Vplyv zdravého stravovania na naše telo nemožno spochybňovať. Práve pestrá a zdravá strava dokáže nášmu telu poskytnúť všetky potrebné živiny, vitamíny, minerály a ďalšie látky. A správna výživa je tým základným krokom k dobrému zdraviu. Zabezpečí nám dostatok energie aj dobrú náladu, rovnako má vplyv na trávenie, stav srdca i ciev aj kvalitu pokožky.
V rámci zdravého stravovania by v našom jedálničku nemali mať pevné miesto hlavne veľmi mastné či vyprážané pokrmy či rôzne cukrovinky. Samozrejme, občasné zhrešenie nikdy nie je na škodu. Ak budeme klásť dôraz na kvalitnú stravu a pohyb, pochutiť si z času na čas môžeme aj na hranolkách, múčnikoch či rezňoch.
Podobne sú na tom aj polotovary a rôzne instantné jedlá. Radi si naservírujete instantné jedlá a instantné polievky? Máme pre vás hneď niekoľko dôvodov, prečo ich výskyt v jedálničku výrazne minimalizovať.
Konzumácia instantných jedál
Ide spravidla o cenovo výhodné pokrmy, ktoré sa dajú ľahko pripraviť a ušetria nám čas v kuchyni. Ak si raz za čas doprajeme mnohými milovanú vifonku alebo inú instantnú polievku, naše telo si s tým poradí. Problém však môže nastať, ak sú takéto jedlá súčasťou takmer každodenného menu.
Áno, je oveľa jednoduchšie instantnú polievku zaliať horúcou vodou, alebo ju nechať zovrieť a povariť pár minút v hrnci, no s poctivo pripravenou polievkou z čerstvých surovín sa to nedá porovnávať. A čo je na instantných polievkach vlastne také zlé? Aké škodlivé účinky môže mať?
1. V práškových polievkach nenájdeme veľa živín
Ako sme spomenuli vyššie, naša strava by mala byť hlavne pestrá, aby sme vďaka nej telu doplnili všetky potrebné látky, a to hlavne sacharidy, zdravé tuky, bielkoviny, taktiež všetky vitamíny, minerálne látky a stopové prvky.
Napríklad mäso, vajcia či strukoviny sú dobrým zdrojom bielkovín, zdravé tuky nájdeme v rybách, komplexné sacharidy zase v celozrnných potravinách a vitamíny s minerálmi práve v ovocí a zelenine.
Instantné polievky však ani zďaleka nepredstavujú potravinu, respektíve jedlo, ktoré je nášmu telu schopné poskytnúť tieto dôležité látky. Takéto polievky alebo aj iné polotovary sú neraz charakteristické vysokým podielom kalórií, no ich výživová hodnota môže byť veľmi zlá až nulová.
Odporúčame: Ste vášnivý čitateľ? Tu je 7 dôvodov, prečo čítať knihy pravidelne!
2. Ide o vysoko priemyselne spracované potraviny s umelými látkami
Instantné polievky radíme k vysoko priemyselne spracovaným potravinám, ktoré s čerstvou a kvalitnou stravou nemajú prakticky nič spoločné. Ich hlavným problémom je, samozrejme, nevhodné zloženie.
Nielenže technologicky spracované potraviny spravidla neposkytujú telu potrebné živiny v dostatočnej miere, ale ukrýva sa v nich obrovské množstvo látok, ktoré naše telo rozhodne nepotrebuje. Ide o rozličné umelé látky a konzervanty, emulgátory v potravinách, stabilizátory, farbivá, zvýrazňovače chuti a umelé arómy a podobne.
Vďaka všetkým týmto ingredienciám má instantná polievka svoju chuť a hlavne to zabezpečuje jej dlhú trvanlivosť. Nie je prekvapivé, ak takýto tovar má aj niekoľkoročnú záruku. Ak si pripravíme polievku z čerstvej zeleniny, základných surovín a korenín či byliniek, žiadnu z týchto nežiaducich látok v nej nenájdeme.
Navyše, účinok mnohých prídavných látok nie je práve najpriaznivejší a môžu vo veľkom množstve spôsobovať rôzne zdravotné komplikácie.
3. Obsahujú veľké množstvo soli, do tela teda dopravia veľké množstvo sodíka
Ďalším problémom instantných polievok, ktorý sa rovnako dotýka ich zloženia, je veľmi vysoký obsah soli. Do tela neraz dostávame veľké množstvo soli, a to ani nemusíme používať solničku. Soľ totiž nájdeme v nemalom množstve v najrozličnejších potravinách a pokrmoch.
Spomenúť môžeme okrem instantných polievok aj rozličné polotovary, údeniny, kečup a iné omáčky, zemiakové lupienky, dokonca raňajkové cereálie. Hoci sodík naše telo potrebuje, jeho nadbytok súvisí s rozvojom viacerých zdravotných ťažkostí.
Nadmerný prísun soli v prvom rade škodí srdcovo-cievnemu systému. Súvisí s výskytom vysokého krvného tlaku a je to rizikový faktor pre mnohé kardiovaskulárne ochorenia. Rovnako má negatívny vplyv na obličky a môže viesť k zadržiavaniu vody v organizme.
Odporúčame: Čo je miso pasta? Zisti, prečo a ako ju využiť vo svojej kuchyni
4. Instantné polievky sú plné cukrov
Na čo si ešte dávať, keď si chceme vychutnať obľúbene instantné čínske polievky? Okrem toho, že v instantných polievkach nájdeme veľké množstvo rôznych umelých látok a najmä soli, rovnako neraz obsahujú i ďalšie nie práve žiaduce látky. Môžu obsahovať nemalý podiel pridaných cukrov.
Často sa využíva lacný glukózovo-fruktózový sirup. Tieto ingrediencie nie sú pritom ani zďaleka pridávané len do cukroviniek a sladkých jedál či pokrmov.
5. Instantné potraviny bývajú aj plné nezdravých tukov
V priemyselne spracovaných potravinách často nachádzame aj tuky, najmä nasýtené tuky (saturované tuky) a trans-mastné kyseliny. Často sú ich zdrojom lacné rastlinné oleje. Význam tukov je pre naše zdravie nezanedbateľný, no prijímať musíme tie správne ,inak hrozia zdravotné nepríjemnosti.
Nezdravé tuky môžu súvisieť s vysokým cholesterolom v krvi a zvyšovaním rizika rozvoja rôznych civilizačných ochorení. Zabudnúť nemožno ani na to, že v mnohých instantných polievkach nájdeme i glutaman sodný, ktorý môže negatívne ovplyvňovať naše zdravie vo viacerých smeroch.
Odporúčame: Ako sa prejavuje Parkinsonova choroba? Dá sa jej predchádzať?
6. Môžu spôsobiť rozličné tráviace problémy
Instantné polievky sa oplatí zo stravy vyradiť, alebo ich aspoň v jedálničku výrazne eliminovať, aj z toho dôvodu, že s nimi môže mať výraznejší problém náš tráviaci trakt. Sú totižto spravidla oveľa ťažšie stráviteľné. Môže sa stať, že takéto priemyselne spracované pokrmy sa budú v tele tráviť oveľa dlhšiu dobu.
Dokonca môžu podnietiť rozvoj tráviacich ťažkostí, napríklad sa môžu objaviť pocity plnosti, nevoľnosť či nafukovanie. Problémy s instantnými polievkami môžu vznikať hlavne v súvislosti s ich pravidelnou a nadmernou konzumáciou.
V takomto prípade môžu zvyšovať riziko rozvoja viacerých ochorení. Rôzne štúdie a výskumy v súčasnosti hovoria hlavne o zvyšovaní rizika takzvaného metabolického syndrómu. Metabolický syndróm zahŕňa viaceré rizikové faktory, ktoré súvisia napríklad s rozvojom vážnych srdcovo-cievnych ochorení. Tie patria dnes medzi najčastejšie príčiny úmrtí.
Kto by nemal jesť instantné polievky?
Hoci sme na začiatku spomenuli, že skutočne občasná konzumácia instantných pokrmov nemusí pre telo predstavovať väčší problém, pravdou je, že v niektorých prípadoch by sme im mali povedať rázne nie. Ktoré osoby by sa mali instantným polievkam vyhýbať?
Osoby s vysokým krvným tlakom alebo srdcovými problémami: Instantné polievky obvykle obsahujú vysoké množstvo sodíka (solí), čo môže zvyšovať krvný tlak a zhoršovať stav srdcovocievnych ochorení.
Diabetici: Vysoký glykemický index niektorých instantných polievok môže spôsobiť rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi, čo môže byť problém pre diabetikov.
Osoby trpiace celiakiou alebo intoleranciou na lepok: Mnohé instantné polievky obsahujú pšeničnú múku alebo iné zložky obsahujúce lepok.
Osoby so zvýšenou citlivosťou na MSG a iné prídavné látky: Mononatrium glutamát (MSG) a iné umelé prísady používané v niektorých instantných polievkach môžu vyvolávať citlivosť u niektorých ľudí, vrátane bolestí hlavy alebo iných alergických reakcií.
Deti: Kvôli vysokej úrovni sodíka a nízkemu obsahu výživných látok v práškových polievkach nie sú instantné polievky ideálnou voľbou pre deti.
Článok aktualizovaný 7.5.2024
Aktualizovaný článok: 07.05.2024