Ak sa ženy zvyknú niečím nonstop zaoberať, tak je to práve chudnutie a zhadzovanie nadbytočných kíl. Tým pádom vznikajú stále nové a nové formy diéty, na ktoré nedajú odborníci dopustiť. Jednou z nich je cyklovanie kalórii – „calorie cycling“. Využívaná je predovšetkým medzi športovcami pri nadobúdaní svalovej hmoty a zhadzovaní tukov. A o čo konkrétne ide?
Každý deň iné množstvo kalórií
To je jeden z hlavných princípov tejto diéty. V praxi to teda znamená, že striedate dni s vyšším príjmom kalórií s dňami, kedy je ich príjem nižší. „Myšlienka stravy založenej na tomto princípe je taká, že udržiavate svoj metabolizmus v strehu, ten sa nebude spomaľovať a nebude sa zvyšovať chuť k jedlu,“ prezrádza tajomstvo úspechu tejto diéty odborníčka na výživu Carla Dicenzo-Flynn pre portál WomansDay.com.
„Akonáhle dosiahnete ideálnu hmotnosť, telo má tendenciu ďalšiemu chudnutiu odolávať,“ dodáva praktický doktor a uznávaný odborník na výživu Joel Fuhrmans.
Pozri tiež: 3 čistiace nápoje, ktoré vás zbavia kilogramov: Naordinujte si last minute diétu
Zdroj: Shutterstock®
Ako na to?
Žiadny presný návod na diétu však nie je. Na začiatok si musíte vypočítať presný metabolický príjem na určitú dobu, kedy chcete diétu dodržiavať. A potom si stanoviť dni, kedy budete mať nižší príjem, stredný a vyšší príjem kalórií. Udáva sa však, že počet nižších a stredných by mal byť 3:1 oproti vyšším.
V praxi to je napríklad tak, že pri 14-dennom cykle by ste mali mať 11 dní s nízkokalorickým príjmom a potom tri dni s vyšším. Alebo rovnako si stanovte mesačný cyklus – 3 týždne menej kalórií a jeden týždeň viac.
„Ľudia, ktorí skúšajú cyklovanie kalórií môžu byť schopní dodržiavať diétu dlhšie a cítiť sa spokojnejšie ako tí, ktorí sa pokúšajú obmedziť len denný príjem,“ prezrádza doktorka Dicenzo-Flynn a toto tvrdenie je podložené i niekoľkými štúdiami. Vždy totiž bude záležať na skladbe vašej stravy.
Zdroj: Shutterstock®
Čo jesť?
Skladba jedálneho lístka musí byť vyvážená, čo je značne pochopiteľné. Nesmie chýbať vysoký podiel vlákniny, bielkovín a komplexných sacharidov a samozrejme zdravých nenasýtených tukov. Takže inak povedané – zelenina, mliečne výrobky, strukoviny, tmavá ryža, ryby a v menšej miere aj ovocie. Vyhnúť by ste sa mali priemyselne spracovaným potravinám ako konzervy, údeniny, ochutené cereálie. Samozrejmosťou je aj stopka pre vyprážané jedlá.
Odporúčame: TOP jesenné športy a pohybové aktivity: Ako udržať telo v pohybe?