Tipy, ako zvládať bolesti hlavy spôsobené zmenami počasia

bolesť hlavy zmeny počasia

Bolesťami hlavy trpí množstvo ľudí a zmeny počasia môžu tento stav ešte zhoršovať. Prudké zmeny teploty, vlhkosti, tlaku vzduchu či príchod búrky môžu u niektorých jedincov vyvolať nepríjemné migrény a napätie. Ako môžeme bolesti hlavy spôsobené zmenami počasia zvládať?

Prečo zmeny počasia spôsobujú bolesti hlavy?

Zmeny počasia môžu ovplyvniť naše telo rôznymi spôsobmi. Keď napríklad klesne tlak vzduchu (pred búrkou alebo dažďom), zmení sa aj tlak v našom tele. Táto zmena môže ovplyvniť krvný obeh, nervy a tkanivá, čo vedie k vzniku bolesti hlavy. Aj náhle ochladenie alebo oteplenie môže spôsobiť zúženie alebo rozšírenie krvných ciev v mozgu. Výsledkom sú migrény alebo tenzné bolesti hlavy

Ak patríte k tým „šťastlivcom", ktorí citlivo reagujú na zmeny počasia, najmä počas jari a jesene (zvýšený výskyt alergénov), môžu vás potrápiť sezónne alergie a s tým spojená bolesť hlavy v dôsledku zápalu v dýchacích cestách. Časté sú aj bolesti hlavy z veterného počasia, zvlášť ak máte citlivé nervové zakončenia.

Odporúčame: Dysmenorea: Skrytá epidémia, ktorá mení menštruáciu na nočnú moru

Ako zvládať bolesti hlavy spôsobené počasím?

1. Veľa pite

Náhle zmeny počasia, najmä zmena teploty a vlhkosti, môžu spôsobiť dehydratáciu, ktorá je častou príčinou bolestí hlavy. Pite dostatočné množstvo vody počas celého dňa, najmä počas horúcich alebo suchých dní. Skúste tiež obmedziť konzumáciu alkoholu a kofeínu, ktoré prispievajú k dehydratácii. 

2. Upravte svoje stravovanie

Niektoré potraviny môžu vyvolať alebo zhoršiť migrénu. Medzi najčastejšie „spúšťače" patria potraviny s vysokým obsahom konzervačných látok, ako sú údeniny, zrelé syry, čokoláda či alkohol. Zvýšte príjem potravín bohatých na horčík (ako sú orechy, špenát alebo avokádo), predídete migrénam.

3. Doprajte si dostatok spánku

Zmeny počasia môžu ovplyvniť aj kvalitu vášho spánku, čo následne zvyšuje riziko vzniku bolesti hlavy. Uistite sa, že spíte pravidelne aspoň 7-8 hodín denne. Vytvorte si spánkovú rutinu, snažte sa chodiť spať a aj vstávajte v rovnakom čase. 

Odporúčame: Fráza „Buď muž“: Ako ničí mužské mentálne zdravie?

bolesť hlavy
Depositphotos

4. Sledujte atmosférický tlak

Existujú aplikácie a zariadenia, ktoré dokážu sledovať zmeny atmosférického tlaku. Ak viete, že máte sklony k bolestiam hlavy, keď je tlak nízky, môžete prijať preventívne opatrenia. Počas dňa budete viac piť, doprajete si viac odpočinku, prípadne budete mať poruke lieky, ktoré vašu bolesť zmiernia. Predpísal vám také lekár?

5. Prírodné metódy na zmiernenie bolesti

A opäť si odbehneme po pomoc k matke prírode. Ak nechcete konzumovať lieky, ktoré vás zbavia napätia a bolesti hlavy, skúste si nakvapkať do aromalampy alebo aromadifuzéra olej z mäty piepornej alebo levandule. I jemná masáž spánkov týmito olejmi môže mať rýchly uvoľňujúci účinok. Ak sa chcete uchrániť od migrény, mali by ste do stravy zaradiť dostatok horčíka. 

Môžete ho dopĺňať buď formou stravy (listová zelenina, orechy), alebo prostredníctvom výživových doplnkov. A nezabudnime ani na zázvor, pretože má protizápalové vlastnosti a je považovaný za prírodný liek proti bolestiam hlavy. Čaj zo zázvoru môže zmierniť migrénu, najmä ak je spojená s nevoľnosťou.

Odporúčame: Výhody varenia na pare: Ako správne pripravovať jedlá?

6. Zvládajte stres

Zmeny počasia sú pre organizmus záťažou, najmä ak sú sprevádzané stresom. Praktizovanie techník na zmiernenie stresu, ako je  hlboké dýchanie, môže pomôcť zmierniť napätie, a tým aj frekvenciu a intenzitu bolestí hlavy. Naučte sa správne relaxovať, špinavý riad a oblečenie neutečú. (Až na tie ponožky...) 

7. Fyzická aktivita a čerstvý vzduch

Pravidelná fyzická aktivita, najmä na čerstvom vzduchu, zlepšuje krvný obeh a okysličenie tela. Áno, i takto jednoducho sa dá predchádzať bolesti hlavy. Snažte sa však vyhnúť fyzickej námahe počas prudkých zmien počasia, najmä v horúčavách alebo pred búrkou. 

Kedy vyhľadať odbornú pomoc?

Ak bolesti hlavy spôsobené počasím narúšajú vašu každodennú rutinu alebo sa zhoršujú, je dôležité vyhľadať odbornú pomoc. Chronické bolesti hlavy môžu byť príznakom závažnejších zdravotných problémov, ktoré si vyžadujú lekársku starostlivosť. 

Sledujte signály svojho tela, dodržiavajte zdravé návyky a v prípade potreby neváhajte konzultovať svoj stav s lekárom. Pravidelná hydratácia, dostatok spánku, vyvážená strava a relaxačné techniky sú kľúčom k lepšiemu zvládaniu týchto bolestí. Ak žijete s partnerom, zaiste vám rád naordinuje aj iný osvedčený liek proti bolesti hlavy. Ale to je už námet na iný článok...

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE