbere je vhodné použiť nožničky na bylinky. V prípade, že sa vám podarí dopestovať skutočne značnú úrodu byliniek, môžete si ich vysušiť alebo zamraziť, a tak uschovať do zásoby. 

Odporúčame: 7 dôvodov, prečo jesť hrušky: Už jedna denne dokáže zázraky!

žerucha
Shutterstock®

Pestovanie byliniek v byte – ktoré sú ideálne?

Vypestované bylinky už môžete všelijako používať, napríklad do polievok, omáčok, na prípravu čajov a podobne. Ktoré bylinky sú však najlepšie na takéto interiérové vysádzanie? Na pestovanie byliniek doma sú ideálne mnohé druhy. 

Určite voľte v prvom rade podľa toho, ktoré z nich radi využívate pri varení. My máme pre vás zopár tipov na bylinky, ktorým sa na parapete v kuchyni bude skvelo dariť!

1. Žerucha

Žerucha patrí medzi skutočne nenáročné bylinky, ktoré dokáže dopestovať úplne každý. Jej veľkou výhodou je, že zberať ju môžete už pár dní po zasadení. Pestovať ju môžete klasicky v kvetináčoch so substrátom, v nakličovacích miskách a pokojne aj na vlhkej vate. Už po troch až siedmich dňoch môžete zberať 4 až 6 cm vysoké rastlinky. 

Žerucha skvelo doplní chutné domáce nátierky s chrumkavým pečivom. Rovnako ju môžete pridať do čerstvého zeleninového šalátu. Navyše telu výborne doplní vitamín C.

2. Bazalka

Chcete si vyskúšať pestovanie vlastných byliniek? Isto vysaďte bazalku. Bazalku môžeme zaradiť medzi typické stredomorské bylinky. Milovníkom talianskej kuchyne rozhodne na okennom parapete nesmie chýbať. Zasadiť si pritom môžete najrozličnejšie odrody bazaliek. Mnohé z nich majú rôznu arómu či iný vzhľad lístkov. 

Bazalka má rada svetlo a teplo, na balkón je ju vhodné premiestniť až po májových mrazoch. Rovnako má táto bylinka vysoké nároky na vlhkosť. Využijete ju pri príprave domácej pizze či cestovín. Čaj z jej listov vám môže pomôcť pri nadúvaní, nechutenstve či nevoľnosti.

Odporúčame: Domáca zázvorová limonáda: Recept a účinky zázvoru na zdravie

rozmarín
Shutterstock®

3. Rozmarín

Ďalšia bylinka vhodná na pestovanie v kuchyni je rozmarín lekársky. Ten opäť pochádza zo Stredomoria. Ide o aromatický krík, ktorý v prírode dorastá do výšky dvoch metrov. Samozrejme, takéto rozmery pri pestovaní v kvetináči na okennom parapete ani zďaleka nedosiahne. 

Rozmarín potrebuje opäť svetlo a ochranu pred mrázom. Je skvelou koreninou do polievok, zeleninových aj mäsitých pokrmov. Dokonale sa hodí k pečeným zemiakom. Jeho pridaním do jedla podporíte proces trávenia, čo sa hodí hlavne pri konzumácii ťažkých a mastných pokrmov.

4. Tymian

Na pestovanie v interiéri je vhodný aj tymian, ktorý sa odborne nazýva dúška tymianová. Táto bylinka je veľmi obľúbená aj v stredoeurópskej kuchyni a zároveň sa využíva aj na liečebné účely. Má pozitívny vplyv na zdravie tráviaceho aj dýchacieho traktu. 

Zberáme vždy nedrevnatú vňať, ktorú je možné využívať v čerstvom aj sušenom stave. Tymian je vhodné pridávať do marinád. Výborne zvýrazní chuť mäsa, baranieho i bravčového. Taktiež sa hodí na dochutenie grilovaných pokrmov, omáčok, jedál zo strukovín či dokonca omelety.

Odporúčame: Aké sú časté príčiny bolesti hlavy? Môže to byť vážne?!

petržlenová vňať
Shutterstock®

5. Petržlenová vňať

Ak si chcete pestovať vlastné kuchynské bylinky, nesmie vám chýbať ani petržlen, respektíve jeho vňať. Tá sa v slovenskej kuchyni hojne využíva. Opäť si ju poľahky dopestujete zo semienok z obchodu. Petržlenovú vňať mnohí s obľubou pridávajú hlavne do polievok a vývarov, taktiež omáčok či šalátových zálievok. Výborne sa tiež hodí k mletému mäsu. 

Pestovať si ju môžete vo väčšom kvetináči aj spolu s ďalšími bylinkami. Dobre sa znáša s pamajoránom, materinou dúškou aj pažítkou. Tým uplatnenie vo svojej kuchyni určite nájdete. Minimálne pažítkou si môžete posypať chlebík s chutnou nátierkou.

6. Mäta

Mäta je ďalšou nenáročnou bylinou, ktorá sa dobre pestuje aj v interiéri, prípadne je možné aj jej pestovanie na balkóne. Jej mentolová aróma a chuť listov je skrátka nezameniteľná. Vysadiť si pritom môžete rôzne odrody a druhy mäty. Niektoré majú pomarančovú či dokonca čokoládovú arómu. Mäte sa darí v polotieni a vo vlhkej pôde. 

Nezabudnite ju pravidelne zastrihávať, aby mala rastlina dostatok energie na tvorbu nových lístkov. K mäte pokojne pridajte aj medovku, ktorá je charakteristická zase citrusovou arómou. Z oboch bylín si pripravíte lahodný čaj s liečivými vlastnosťami. Rovnako ich môžete pridať do sviežich ovocných šalátov či dezertov. 

Odporúčame: Prečo jesť nepražené kakaové bôby? Je to hotová superpotravina!

koriander
Shutterstock®

7. Koriander

Nakoniec to môžete skúsiť aj s koriandrom, najmä v prípade, ak radi pripravujete pokrmy indickej kuchyne. Jeho listy, hlavne tie spodné, vyzerajú v podstate ako spomínaná petržlenová vňať. Využívajú sa primárne čerstvé a aj do jedál je ich ideálne pridávať až po tepelnej úprave pokrmu. 

Lístky sa skvelo hodia do šalátov či strukovinových pokrmov. Koriander obľubuje slnečné stanovište, prípadne polotieň. Umiestnenie na priame slnko však nie je vhodné. Zálievka môže byť miernejšia, v období tvorby plodov zase pravidelná.

Aké chyby pri pestovaní byliniek v kuchyni nerobiť?

  • Nedostatok svetla: Bylinky potrebujú veľa svetla, ideálne 6-8 hodín denne. Umiestnite ich na južné alebo západné okno, kde je dostatok prirodzeného svetla. Ak nemáte dostatok prirodzeného svetla, zvážte použitie rastlinných svetiel.

  • Zlý výber nádob: Pestovanie bylín si vyžaduje vhodné nádoby. Bylinky potrebujú dobrý odtok vody. Uistite sa, že nádoby majú otvory na odtok a nepoužívajte príliš malé nádoby, ktoré môžu obmedziť rast koreňov.

  • Zlá zálievka byliniek: Bylinky potrebujú pravidelnú zálievku, ale nie sú také náročné na vodu ako niektoré iné rastliny. Nechajte povrch pôdy trochu vyschnúť medzi zálievkami a uistite sa, že voda môže voľne odtekať.

  • Zlá kvalita pôdy: Použite kvalitný substrát na bylinky alebo univerzálny substrát zmiešaný s pieskom alebo perlitom, aby sa zlepšil odtok vody. Ideálna je dobre priepustná pôda.

  • Nevhodné podmienky prostredia: Bylinky nemajú rady extrémne teploty. Chráňte ich pred prievanom a nedávajte ich blízko radiátorov alebo klimatizácie.

  • Nedostatočné strihanie byliniek: Pravidelné zastrihávanie podporuje hustý rast a zabraňuje, aby bylinky rástli príliš riedko. Zberajte listy pravidelne, ale neodstrihávajte viac ako tretinu rastliny naraz.

Článok aktualizovaný 11.6.2024

Aktualizovaný článok: 11.06.2024

1 komentár

Mária Chromíková

Mária Chromíková

16.03.2020 09:30

niečo pestujem na záhrade ,ale chcem si vytvoriť záhradku ,aby boli bylinky po ruke.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE