Machovka peruánska: Nie je na okrasu, jedz ju pre jej účinky na zdravie!

machovka peruánska

Machovka peruánska, zlaté bobule, physalis či peruánske egreše. Tropické ovocie milujúce teplo pochádza z ďalekých Ánd a má naozaj mnoho názvov, no pod všetkými sa skrýva jediné – bobuľka so super silou pôsobiacou pozitívne najmä na ľudský organizmus.

 Zlaté bobule plodia teplomilné rastliny a Peruánci vedia, prečo si ich nadovšetko cenia. Ukrýva sa v nich liečivá sila a využíva ich ľudové liečiteľstvo. Spoznajte ich účinky a rázom pochopíte, prečo sú také skvelé!

Physalis peruviana alebo peruánske egreše

Jednoročná rastlina machovka peruánska je pôvodom z Južnej Ameriky. Je známa svojimi drobnými, oranžovými plodmi, ktoré sú obalené v tenkej, akoby papierovej šupke. Ak ste ešte s nimi nemali dočinenia, tieto krásne zlatisté guľky nájdete bežne v obchodoch v malých debničkách a miskách. 

Prezradí ich podobná veľkosť ako majú cherry rajčiaky a je pre ne typický obal v podobe sušeného lístka, ktorý sa, samozrejme, pred konzumáciou odstráni. Ich chuť je sladká a často ju prirovnávajú k mangu či ananásu.

Bohaté nutričné hodnoty, ktorými sa môžu čerstvé bobule machovky peruánskej pochváliť, sú presne dôvodom, prečo by sme mohli o peruánskych egrešoch povedať aj to, že sú pekné aj zvnútra. 

Zaujme ťa: Ktoré superpotraviny sú právom ospevované? Objav s nami SUPERFOOD!

čo dokáže machovka peruánska Shutterstock®

Čo obsahuje ovocie physalis?

Majú pomerne málo kalórií, no dostatok prospešných vitamínov a iných živín. minerálov. Nemajú takmer žiadny tuk. Telu doplnia tieto látky:

  • vláknina, pektín, 

  • bielkoviny (menšie množstvo),

  • karotenoidy, napr. betakarotén,

  • bioflavonoidy a antioxidanty)

  • vitamín C (viac ako citrón).

  • viaceré vitamíny skupiny B,

  • vitamín K,

  • fosfor, železo. 

Vplyv machovky peruánskej na zdravie človeka

Vitamínové bobuľky z Peru sa naozaj oplatí zaradiť do jedálnička. Môžete ich jesť čerstvé, alebo ich vysušiť, prípadne pomixovať do vášho obľúbeného smoothie nápoja. Akýkoľvek spôsob zvolíte, majte na mysli, že vám môžu pomôcť s týmito ťažkosťami či časťami tela.

  • Antioxidantmi nešetria. Peruánske egreše (Physalis peruviana) sú naozaj preplnené antioxidantmi, ktoré bojujú s voľnými radikálmi a chránia telo pred škodlivinami. Ich koncentrácia v týchto bobuľkách je úžasná, podľa vedcov obsahujú takýchto zázračných látok až 34. Najviac antioxidantov obsahuje šupka machovky a oplatí sa ich jesť najmä vtedy, keď sú poriadne zrelé.

  • Záchrana imunity. Pri vysokom obsahu vitamínu C, aký majú práve zlaté bobule z Peru, snáď ani nemusíme spomínať to, že podporujú ľudský imunitný systém v jeho správnom fungovaní. Takže ak potrebujete zahnať chrípku, siahnite po týchto andských zázrakoch.

  • Optimálne zdravie kostí. Dosiahnete ho aj tak, že k vitamínu D budete do tela prijímať aj vitamín K, čo dokázalo už veľa štúdií. Keďže sú machovky peruánske bohaté na vitamín K, sú vhodnou prírodnou voľbou na doplnenie tohto vitamínu.

  • Na dobrý zrak. Zlaté bobule obsahujú aj beta karotén a ďalšie kartenoidy prispievajúce k zraku hodného zraku rysa. Tie by mali dopĺňať najmä cukrovkári, ktorým hrozí úplná strata zraku, ale aj ľudia náchylní na zápaly očí či iné očné ochorenia.

  • Detoxikačný účinok a močopudné účinky.

Tipy na použitie machovky peruánskej:

  • je vhodná na chutné miešané ovocné šaláty alebo šaláty so zeleninou,

  • skvelo vynikne na tortách,

  • môžete z nej variť marmeládu i kompót, 

  • používa sa ako prísada do ovocných smoothie nápojov,

  • ak si pripravujete domáce ovocné tyčinky, tak do nich pridajte aj machovku.

Pozri aj: Bezchybná pečená zelenina: Koľko minút piecť ten-ktorý druh v rúre?

machovka peruánska recepty Shutterstock®

Jedzte ich zrelé

Ak ste v obchode ulovili machovky peruánske, ktoré ešte nie sú zrelé, radšej im dajte ešte na chvíľku pokoj – nechajte ich dozrieť. Nedozreté plody tohto ovocia skonzumované vo vyšších dávkach môžu na telo pôsobiť toxicky, ba až jedovato. Mohli by ste si tak zbytočne zavariť a spôsobiť si kŕče v bruchu alebo hnačky.

TIP: Machovky peruánske sa skvele hodia ako ozdoba na koláče, ale aj ako ingrediencia k vašim ranným cereáliám s jogurtom, prípadne ich môžete spracovať na džem, tak vám vydržia o niečo dlhšie.

Machovka sušená

Plody machovky peruánskej (Physalis peruviana) sú dnes bežne dostupné v obchodoch nielen v čerstvej, ale aj v sušenej forme. Sušené plody machovky peruánskej sú obľúbené pre svoju výraznú, sladko-kyslú chuť a výživové benefity. Sušením sa koncentrácia živín ešte zvyšuje, čo robí z týchto plodov výživnú a chutnú pochúťku.

Sušené physalis môžete jesť priamo z balenia ako zdravý snack. Sú ideálne na rýchle občerstvenie počas dňa alebo ako energetický doplnok pri športovaní. Sušené plody môžu byť vynikajúcim doplnkom k vašim raňajkovým cereáliám, müsli alebo ovseným vločkám. Dodajú im príjemnú kyslosť a zvýšia ich nutričnú hodnotu.

Sušené physalis môžete pridať do rôznych pečív, ako sú muffiny, koláče, alebo chleby. Tiež sa hodia do omáčok, dusených jedál alebo ako prísada do exotických jedál.

TIP: Ak preferujete mäkšiu konzistenciu, môžete sušené physalis na chvíľu namočiť do vody alebo ovocnej šťavy pred konzumáciou.

Inšpirácia pre teba: Ako si zvýšiť imunitu? Vyskúšaj recept na zázvorový sirup

Článok aktualizovaný 29.5.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE