Ako skladovať vajíčka? Rozhodne nepodceňujte ani ich výber a prípravu

ako skladovať vajíčka

Vajíčka sú často diskutovanou potravinou. Niektorí si nevedia varenie bez vajec predstaviť, iní ich zatracujú. Určite však patria medzi najhodnotnejšie potraviny vďaka obsahu bielkovín, lecitínu, mnohých minerálnych látok a vitamínov. Kritizovanou súčasťou vajec je cholesterol, preto by ste to s ich konzumáciu nemali preháňať. Avšak, platí, že tvrdenie, že vajcia priamo zvyšujú hladinu zlého cholesterolu, je už dávno vedecky vyvrátené. 

Hoci vajcia obsahujú cholesterol, výskumy ukazujú, že konzumácia vajec nemá taký výrazný vplyv na hladinu cholesterolu v krvi, ako sa kedysi myslelo. U väčšiny ľudí konzumácia vajec nezvyšuje hladinu LDL (zlého) cholesterolu, a u niektorých môže dokonca zvýšiť hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, čo má následne vplyv na zníženie hladiny zlého LDL cholesterolu. 

Avšak, pri vajíčkach treba myslieť aj na inú vec, než len cholesterol. Vajcia patria k potenciálne  nebezpečným potravinám, pretože pri nevhodnom skladovaní alebo nedostatočnej tepelnej úprave môžu obsahovať baktérie Salmonelly spôsobujúce nebezpečnú salmonelózu. Ponúkame vám užitočné rady a tipy, ako postupovať pri nákupe, skladovaní a príprave tejto potraviny. Ako skladovať čerstvé vajíčko? Aké pravidlá skladovania vajec neignorovať? Zistite viac v článku!

Pozri aj: Toto sú TOP potraviny na prečistenie ciev! Sú aj vo vašom jedálničku?

tipy na vajíčka
Shutterstock®

Výber a skladovanie vajec

Pri nákupe musíte predovšetkým sledovať dátum balenia alebo znášky, ale najmä dátum spotreby. Vajíčka predávané v Európskej únii sa zaraďujú do veľkostných kategórií, a to od najväčších XL po najmenšie S. V kuchárskych receptoch sa údaje viažu k vajíčkam strednej veľkosti M.

Patríte k tým, ktorí pri nákupe uprednostňujú vajíčka s hnedou škrupinkou? Či má vajíčko bielu alebo hnedú škrupinku, na obsah vajíčka to nemá žiadny vplyv. Rozdiel je v tom, že hnedá škrupina je trochu hrubšia. Ak sa vám podarí kúpiť prasknuté vajíčko, radšej ho vyhoďte. Môže byť infikované baktériami. Aj keď veľké balenia sú finančne zaujímavejšie, myslite na to, že ich budete nejakú dobu skladovať a kupujte radšej častejšie a v menších množstvách.

Pravidlá skladovania vajec:

• Skladovanie vajec mimo chladničky

Ak chcete čerstvé vajíčka čo najskôr spotrebovať, uložte ich na tmavom mieste v košíku. Pri teplote 20 stupňov vydržia týždeň. Vajcia by mali byť skladované na chladnom a suchom mieste, ale nie pri izbovej teplote dlhodobo, pretože to zvyšuje riziko rastu baktérií, ako je Salmonella. Vajcia by mali byť čisté a nepoškodené. Ak sú špinavé alebo prasknuté, riziko kontaminácie je vyššie.

• Skladovanie vajec v chladničke

Pre dlhšie uskladnenie by vajcia mali byť skladované pri stálej teplote 4 °C alebo nižšej (ideálna teplota). V priehradke chladničky ich ukladajte špicatým koncom dolu, vydržia vám dlhšie. Mali by ste ich minúť do 3 až 5 týždňov. Vajcia by mali zostať v pôvodnom kartónovom obale, ktorý ich chráni pred absorbovaním pachov a vlhkosti.

Odporúčame: Rošt a kontaktný gril. Aký je medzi nimi rozdiel?

vajíčka v kuchyni
Shutterstock®

Ako skladovať domáce vajíčka?

Ak sú domáce čerstvé vajcia špinavé, jemne ich očistite suchou handričkou alebo veľmi jemne opláchnite vodou tesne pred použitím. Nepoužívajte mydlo ani dezinfekčné prostriedky, pretože čistenie môže odstrániť prirodzenú ochrannú vrstvu, ktorá pomáha chrániť vajcia pred baktériami. Je dôležité s vajcami manipulovať opatrne, aby nedošlo k ich poškodeniu.

Domáce čerstvé vajcia by mali byť skladované na chladnom a suchom mieste. Ak je to možné, skladujte ich v chladničke pri teplote 4 °C alebo nižšej. Vajcia by mali zostať v pôvodnom kartónovom obale alebo v čistej nádobe, aby sa predišlo ich kontaktu s inými potravinami a aby sa minimalizovalo riziko kontaminácie.

Ako skladovať bielky?

Zostali vám bielky? Vaječné bielky skladujte v čistej, uzavretej nádobe, ako je vzduchotesná plastová alebo sklenená nádoba. Uchovávajte bielky pri teplote 4 °C alebo nižšej. V chladničke môžu bielky vydržať čerstvé až 4 dni. Pred použitím vždy skontrolujte, či nemajú nepríjemný zápach alebo zmenenú farbu.

Ak plánujete bielky skladovať dlhšie, najlepšie je ich zmraziť. Nalejte bielky do čistých nádob na mrazenie alebo do formičiek na ľad, aby ste ich mohli ľahko rozdeliť na jednotlivé porcie. Uchovávajte ich v mrazničke pri teplote -18 °C alebo nižšej. V mrazničke môžu bielky vydržať až 12 mesiacov. Pred použitím ich rozmrazujte v chladničke alebo pri izbovej teplote.

Ako skladovať žĺtky?

Nevyužili ste naopak žĺtky? Uložte žĺtky do čistej, uzavretej nádoby. Aby sa zabránilo vysychaniu povrchu žĺtkov, zalejte ich malým množstvom vody alebo mlieka. Uchovávajte žĺtky pri teplote 4 °C alebo nižšej. V chladničke môžu žĺtky vydržať čerstvé 1-2 dni. Pred použitím vždy skontrolujte, či nemajú nepríjemný zápach alebo zmenenú farbu. 

Ak plánujete žĺtky skladovať dlhšie, môžete ich zmraziť. Pred zmrazením ich rozšľahajte s trochou soli (na slané jedlá) alebo cukru (na sladké jedlá), aby sa zabránilo ich želírovaniu. Nalejte rozšľahané žĺtky do čistých nádob na mrazenie alebo formičiek na ľad, aby ste ich mohli ľahko rozdeliť na jednotlivé porcie. V mrazničke môžu žĺtky vydržať až 12 mesiacov.

Inšpiruj sa: Ako pestovať bylinky na balkóne? Spoznajte overené rady a tipy

rozkrojené vajíčka
Shutterstock®

Test čerstvosti vajec – ako rozpoznáme čerstvé vajcia?

Ako skontrolovať čerstvosť vajec? Ak máte pochybnosti o čerstvosti vajíčok, existuje niekoľko spôsobov, ako to zistiť. Najznámejší je asi ten, že vajíčko ponoríte do pohára s vodou. Ak sa ponorí a zostane ležať na dne, je čerstvé. Ak zostane na dne, ale v zvislej alebo takmer zvislej polohe, má asi dva až tri týždne. Určite ho vyhoďte, ak zostane plávať na povrchu. Indikáciou, že vajíčko nie je najčerstvejšie, je to, že sa po rozklepnutí žĺtok roztečie.

Umenie uvariť vajce

Uvariť vajíčka síce nie je to najväčšie kuchárske umenie, ale je potrebné dodržať niektoré pravidlá, aby sa škrupina pri varení nepraskala a vajíčka mali tú správnu konzistenciu.

  • Na varenie použite týždeň staré vajíčka, čerstvé sa ťažko šúpu.
  • Pred varením vyberte vajíčka z chladničky, aby sa zohriali na izbovú teplotu.
  • Pred varením vložte vajíčka do kastrólika so studenou vodou, až potom ho dajte na oheň.
  • Vyberte nádobu primeranej veľkosti. Ak je príliš veľká, vajíčka by sa pri varení zbytočne pohybovali a mohli by prasknúť.
  • Čas začnite merať, keď sa vo vode začnú tvoriť veľké bubliny. Vajíčko na mäkko varte 4 minúty, bielok je tuhý, ale žĺtok ešte mäkký po 6 minútach a na tvrdo sa uvarí za 8 minút.
  • Uvarené vajíčka rýchlo ochlaďte studenou vodou, aby sa ľahšie šúpali.

Článok aktualizovaný 5.8.2024

Aktualizovaný článok: 05.08.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE