Ak sa ženy zvyknú niečím nonstop zaoberať, tak je to práve chudnutie a zhadzovanie nadbytočných kíl. Tým pádom vznikajú stále nové a nové formy diéty, na ktoré nedajú odborníci dopustiť. Jednou z nich je cyklovanie kalórii – „calorie cycling“. Využívaná je predovšetkým medzi športovcami pri nadobúdaní svalovej hmoty a zhadzovaní tukov. A o čo konkrétne ide?
Každý deň iné množstvo kalórií
To je jeden z hlavných princípov tejto diéty. V praxi to teda znamená, že striedate dni s vyšším príjmom kalórií s dňami, kedy je ich príjem nižší. „Myšlienka stravy založenej na tomto princípe je taká, že udržiavate svoj metabolizmus v strehu, ten sa nebude spomaľovať a nebude sa zvyšovať chuť k jedlu,“ prezrádza tajomstvo úspechu tejto diéty odborníčka na výživu Carla Dicenzo-Flynn pre portál WomansDay.com.
„Akonáhle dosiahnete ideálnu hmotnosť, telo má tendenciu ďalšiemu chudnutiu odolávať,“ dodáva praktický doktor a uznávaný odborník na výživu Joel Fuhrmans.
Pozri tiež: 3 čistiace nápoje, ktoré vás zbavia kilogramov: Naordinujte si last minute diétu
Ako na to?
Žiadny presný návod na diétu však nie je. Na začiatok si musíte vypočítať presný metabolický príjem na určitú dobu, kedy chcete diétu dodržiavať. A potom si stanoviť dni, kedy budete mať nižší príjem, stredný a vyšší príjem kalórií. Udáva sa však, že počet nižších a stredných by mal byť 3:1 oproti vyšším.
V praxi to je napríklad tak, že pri 14-dennom cykle by ste mali mať 11 dní s nízkokalorickým príjmom a potom tri dni s vyšším. Alebo rovnako si stanovte mesačný cyklus – 3 týždne menej kalórií a jeden týždeň viac.
„Ľudia, ktorí skúšajú cyklovanie kalórií môžu byť schopní dodržiavať diétu dlhšie a cítiť sa spokojnejšie ako tí, ktorí sa pokúšajú obmedziť len denný príjem,“ prezrádza doktorka Dicenzo-Flynn a toto tvrdenie je podložené i niekoľkými štúdiami. Vždy totiž bude záležať na skladbe vašej stravy.
Čo jesť?
Skladba jedálneho lístka musí byť vyvážená, čo je značne pochopiteľné. Nesmie chýbať vysoký podiel vlákniny, bielkovín a komplexných sacharidov a samozrejme zdravých nenasýtených tukov. Takže inak povedané – zelenina, mliečne výrobky, strukoviny, tmavá ryža, ryby a v menšej miere aj ovocie. Vyhnúť by ste sa mali priemyselne spracovaným potravinám ako konzervy, údeniny, ochutené cereálie. Samozrejmosťou je aj stopka pre vyprážané jedlá.
Odporúčame: TOP jesenné športy a pohybové aktivity: Ako udržať telo v pohybe?