Kto by nepoznal levanduľu? Nemusíme byť ani veľkými znalcami flóry, aby sme rozpoznali túto bylinku s nádhernými fialkovými kvetmi a nezameniteľnou vôňou. A levandule môžeme privítať aj vo svojej záhradke. Ako pestovať levanduľu, aké sú jej účinky a ako ju využiť nielen pre zdravie?
Druhy levandule
Levandule pochádzajú z Európy, a to najmä z horských oblastí v okolí Stredomoria. Tieto kríky obvykle dorastajú do výšky jedného metra a sú charakteristické úzkymi striebristými listami a kvetmi v rôznych odtieňoch fialovej, nesúcimi sa na štíhlych stonkách.
Ich vzhľad sa môže mierne líšiť v závislosti od konkrétneho druhu. Niektoré druhy majú napríklad širšie listy aj väčšie kvety, niektoré kvety sú svetlofialové, iné majú intenzívnejšiu farbu.
- Najznámejším druhom z tohto rodu je Lavandula angustifolia, u nás levanduľa úzkolistá, nazývaná aj levanduľa lekárska.
- Ďalším rozšíreným druhom je Levandula x intermedia, známa aj ako levanduľa prostredná alebo lavandin – ide o kríženca levandule úzkolistej a širokolistej, ktorý sa často využíva v kozmetike pre vysoký obsah silíc.
- Levandula latifolia, čiže levanduľa širokolistá, má robustnejší vzhľad a intenzívnejšiu vôňu s gáfrovým nádychom, vďaka čomu sa využíva aj v aromaterapii.
- Zaujímavá je aj Levandula stoechas, tzv. francúzska levanduľa, ktorú spoznáte podľa netypických kvetov s „chocholčekom“ a dekoratívneho vzhľadu – obľúbená je najmä ako okrasná rastlina v kvetináčoch.
Ako pestovať levanduľu
Levanduľu možno bez problémov pestovať aj v našich zemepisných šírkach, a to buď v záhrade v záhone alebo v kvetináčoch na balkóne, terase či v interiéri. Možností, ako si vypestovať levanduľu, je viacero:
- V prvom rade môžete skúsiť pestovanie zo semien, z ktorých si pripravíte malé priesady, ktoré následne umiestnite na záhon alebo do kvetináčov. Je však potrebná trpezlivosť pri klíčení.
- Rovnako si môžete zakúpiť užpredpestované priesady a tie zasadiť na vybrané stanovište.
- Do tretice môžete skúsiť zakoreňovanie odrezkov. Pre podporu tvorby koreňov sa odporúča použiť rastový stimulátor.
Stanovište a starostlivosť
Pre levanduľu vyberte hlavne slnečné a suchšie stanovište. Pôda by mala byť dobre priepustná a ideálne vápenitá, môže byť s prímesou piesku. Levanduľa úzkolistá nie je náročná na pravidelnú zálievku ani hnojenie.
Potrebné je však myslieť na pravidelný rez pred zimou, a to na kríčkoch pestovaných vonku. Po odkvitnutí stonky zrezávame na dĺžku asi 5 až 8 cm od pôdy. Strih môžeme levanduli dopriať aj počas rastu, aby sme zabezpečili jej pekný tvar.
Zazimovanie levandule
Pri pestovaní levandule je potrebné myslieť ešte na prezimovanie. V zemi pestované dvojročné kríčky nie je potrebné v južných častiach Slovenska pred zimou zvlášť chrániť, pri pestovaní vo vyšších polohách je vhodné korene levandule obsypať čečinou, jutovinou alebo slamou.
Ak pestujeme levanduľu v exteriéri v kvetináči, odporúča sa obaliť ju jutovinou a umiestniť na zastrešené stanovište. Môžeme polievať, pokiaľ vonku nemrzne.
Zber a sušenie levandule
Levanduľu možno pestovať nielen ako okrasnú rastlinu, ale aj na zber jej kvetov. Tie sa objavujú prevažne v letnom období. Kvety sa odporúča zberať pred úplným rozkvitnutím. Odrezávame ich spolu so stonkami Možno ich zviazať do malých kytičiek a tie zavesiť na tienisté miesto s dobrou cirkuláciou vzduchu.
Dôkladné vysušenie potrvá asi 1 až 2 týždne. Následne je možné kvety zo stoniek obrať a uložiť v papierových vreckách alebo vzduchotesných nádobách na suchom mieste.
DepositphotosÚčinky levandule na zdravie
Kvety levandule majú množstvo blahodarných účinkov. Obsahujú éterické oleje, flavonoidy a ďalšie látky s antioxidačnými účinkami, triesloviny, vitamín C i minerálne látky.
Levanduľa má miesto v ľudovom liečiteľstve, no využitie našla aj v kozmetickom a farmaceutickom priemysle, aromaterapii, dokonca ju môžeme zaradiť medzi jedlé kvety, teda sa využíva aj v gastronómii.
Levanduľa je v prvom rade známa svojimi upokojujúcimi, uvoľňujúcimi a relaxačnými účinkami. Má blahodarný vplyv na psychiku, pomáha eliminovať stres, napätie a nervozitu. Pozitívny vplyv má aj na kvalitu spánku, využíva sa pri problémoch so zaspávaním. V kozmetike sa využíva najmä pre svoje blahodarné účinky na pokožku.
Hlavné liečivé účinky levandule:
pôsobí protizápalovo,
- uvoľňuje napätie svalov,
- mierne tlmí bolesť (napr. hlavy), zmierňuje kŕče,
- zmierňuje podráždenie kože,
- podporuje trávenie,
- podporuje hojenie kožných rán a popálenín,
- zlepšuje stav kože pri kožných ochoreniach (ekzémoch, dermatitídach, akné),
- priaznivo ovplyvňuje krvný tlak,
- uvoľňuje upchatý nos,
- bojuje proti lupinám,
- pomáha oslabeným a padajúcim vlasom,
- zlepšuje kvalitu vlasov.
Nežiaduce účinky a riziká – môže mať levanduľa nežiaduce účinky?
Mnohé bylinky majú pri nadmernom použití nežiaduce účinky, prípadne nie sú vhodné pre každého (kontraindikáciou k použitiu môže byť konkrétny zdravotný stav). Čo sa levandule lekárskej týka, je považovaná za všeobecne bezpečnú a dobre tolerovanú rastlinu.
Existuje však možnosť výskytu alergických reakcií, prípadne sa u jedincov s citlivou kožou môže pri aplikácii levandule v koncentrovanej forme objaviť podráždenie. Levanduľa nie je vhodná pre malé deti a rovnako by sa jej v akejkoľvek forme pri vonkajšom aj vnútornom použití mali vyhýbať tehotné ženy.
Levanduľa tiež môže mať nežiaduce interakcie s liekmi. Neodporúča sa ju užívať v prípade užívania liekov na spanie alebo liekov s upokojujúcimi účinkami, pretože levanduľa môže zvyšovať alebo ešte predlžovať ich účinok.
DepositphotosAko využiť levanduľu – tipy a recepty
1. Levanduľový čaj
Pripravíme ho veľmi jednoducho. Stačí 1 ČL sušených levanduľových kvetov zaliať 250 ml vriacej vody a nechať lúhovať asi desať minút. Pri akútnych ťažkostiach, napríklad pri úzkosti alebo nadmernom strese, môžeme podávať dvakrát denne. Rovnako môžeme levanduľový čaj podávať pri migrénach, vysokom tlaku a vo večerných hodinách aj na potlačenie nespavosti.
2. Levanduľový sirup s čučoriedkami
Ingrediencie:
2 litre vody
- 40 stoniek levandule
- 50 listov mäty
- 2 citróny
- 1 limetka
- 800 g trstinového cukru
- 1 ČL kyseliny citrónovej
- 1 hrsť čučoriedok
Postup: Vodu prevaríme a necháme ochladnúť. Kvety levandule a listy mäty odtrháme zo stoniek a pridáme do prevarenej vody. Rovnako do nej vytlačíme šťavu z citrónov a limetky. Prikryjeme pokrievkou a necháme lúhovať 24 hodín. Výluh scedíme, z rastlín poriadne povytláčame šťavu. Asi 100 ml výluhu odoberieme do mixéra a pomixujeme spolu s čučoriedkami.
Scedíme do ostatného výluhu a pridáme cukor s kyselinou citrónovou. Zahrejeme na 75 °C, oheň znížime a povaríme asi 3 minútky. Sirup naplníme do dobre umytých fliaš a uzavrieme. Skladujeme v chladnej špajze alebo chladničke. Môžeme použiť na prípravu osviežujúcej limonády aj na ochutenie čaju.
3. Levanduľový odvar na vlasy proti vypadávaniu a lupinám
Ingrediencie:
2 PL sušených levanduľových kvetov (alebo hrsť čerstvých)
500 ml vody
Voliteľne: 1 PL sušenej žihľavy alebo harmančeka (pre posilnenie účinku)
Postup: Do hrnca nalejeme vodu, pridáme levanduľu (a prípadne aj ďalšie bylinky) a privedieme k varu. Následne odvar varíme na miernom ohni 10 minút. Odstavíme, necháme vychladnúť a precedíme. Odvarom si po umytí prepláchneme vlasy a jemne vmasírujeme do pokožky hlavy. Nezotierame ani neoplachujeme – nechávame pôsobiť. Aplikovať možno aj 2–3× týždenne.
Levanduľa má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, pomáha pri svrbení pokožky, reguluje tvorbu mazu a podporuje rast vlasov. Pravidelným používaním môžu vlasy získať zdravší vzhľad a prirodzený lesk.
4. Levanduľové sušienky
Ingrediencie:
85 g masla
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 65 g medu
- 3 PL bieleho jogurtu
- 2 ČL levandule
- citrónová kôra z 1 citrónu
- 1,5 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Postup: Maslo necháme zmäknúť a následne ho primiešame k špaldovej múke, v ktorej sme si rozmiešali prášok do pečiva. Pridáme aj jogurt s medom, medzi prstami pomrvené listy levandule a citrónovú kôru. Vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm. Vykrojíme kolieska s priemerom 5 cm a poukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút.
5. Levanduľovo-citrónové muffiny
Ingrediencie:
250 g hladkej múky
1 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL sódy bikarbóny
2 vajcia
150 ml kefíru alebo bieleho jogurtu
120 ml oleja
100 g cukru
1 ČL sušenej levandule
Kôra z 1 citróna
Šťava z 1/2 citróna
Vanilka (voliteľne)
Postup: Vo väčšej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a levanduľu. V druhej miske rozšľaháme vajcia s cukrom, kefírom, olejom, citrónovou šťavou a kôrou. Spojíme mokré a suché ingrediencie, premiešame a rozdelíme do muffinových košíčkov. Pečieme pri 180 °C približne 20–25 minút. Po vychladnutí môžeme dozdobiť citrónovou polevou.
Ďalšie možnosti využitia levandule:
Recept na levanduľovú tinktúru, olej aj masť
Recept na levanduľovú zmrzlinu
Aktualizovaný článok: 20.05.2025