Rošt a kontaktný gril. Aký je medzi nimi rozdiel?

rošt na kontaktný gril

Grilovanie naberá na popularite a to nielen počas leta, ale v priebehu celého roka. Grilovaním si pripravíte mäso, zeleninu i ovocie na rôzne spôsoby. Avšak pokročilý domáci gril umožňuje urobiť si aj palacinky, lievance či dokonca vafle. Ide o šetrný spôsob prípravy jedál bez zbytočného tuku, ktorý spestrí jedálny lístok.

Pozri si aj: Ako pestovať bylinky na balkóne? Spoznajte overené rady a tipy

Rošty, elektrické grily a kontaktné grily

Na grilovanie sa využívajú rošty, elektrické i kontaktné grily. Rošt, teda bežný gril s roštom máte na záhrade či terase a funguje napríklad na drevené uhlie. Medzi grilmi sú obľúbené aj elektrické grily, pretože umožňujú jedlo pripravovať v pohodlí domova počas celého roka bez dymu a zápachu.

Kontaktný gril je druh elektrického grilu, ktorý umožňuje grilovať vo viacerých polohách, kontaktnej, otvorenej i vo funkcii rúry, a disponuje pokročilými technologickými funkciami.

Neprehliadni: 3 tipy na užitočných pomocníkov do kuchyne

Rošt - gril
Canva

Rošt verzus kontaktný gril

Zaujíma vás, aký je rozdiel medzi roštom a kontaktným grilom? Rošt i kontaktný gril sú stvorené na grilovanie, ale líšia sa od seba svojimi funkciami i spôsobom údržby. Napríklad rošt musíte po grilovaní dôkladne umyť, zatiaľ čo grilovacie platne kontaktného grilu dáte do umývačky. Poďme však poporiadku.

Rošt je tradičný gril s roštom

Na grilovanie sa najčastejšie používajú rošty alebo kontaktné grily. Ako je spomenuté vyššie, rošt je v podstate tradičný gril, ktorý je zložený z roštov. Ako zdroj tepla sa najčastejšie využíva drevené uhlie. Spravidla disponuje veľkorysou plochou na grilovanie. Dajú sa na ňom pripraviť rôzne jedlá od zeleniny, cez mäso, až po ryby a morské plody.

Azda najväčším benefitom roštu je, že prináša autentický zážitok z grilovania a typickú chuť. Umožňuje grilovanie v  exteriéri, napríklad na záhrade alebo terase. Nevýhodou môže byť, že je náročnejší na priestor a jeho obsluha vyžaduje určité zručnosti.

Samotné rošty na gril sa vyrábajú z rôznych materiálov, ako je napríklad liatina. Disponujú rôznymi tvarmi a rozmermi. Obľúbené sú napríklad grilovacie rošty z retiazkou na grilovanie a opekanie rôznych pochúťok.

Inšpiruj sa: Machovka peruánska: Nie je na okrasu, jedz ju pre jej účinky na zdravie!

Kontaktný gril Braun
Braun

Kontaktný gril je všestranný pomocník pri príprave jedál

Kontaktný gril je elektrický gril, ktorý využijete po celý rok v kuchyni. Pomôže vám pripraviť raňajky, obedy i večere. Kontaktná poloha grilovania zaisťuje, že jedlo sa jemne stlačí medzi platne a je rýchlejšie hotové. To šetrí čas a umožňuje rýchlo pripraviť pokrmy pre malých i veľkých hladošov.

Ak máte k dispozícii multifunkčný kontaktný gril Braun MultiGrill, stane sa vďačným pomocníkom pri grilovaní i príprave rôznych jedál počas celého roka. Okrem kontaktnej polohy grilovania disponuje otvorenou funkciou grilovania a funkciou rúry. Napríklad funkcia rúry umožňuje pripraviť krehké suroviny, ako napríklad ryby tak, ako by ste ich dali do rúry.

K dispozícii máte tri platne. Rebrovaná platňa slúži na klasické grilovanie, pri ktorom potraviny získajú typickú mriežku. Na hladkej grilovacej platni pohodlne pripravíte napríklad palacinky. Platňa na vafle má vysoký okraj a deti budú milovať sladké dobroty, ktoré v nej ukuchtíte.

Rošt, alebo kontaktný gril?

Odpoveď na túto otázku závisí od vašich možností a preferencií. Ak milujete grilovanie na záhrade či terase, máte radi typickú vôňu i chuť pripravených pokrmov, stavte na rošt.

Chcete grilovať po celý rok v pohodlí domova bez dymu a zápachu? Radi pripravujete na grile nielen mäso, zeleninu, ryby, ale aj lievance, vajíčka či vafle? V tom prípade využite pokročilé funkcie kontaktného grilu. Oceníte jeho všestrannosť – 3 polohy grilovania, 3 grilovacie platne, nádobu na odkvapkávanie tuku, zabudované vyhrievacie telesá v grilovacích platniach a ďalšie.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE