Praktické rady pre pestovanie byliniek a korenín doma a ich využitie v kuchyni

Zdravé recepty na obed

Aj vám sa už stalo, že ste sa rozhodli pripraviť na nedeľný obed niečo nové, no potom prišlo malé sklamanie? Zistili ste, že vám k príprave tohto skvelého receptu na hlavné jedlo chýbala dôležitá prísada- bylinka. Pritom stačí naozaj málo a vypestovať bylinky si môžete priamo u vás doma na okne, či balkóne.

Pozrite si, ktoré byliny a koreniny si môžete ľahko začať pestovať sami, aby ste vždy mali po ruke presne tie, ktoré práve potrebujete!

Tip pre vás: Žihľava dvojdomá: Zistite, čo dokáže tento zázrak prírody!

Obľúbené bylinky a koreniny na polievky

Takmer všetky klasické recepty na slovenske polievky obsahujú tieto známe bylinky, ktoré zároveň dodajú týmto teplým pokrmom lahodnú a špecifickú chuť.

Petržlenová vňať

Pestovať ju môžete zo semien alebo sadeníc. Pokiaľ ju však vysádzate zo semien, namočte ich na noc do pohára s vodou, podporíte tak ich rýchlejšie klíčenie. Potrebuje mierne zalievanie a slnečné až polotienisté miesto.

Využitie si nájde najmä pri dochutení tradičných slovenských polievok, ako je vývar, fazuľová polievka alebo zeleninová polievka.

Neprehliadni: Prečo si doma pestovať pažítku? Zistite, ako na to a aké sú jej účinky!

Petržlenová vňať na hustej šošovicovej polievke
netradicnerecepty.sk

Kôpor

Pestovanie tejto bylinky si vyžaduje najmä slnečné stanovisko a pravidelné zalievanie, vysádza sa zo semien.

Využitie si nájde vo všetkých smotanových polievkach, no základ tvorí v obľúbenej kôprovej omáčke, kde sa pridáva počas varenia a pre zvýraznenie chuti aj priamo pri servírovaní.

Majoránka

Pestovanie tejto aromatickej bylinky si vyžaduje slnečné miesto. Majoránu vyhovuje, ak budete pôdu udržiavať jemne suchú. Postačí, ak ho za celú dobu pestovania polejete trikrát: pri výseve, po presadení a po zbere.

Využitie si nájde v rôznych typických slovenských jedlách, no výborne sa hodí do šošovicovej polievky, gulášu a zemiakovej polievky.

Pozri si aj: Žerucha siata: Vitamínová bomba pestovaná doma po celý rok (+ recept)

polievka zo sladkých zemiakov
netradicnerecepty.sk

Tymián

Pestovanie tejto byliny je skutočne jednoduché, pokiaľ jej zabezpečíte slnečné stanovisko a dobre priepustnú pôdu. Okrem toho je potrebné tymián po odkvitnutí zostrihať, inak by bylina po pár rokoch zdrevnatela.

Využite si nájde najmä v mäsových vývarov, zeleninových polievkach a v polievkach z diviny.

Bylinky, ktoré naštartujú vaše zdravie

Medzi bylinky, ktoré majú neskutočne veľa benefitov pre celkové zdravie patrí napríklad koriander. Ten obľubuje ľahkú pôdu s neutrálnou kyslosťou. Semená môžete vysievať do kvetináča alebo bylinkových záhonov v riadkoch a je dôležité ich pravidelne polievať. Koriander je skvelý pomocník pri detoxikácii tela od ťažkých kovov a toxínov, blahodárne pôsobí na trávenie a jeho konzumácia vedie k zníženiu zápalov v tele.

Bazalka obsahuje vitamín A, vitamín K, vitamín C, magnézium, železo, draslík, vápnik. Je bohatá na antioxidanty a pôsobí protizápalovo. Podporuje trávenie, zmierňuje bolesť hlavy a je antibakteriálna. Pôda pri jej vysádzaní by mala byť priepustná a  bohatá na organické látky.Dbajte nato, aby bola neustale vlhká- nie však premočená.

Mäta je známa svojimi rýchlymi účinkami pri problémoch s trávením a vďaka jej antibakteriálnym účinkom je vysoko účinná aj pri udržiavaní ústnej hygieny. Zmierňuje príznaky prechladnutia, pôsobí upokojujúco a ako esenciálny olej je  vysoko účinná pri migrénach. Pestovanie je veľmi nenáročné, treba si však dávať pozor, pretože táto bylina vie byť veľmi invazívna.

Spomínané bylinky sú nielen chutné, ale aj veľmi prospešné pre zdravie, a preto by mali byť pravidelnou súčasťou vašej stravy, či už čerstvé. sušené alebo vo forme esenciálnych olejov.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE