Orechy vo všeobecnosti radíme k pomerne drahým potravinám. Napríklad cena za kilogram pistácií, ktorých sa mnohí nevedia dojesť, sa pohybuje okolo 15 až 20 eur, ak v obchode nenarazíme na nejakú akciu.
Obvykle o niečo lacnejšie sú tie orechy, ktoré rastú i v našom okolí, ako napríklad vlašské orechy či lieskovce. Viete však, ktoré orechy sú úplne najdrahšie? Údajne sú to práve makadamové orechy. Už ste ich ochutnali? Aké účinky ponúkajú nášmu telu? A prečo sú vlastne také drahé?
Kde rastú makadamové orechy?
Makadamové orechy sa získavajú zo stromu zvaného Makadamia (latinsky Macadamia). Rod Makadamia zahŕňa len pár druhov, ktorých domovinou sú východné oblasti Austrálie. Nie všetky druhy však prinášajú jedlé jadrá plodov. K najvýznamnejším druhom, ktoré sú pestované pre lahodné oriešky, patrí:
- makadamia celolistá (Macadamia integrifolia) a
- makadamia štvorlistá (Macadamia tetraphylla).
Dnes sú tieto druhy makadamových stromov pestované aj mimo Austrálie, a to najmä v tropických oblastiach, napríklad v Indonézii, Brazílii, na juhu Afriky či na Novom Zélande. Makadamové stromy sú vždyzelené a dorastajú do výšky maximálne 20 m, prípadne majú vzhľad väčších kríkov.
Charakteristické sú širokou guľovitou korunou a veľmi pomalým rastom. Rodiť začínajú obvykle 7 až 10 rokov po zasadení, no sú dlhoveké a plody môžu prinášať pokojne až 100 rokov.
Ako vyzerá makadamový orech
Samotný makadamový oriešok je typický guľatým tvarom a smotanovou farbou. Vyzerá tak trochu ako naše lieskovce. Orechy však ukryté v jednej z najtvrdších škrupín, ktoré v prírode nájdeme a okrem toho ešte v zelenej až hnedastej šupke.
História a pôvod makadamových orechov
Makadamové orechy pochádzajú z Austrálie, kde ich po stáročia konzumovali domorodé kmene ako dôležitý zdroj výživy. Pôvodne boli známe pod názvom "Kindal Kindal", pričom ich názov "Macadamia" dostali na počesť škótskeho chemika Johna MacAdama, ktorý sa podieľal na ich vedeckom opise v 19. storočí.
Do komerčného pestovania sa dostali až v druhej polovici 20. storočia, keď sa rozšírili z Austrálie do Havaja, Afriky, Brazílie a ďalších tropických oblastí. Dnes patrí práve Havaj medzi najväčších producentov týchto vzácnych orechov.
Shutterstock®Zloženie makadamových orechov
Makadamové orechy patria k nutrične najbohatším plodom, respektíve potravinám, ktoré môžeme zaradiť do svojho jedálnička. Podobne ako aj iné orechy, tak i makadamové sú z veľkej časti tvorené hlavne tukmi.
Približne 70 až 75 % hmotnosti orechov tvoria tuky, a to najmä v podobe cenných mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín. Makadomové orechy sú teda zdrojom omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu nervového systému, srdce, cievy i pokožku.
Okrem toho nájdeme v makadamových orechoch i ďalšie živiny a cenné látky, ako napríklad:
bielkoviny (cca 8 g na 100 g),
- sacharidy,
- viaceré vitamíny skupiny B – tiamín, riboflavín, niacín a ďalšie,
- vitamín E,
- vápnik, fosfor, železo, selén a ďalšie minerály a stopové prvky,
- flavonoidy a ďalšie látky s antioxidačným účinkom.
Aké majú makadamové orechy účinky?
Vďaka svojmu zloženiu dokážu makadamové orechy priaznivo ovplyvniť zdravie človeka v mnohých smeroch. Antioxidanty v orieškoch bojujú s voľnými radikálmi, ktoré poškodzujú zdravé bunky a tkanivá a vedú k ich rýchlejšiemu starnutiu. Antioxidanty sú prevenciou nielen predčasného starnutia, ale rovnako znižujú riziko viacerých civilizačných ochorení, ktorých rozvoj podnecujú práve voľné radikály.
Oriešky z makadamových stromov taktiež poskytnú telu skvelé zasýtenie a potrebnú energiu. Dopriať si ich pritom stačí i v malom množstve. Sú totižto poriadne výživné a podobne ako iné orechy sú typické svojou vysokou kalorickou hodnotou. Stogramová porcia makadamových orechov má cez 700 kalórií, čo je dôvod, prečo oriešky konzumujeme vždy len po pár kúskoch.
Ďalšie zdravotné benefity makadamových orechov:
vyživujú mozog a posilňujú jeho funkcie,
- znižujú škodlivý LDL cholesterol a zvyšujú dobrý HDL cholesterol,
- prispievajú k prevencii chorôb srdca a ciev,
- vďaka minerálom posilňujú kosti, ale aj zuby a kĺby,
- majú priaznivý vplyv na trávenie,
- zmierňujú problémy s plynatosťou,
- podporujú zdravie a krásu pokožky,
- vyživujú vlasy,
- vďaka železu prispievajú k prevencii chudokrvnosti.
Prečo sú makadamové orechy také drahé?
Makadamové orechy patria nielen k tým najchutnejším a najvýživnejším, ale aj najdrahším. Orechy z makadamových stromov vo svojej najvyššej obchodnej triede predstavujú vôbec najdrahšie orechy na svete. Cena za kilogram sa môže pohybovať v rozmedzí 40 až 50 eur.
Samozrejme, záleží na viacerých faktoroch. Dôležitá je v prvom rade kvalita, pozerá sa napríklad na ich veľkosť a celistvosť. Orechy zaradené do nižších tried sú lacnejšie, cena tiež môže súvisieť s tým, v akom množstve ich nakupujeme.
Proces pestovania a zberu v súvislosti s cenou orechov
Vysoká cena makadamových orechov však má svoje opodstatnenie a v prvom rade súvisí s náročnosťou pestovania makadamových stromov, ale aj náročnosťou spracovania ich plodov. Trvá niekoľko rokov, kým makadamie začnú rodiť, navyše sú náročné na živiny v pôde, ako aj zavlažovanie.
Dozreté plody sa následne zberajú až potom, čo zo stromov popadajú dole. Potom je oriešky ešte potrebné dostať z veľmi pevnej škrupiny, v ktorej sa nachádza spravidla len jeden kúsok. Škrupinu makadamových orechov nerozbijete bežným kladivom či pomôckou na otváranie orechov. Na obchodné pulty sa preto dostávajú len strojovo vylúpané jadrá.
Alergia na makadamové orechy
Alergia na makadamové orechy patrí medzi menej časté, no môže spôsobiť vážne reakcie, najmä u ľudí s alergiou na iné orechy. Symptómy sa môžu pohybovať od mierneho svrbenia v ústach až po závažné prejavy, ako sú opuch hrdla, dýchavičnosť či anafylaktický šok.
Pri podozrení na alergickú reakciu je dôležité ihneď vyhľadať lekársku pomoc. Osoby s diagnostikovanou alergiou na orechy by mali byť pri konzumácii makadamových orechov opatrné a v prípade pochybností sa poradiť s alergológom.
Shutterstock®Kulinárske využitie makadamových orechov
- Samostatná pochúťka – jemne opražené alebo surové makadamové orechy sú skvelou zdravou desiatou.
- Prídavok do raňajok – skvele sa hodia do ovsených kaší, jogurtov, smoothie misiek či granoly.
- Ingrediencia do pečenia – môžu sa pridávať do sušienok, koláčov, muffinov alebo brownies, kde dodajú jemnú maslovú chuť.
- Orechové maslo – makadamové orechy možno rozmixovať na lahodné orechové maslo vhodné na pečivo či do smoothie.
- Dochutenie slaných jedál – nasekané orechy sa dajú pridať do šalátov, rizota, cestovín alebo pesta pre krémovú textúru.
- Základ pre rastlinné mlieko – makadamové orechy možno rozmixovať s vodou a precediť na jemné orechové mlieko.
- Topping na dezerty a zmrzlinu – nasekané makadamové orechy dodajú chrumkavosť a bohatú chuť zmrzlinám, pudingom či ovocným pohárom.
Recept na sušienky s makadamovými orechmi
Makadamové orechy je možné konzumovať ľubovoľným spôsobom. Samozrejme, ak si chcete najviac vychutnať ich lahodnú chuť, vhodné je ich jesť samotné. Rovnako je ich však možné pridať do raňajkových cereálií, jogurtu, ovsenej kaše či dezertov a múčnikov. Ak obľubujete sladké dobroty s orechmi, vyskúšať môžete i nasledujúci recept na orechové sušienky.
Ingrediencie:
1 šálka mandľovej múky
- 1/4 šálky medu
- 1/4 šálky kokosového oleja
- 1/2 ČL jedlej sódy
- 1 ČL strúhaného zázvoru
- 2 PL vody
- makadamové orechy
Postup: Ako prvé si makadamové orechy nasucho opražíme na panvičke, kým nechytia zlatistú farbu. Zvýrazní sa tým aj ich chuť a vôňa. V miske si zmiešame mandľovú múku, kokos a zázvor. Nad ohňom rozpustíme kokosový olej s medom a následne pridáme jedlú sódu rozpustenú vo vode.
Premiešame a keď sa všetko spojí, odstavíme z ohňa. Následne pridáme k múkovej zmesi. Potom už len vypracujeme cesto, z ktorého na plechu s papierom na pečenie vytvarujeme sušienky. Pred pečením sušienky ozdobíme opraženými orechmi. Pečieme pri teplote 120 °C asi 25 minút. Dobrú chuť!
Skúste aj makadamový olej
Na záver môžeme ešte spomenúť, že z makadamových orechov sa lisovaním za studena vyrába veľmi kvalitný a cenný olej. Makadamový olej je, podobne ako samotné orechy, bohatý na zdravé tuky, nájdeme v ňom i dôležitý vitamín E s antioxidačnými účinkami.
Olej z makadamových olej je skvelý na starostlivosť o pleť a pokožku tela. Vďaka antioxidantom chráni bunky pred poškodením a predčasným starnutím. Má výrazné hydratačné, regeneračné i vyživujúce vlastnosti, pokožke dodáva pružnosť a zjemňuje ju.
Používať ho možno ako pleťový olej na ošetrenie jemných vrások, taktiež na ošetrenie detskej pokožky či ako masážny olej. Makadamovým olejom je možné ošetriť i vlasy. Naneste ho na vlhké vlasy, jemne ich prečešte a nechajte pôsobiť. Následne vlasy umyte obvyklým spôsobom.
Tento orechový olej je však určený aj na vnútorné použitie. Vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv na srdce a cievy. Je vhodným doplnkom stravy napríklad pri vysokom cholesterole. Je určený predovšetkým na použitie v studenej kuchyni, v malom množstve ho možno pridať do šalátu, jogurtu a podobne.
Aktualizovaný článok: 13.03.2025