Objav najlepšie jedlá na ochladenie tela v horúcich dňoch

jedlo na ochladenie tela

Keď hovoríme o jedle, ktoré ochladzuje telo, väčšinou sa zamýšľame nad tými potravinami, ktoré nám pomáhajú regulovať telesnú teplotu a zároveň dodávajú osvieženie. POZOR - hoci ananás a kiwi sú často považované za chutné a zdravé ovocie, nie sú vždy najlepšou voľbou na horúce dni.

Zatiaľ čo ananás a kiwi môžu byť chutné a výživné, na horúce dni nie sú najlepšou voľbou. Ich kyseliny a tráviace požiadavky môžu zvyšovať pocit tepla a dehydratácie. Namiesto toho by sme sa mali sústrediť na ovocie a zeleninu s vyšším obsahom vody a nižším glykemickým indexom, čo nám pomôže udržať komfort a osvieženie počas horúcich dní.

Zelenina + ovocie a horúčavy - jedlo ochladzujúce telo

Horúce letné dni s vysokými teplotami môžu mať značný vplyv na naše zdravie a pohodu, a to nielen v oblasti hydratácie, ale aj v našich stravovacích návykoch. Zelenina a ovocie hrajú v týchto obdobiach kľúčovú úlohu. Ovocie a zelenina obsahujú veľké množstvo vody, čo ich robí ideálnymi potravinami na leto. Napríklad melón, uhorka, paradajky či paprika môžu pomôcť doplniť tekutiny a zároveň dodať telu potrebné živiny. 

  • Vysoký obsah živín - zelenina a ovocie sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré posilňujú imunitu a pomáhajú telu vyrovnať sa s teplom. Napríklad zelená listová zelenina, ako je špenát alebo rukola, obsahuje železo a vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité na udržanie energie. 
  • Nízky obsah kalórií - v letných mesiacoch sa často snažíme udržať nižší kalorický príjem, aby sme sa vyhli pocitu ťažkosti. Zelenina a ovocie sú skvelou voľbou, pretože väčšina z nich je nízkokalorická. Namiesto ťažkých jedál sa môžete zamerať na šaláty, smoothie alebo osviežujúce ovocie, ktoré vás zasýti a nezaťaží. 
  • Sezónnosť a zdravé alternatívy - leto je obdobím hojnosti, čo sa týka čerstvej zeleniny a ovocia. Môžete si vychutnať paradajky, uhorky, papriky, melóny, slaninu, jahody a ďalšie lahôdky. Sezónne potraviny sú nielen chutné, ale aj výživnejšie, pretože sú práve zozbierané a nemajú dlhú cestu do obchodov. 
  • Tipy na prípravu - pri varení v horúcich dňoch sa odporúča zvoliť ľahké a rýchle recepty. Napríklad grilovaná zelenina, studené polievky (ako je gazpacho) alebo ovocné šaláty sú skvelými voľbami. Môžete tiež vyskúšať smoothie, ktorá sa dá ľahko pripraviť a osviežiť. 
  • Dôležitosť hydratácie a dostatok tekutín - pamätajte, že aj ďalšie nápoje vyrobené z ovocia, ako sú čerstvé šťavy, môžu prispieť k hydratácii. Avšak je dobré ich piť s mierou, pretože môže obsahovať vysoký obsah cukru.

Zelenina a ovocie sú v letných mesiacoch nesmierne prospešné nielen pre udržanie dobrého zdravia, ale aj pre osvieženie a príjemnú chuť. Zaradením týchto potravín do každodenného jedálnička môžete zvládnuť horúčavy oveľa lepšie a tešiť sa na všetky jej chuťové variácie. Užite si leto plné chuti a zdravia!

Odporúčame: Chcete maškrtiť zdravo? Vyskúšajte recept na zdravý čokoládový koláč!

bobuľové ovocie
Depositphotos

Výber potravín na leto - ktoré jedlo ochladzuje telo cez horúce dni?

Leto prináša teplé dni, a preto je dôležité venovať pozornosť tomu, čo jeme. Niektoré potraviny môžu pomôcť ochladiť naše telo a prispieť k našej pohode. Tu sú niektoré tipy na potraviny, ktoré sú ideálne na letné mesiace:

1. Ovocie s vysokým obsahom vody

  • Melóny: Vodný melón či cantaloupe sú vynikajúce na hydratáciu. Obsahujú viac ako 90% vody a sú osviežujúce.

  • Bobuľové ovocie: Jahody, maliny, černice a čučoriedky sú nielen chutné, ale tiež majú vysoký obsah vody a antioxidantov.

2. Zelenina na šaláty

  • Uhorky: Sú mimoriadne osviežujúce a obsahujú veľa vody. Skvelé sú v šalátoch, smoothie alebo len tak na chrumkanie.

  • Rajčiny: Tieto plody sú nielen chutné, ale aj bohaté na vodu a vitamíny, čo ich robí ideálnou voľbou pre letné jedlá.

3. Paprika a bylinky

  • Paprika: Červená, žltá a zelená paprika obsahujú veľa vitamínov a sú nízkokalorické, čo je robí skvelou súčasťou letných jedál.

  • Čerstvé bylinky: Bazalka, mätu a koriander môžete pridať do jedál pre osviežujúcu chuť a chladenie.

4. Celozrnné potraviny

  • Quinoa, hnedá ryža a celozrnný chlieb: Tieto potraviny poskytujú trvalú energiu bez pocitu ťažkosti, čo je ideálne pre horúce dni.

5. Ovocné a zeleninové smoothies

Pripravte si osviežujúce smoothie z čerstvého ovocia a zeleniny. Môžete kombinovať napríklad špenát s banánom a pomarančom alebo melón s mätou. Pridaním jogurtu alebo kokosovej vody získate ešte väčšiu hydratáciu.

6. Morské plody a chudé bielkoviny

  • Rybí šaláty: Rybí šalát s čerstvou zeleninou je skvelou voľbou, pretože je zároveň ľahký a výživný.

  • Tofu alebo strukoviny: Tofu prípadne fazuľa alebo šošovica sú skvelým zdrojom bielkovín a môžete ich pridať do šalátov.

7. Nápoje a potraviny bohaté na vodu

Nezabudnite na hydratáciu! Čistá voda je najlepšia, ale môžete si pripraviť aj osviežujúce nápoje ako je voda s citrónom, mätou alebo uhorkou.

Pri výbere potravín na leto sa zamerajte na tie, ktoré sú osviežujúce, bohaté na vodu a zároveň výživné. Bez ohľadu na to, čo si vyberiete, aktívne hľadanie spôsobov, ako sa ochladiť a udržať hydratáciu, vám pomôže užívať si teplé letné dni naplno. 

Potraviny vhodné na horúce dni

Na horúce dni je dôležité vyberať potraviny, ktoré sú osviežujúce, ľahké a hydratované. Tu je niekoľko tipov na potraviny vhodné na horúce dni:

  1. Ovocie: Čerstvé ovocie je skvelým spôsobom, ako sa osviežiť. Melóny (napríklad vodný melón a cantaloupe), jahody, ananás, kiwi a citrusy sú plné vody a vitamínov.

  2. Zeleninové šaláty: Rôzne šaláty sú ideálne na letné dni. Môžete vyskúšať šalát s uhorkami, paradajkami, avokádom, zelenými listami a zálievkou z olivového oleja a citrónovej šťavy.

  3. Smoothies: Zmiešajte svoje obľúbené ovocie s jogurtom alebo mliekom, aby ste získali chutný a osviežujúci nápoj. Môžete pridať aj špenát alebo kale pre extra výživu.

  4. Gazpacho: Táto studená španielska polievka vyrobená z čerstvej zeleniny ako paradajky, paprika, uhorka a cesnak je chutná a osviežujúca.

  5. Grilovaná zelenina: Grilovanie zeleniny ako cuketa, paprika a baklažán môže byť skvelým obedom alebo večerou počas horúcich letných dní.

  6. Tuniak alebo losos v šaláte: Rybí šalát z tuniaka alebo lososa so zeleninou a dresingom z jogurtu je výživný a ľahký.

  7. Zmrzlina alebo sorbet: Na sladkú bodku sú skvelé domáce zmrzliny alebo sorbety z čerstvého ovocia. Môžete ich pripraviť aj z jogurtu pre zdravšiu variantu.

  8. Celozrnné sendviče: S čerstvou zeleninou a bielkovinami (napríklad morčacím mäsom alebo hummusom) sú sendviče skvelé na rýchly a zdravý obed.

Dodržiavanie hydratácie je rovnako dôležité, preto nezabudnite na dostatočný príjem vody a prípadne aj bylinkových čajov alebo domácich limonád.

Neprehliadnite: Rýchly recept na ratatouille: Tejto francúzskej pochúťke neodoláte!

zeleninové šaláty
Depositphotos

Chladivé efekty jedál

Chladivé jedlá sú tie, ktoré pomáhajú znižovať telesnú teplotu a poskytujú úľavu počas horúcich dní alebo v prípade prehriatia organizmu. Tieto potraviny sú zvyčajne bohaté na vodu, majú jemnú chuť a sú ľahko stráviteľné.

1. Zelenina

  • Uhorky: Obsahujú veľké množstvo vody a majú osviežujúcu chuť. Sú ideálne na letné šaláty.

  • Brokolica: Obsahuje antioxidanty a má chladivé vlastnosti, ak sa konzumuje čerstvá alebo na pare.

  • Špenát: Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov a je vynikajúcim zdrojom vlákniny.

2. Ovocie

  • Melón: Vysoký obsah vody robí z melónu ideálne chladivé ovocie. Pôsobí osviežujúco a hydratačne.

  • Citrusové plody: Grapefruity a pomaranče sú nielen chutné, ale aj osviežujúce a bohaté na vitamín C.

  • Jahody a maliny: Tieto bobuľoviny sú plné antioxidantov a ich konzumácia môže prispieť k ochladeniu organizmu.

3. Bylinky a korenie

  • Mäta: Má osviežujúci efekt a pomáha ochladzovať telo. Môže sa pridávať do nápojov či šalátov.

  • Kôpor: Taktiež pôsobí chladivo a môže byť pridaný do rôznych jedál.

  • Bazalka: Je ľahká, aromatická a dodáva jedlám svieži nádych.

4. Nápoje

  • Zelené smoothie: Kombinácia zeleniny a ovocia, doplnená o vodu alebo kokosovú vodu, je skvelým spôsobom, ako sa osviežiť.

  • Bylinné čaje: Niektoré čaje, ako sú napríklad mätové alebo kamilkové čaje, sa môžu piť chladené a majú upokojujúce účinky.

  • Citrónová voda: Šťava z citrónu zmiešaná s vodou je osviežujúcim a chladivým nápojom.

5. Ďalšie tipy

  • V lete sa odporúča vyhýbať teplým a ťažkým jedlám, ktoré môžu zvyšovať telesnú teplotu.

  • Príprava jedál na pare alebo grilovanie je lepšou voľbou v horúcich mesiacoch, pretože si udržia viac chladivých vlastností.

Chladivé jedlá sú skvelým spôsobom, ako si udržať príjemnú telesnú teplotu počas horúcich dní a podporiť celkové zdravie organizmu. Zahrnutím týchto potravín do vášho jedálnička môžete nielen udržať hydratáciu, ale aj zvýšiť svoju energiu a vitalitu.

Prečo ananás a kiwi nie je dobrou voľbou na horúce dni?

Ananás a kiwi sú populárne tropické ovocie, ktoré sú často považované za osviežujúce a chutné na horúce dni. Avšak existuje niekoľko dôvodov, prečo nemusí byť ich konzumácia počas teplých dní tou najlepšou voľbou.

  1. Vysoký obsah cukru: Ananás aj kiwi obsahujú pomerne vysoké množstvo prírodného cukru. Konzumácia potravín s vysokým obsahom cukru môže viesť k rýchlemu vzostupu hladiny cukru v krvi, čo môže vyvolať únavu a nepohodlie, najmä v horúcich dňoch, keď je telo už zaťažené teplom.

  2. Kyslosť: Ananás je známy svojou kyslou chuťou, ktorá môže niektorým ľuďom spôsobovať podráždenie žalúdka, najmä ak sú už dehydratovaní alebo trpia pálením záhy. Kiwi je tiež kyslé a môže vyvolať podobné problémy, čo môže nepriaznivo vplývať na pohodu v horúcich teplotách.

  3. Možnosť alergií a citlivosti: Niektorí ľudia môžu mať citlivosť na tropické ovocie, ako sú ananás a kiwi. Títo ľudia môžu pociťovať nepríjemné reakcie, ako sú svrbenie, opuchy alebo dokonca žalúdočné ťažkosti, čo je v horúčavách obzvlášť nepríjemné.

  4. Dehydratácia: Hoci tropické ovocie je väčšinou bohato hydratované, ich sladká chuť môže niektorých povzbudiť, aby sa menej sústredili na pitný režim. Je dôležité piť dostatok vody a nezabúdať, že ovocie nestačí na pokrytie potrebe tekutín v teplých dňoch.

  5. Rýchla fermentácia: Ananás a kiwi sa v žalúdku rýchlo fermentujú, čo môže vedieť k plynatosti alebo ťažkostiam v tráviacom trakte. V teplejšom počasí, keď je trávenie samo o sebe "vyťažené", môže toto ovocie spôsobovať ešte väčšie problémy.

Preto, hoci ananás a kiwi môžu byť chutnými a výživnými možnosťami na občerstvenie počas leta, je dobré zvážiť ich konzumáciu s mierou a nezabúdať na vyváženosť v strave, najmä počas horúcich dní. Môžete sa radšej zamerať na menej kyslé a menej sladké ovocie, ako sú melóny alebo uhorky, ktoré sú osviežujúce a pomáhajú udržiavať hydratáciu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE