Ako a prečo chôdza prekonáva ostatné fitness trendy?

chôdza ako top fitness metóda

Chôdza je fantastická a je jednou z najprístupnejších a najjednoduchších foriem fyzickej aktivity, ktoré má množstvo zdravotných výhod. Je efektívna, príjemná a dá sa vykonávať takmer kdekoľvek. 

Pravidelnou chôdzou si môžete zlepšiť celkové zdravie a pohodu, a to bez ohľadu na vašu fyzickú kondíciu. Preto sa nebojte preniesť svoju energiu do kroku a vychutnať si všetky výhody, ktoré chôdza ponúka!

Fyzická aktivita a počítanie kalórií

Fyzická aktivita a počítanie kalórií sú dôležité aspekty zdravého životného štýlu. V nasledujúcom texte sa pozrieme na to, ako tieto dva faktory spolu súvisia a aký majú vplyv na naše zdravie.

Fyzická aktivita

Fyzická aktivita zahŕňa akýkoľvek pohyb, ktorý zvyšuje energetický výdaj. Môže ísť o rôzne formy cvičenia, ako sú beh, plávanie, cyklistika, posilňovanie, ale aj o bežné činnosti, ako chôdza, práca na záhrade alebo tancovanie. Pravidelná fyzická aktivita má mnoho výhod:

  1. Zlepšuje zdravie srdca: Cvičenie zvyšuje ľudskú výdrž a posilňuje srdce, čím znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

  2. Podporuje duševné zdravie: Fyzická aktivita uvoľňuje endorfíny, známe aj ako hormóny šťastia, ktoré môžu pomôcť zmierniť symptómy úzkosti a depresie.

  3. Pomáha pri kontrole hmotnosti: Aktívny životný štýl spáli viac kalórií a môže pomôcť udržať zdravú telesnú hmotnosť.

Odporúčame: Objav najlepšie jedlá na ochladenie tela v horúcich dňoch

pravidelná chôdza
Depositphotos

Počítanie kalórií

Počítanie kalórií je proces sledovania množstva kalórií, ktoré prijímame prostredníctvom potravín a nápojov, a kalórií, ktoré spaľujeme prostredníctvom fyzickej aktivity. Kalórie predstavujú energetické jednotky, ktoré naše telo potrebuje na vykonávanie funkcií, ako je dýchanie, trávenie a samozrejme, fyzická aktivita.

Existujú rôzne dôvody, prečo môže byť počítanie kalórií užitočné:

  1. Zlepšenie stravovacích návykov: Sledovaním kalórií si môžete uvedomiť, aké množstvo a aké druhy potravín konzumujete, čo môže viesť k zdravšiemu stravovaniu.

  2. Podporovanie chudnutia: Ak konzumujete menej kalórií, než spálite, telo začne čerpať energiu z tuku, čo vedie k chudnutiu.

  3. Udržanie hmotnosti: Po dosiahnutí vašich cieľov môže byť počítanie kalórií užitočné pri prevencii priberania.

Ako to celé funguje?

  1. Spálené kalórie: Počas fyzickej aktivity spália naše telo rôzne množstvo kalórií v závislosti od intenzity a trvania cvičenia. Napríklad, beh alebo HIIT (vysoko intenzívny intervalový tréning) spáli veľa kalórií za krátky čas, zatiaľ čo chôdza alebo jogu spália menej, ale môžu byť vykonávané dlhšie.

  2. Prijímane kalórií: Na druhej strane, ak máte tendenciu konzumovať vysokokalorické potraviny bez dostatočnej fyzickej aktivity, môže to viesť k zvýšeniu telesnej hmotnosti.

Fyzická aktivita a počítanie kalórií sú si navzájom prepojené faktory, ktoré môžu významne ovplyvniť naše celkové zdravie a pohodu. Je dôležité nájsť rovnováhu medzi prijímaním a výdajom kalórií, čím si udržíme zdravú hmotnosť a podporíme svoje telá v optimálnom fungovaní. Ak ste v tomto procese noví, môže byť užitočné poradiť sa s odborníkom na výživu alebo trénerom, ktorí vám pomôžu nastaviť osobné ciele a vytvoriť efektívny plán.

Pravidelná chôdza a spaľovanie kalórií

Pravidelná chôdza je jednou z najjednoduchších a najprístupnejších foriem fyzickej aktivity, ktorá má množstvo výhod pre naše zdravie. Okrem toho, že je prospešná pre kardiovaskulárny systém a posilňuje svaly, má tiež významný vplyv na spaľovanie kalórií.

Prínosy pravidelnej chôdze

  • Zlepšenie fyzickej kondície: Pravidelná chôdza zvyšuje vytrvalosť a zlepšuje celkovú telesnú kondíciu. Pomáha posilňovať srdce a obehový systém, čo znižuje riziko mnohých zdravotných problémov.

  • Psychické zdravie: Chôdza uvoľňuje endorfíny, ktoré pôsobia ako prirodzené antidepresíva. Pomáha znižovať stres, úzkosť a zlepšuje náladu.

  • Kontrola hmotnosti: Pravidelná chôdza môže prispieť k kontrolovaniu hmotnosti. Aj keď sa nejedná o najintenzívnejšiu formu cvičenia, každý krok sa počíta!

Spaľovanie kalórií pri chôdzi

Množstvo kalórií, ktoré spálite pri chôdzi, závisí od viacerých faktorov, ako sú:

  • Rýchlosť chôdze: Rýchlejšia chôdza (napríklad 6 km/h) spaľuje viac kalórií než pomalá prechádzka (cca 4 km/h). Priemerný človek spáli približne 200 až 300 kalórií za hodinu pri strednej intenzite.

  • Hmotnosť: Osoby s vyššou telesnou hmotnosťou spália viac kalórií, pretože pri chôdzi vynakladajú viac energie.

  • Terén: Chôdza do kopca alebo po nerovnom teréne spaľuje viac kalórií než chôdza po rovnej ceste.

  • Dĺžka chôdze: Dlhšie prechádzky samozrejme zvyšujú celkové spaľovanie kalórií. Pravidelná chôdza aspoň 30 minút denne prináša najlepšie výsledky.

Neprehliadnite: Čo pomáha na PMS? Skús homeopatikum a uži si leto!

spaľovanie kalórií pri chôdzi
Depositphotos

Odporúčania pre pravidelnú chôdzu

  • Zaraďte chôdzu do svojho denného režimu: Môžete začať krátkymi prechádzkami a postupne zvyšovať ich dĺžku a intenzitu.

  • Nájdite si partiu: Chôdza s priateľmi alebo rodinou môže byť motivujúca a robí z tejto aktivity zábavu.

  • Používajte technológiu: Sledujte svoje kroky pomocou aplikácií alebo fitness hodiniek, aby ste sa motivovali.

Pravidelná chôdza je efektívny spôsob, ako zlepšiť fyzické a psychické zdravie. Navyše, spaľovanie kalórií touto aktivitou môže prispieť k udržaniu zdravej telesnej hmotnosti a zlepšeniu celkovej kvality života. Takže to neváhajte a vyrazte na prechádzku!

TOP 5 zdravotných výhod chôdze - prečo je chôdza efektívnejšia ako väčšina fitness postupov?

Tu je prehľad TOP 5 zdravotných výhod chôdze a dôvody, prečo je chôdza efektívnejšia ako väčšina fitness postupov:

1. Zlepšuje kardiovaskulárne zdravie lepšie ako aeróbny tréning

Chôdza je skvelý spôsob, ako posilniť srdce a obehový systém. Pravidelná chôdza zvyšuje tepovú frekvenciu, čím pomáha zlepšovať krvný obeh a znižuje riziko srdcových ochorení. Dokáže tiež znížiť hladinu cholesterolu a krvný tlak, čo prispieva k celkovému zdraviu kardiovaskulárneho systému. K tomu dopomáha aj severská chôdza ako pohybová rutina či denná aktivita.

2. Pomáha udržiavať zdravú hmotnosť rovnako ako plávanie alebo beh

Chôdza je efektívny spôsob, ako spaľovať kalórie bez potreby extrémneho fyzického úsilie. V porovnaní s inými fitness aktivitami je chôdza menej zaťažujúca, čo ju robí dostupnou aj pre starších ľudí alebo tých, ktorí sa zotavujú po zraneniach. Pravidelná chôdza podporuje metabolizmus a pomáha udržiavať alebo znižovať telesnú hmotnosť.

3. Zlepšuje psychické zdravie a zmizne aj nadváha!

Chôdza má pozitívny vplyv na duševné zdravie. Fyzická aktivita uvoľňuje endorfíny, známe ako hormóny šťastia. Týmto spôsobom môže chôdza pomôcť zmierniť stres, úzkosť a depresiu. Okrem toho, pravidelný pohyb vonku, najmä v prírode, môže pôsobiť ako účinný antistresový prostriedok.

4. Zvyšuje energiu a zlepšuje spánok

Pravidelná chôdza zvyšuje energetické hladiny a zlepšuje celkovú pohodu. Fyzická aktivita stimuluje cirkuláciu a zvyšuje prísun kyslíka do tkanív. Okrem toho chôdza môže prispieť k lepšiemu spánku, pretože pomáha uvoľniť telo a myseľ, čo vedie k pokojnejšiemu spánku.

5. Zlepšuje pohyblivosť a flexibilitu

Chôdza je jednoduchý a prírodný spôsob, ako udržiavať a zlepšovať pohyblivosť kĺbov a svalov. Pravidelný pohyb posilňuje svaly a chránia kosti, čo je obzvlášť dôležité s pribúdajúcim vekom. Navyše, chôdza pomáha predchádzať problémom so zraneniami a zlepšuje celkovú koordináciu a rovnováhu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE