Keď sa povie konope, každému hneď pravdepodobne ako prvá príde na um práve droga. Nie je však konope ako konope. Existujú totiž viaceré druhy, respektíve odrody. A práve klasická konopa siata, latinsky Cannabis sativa, je pestovaná v mnohých krajinách v Ázii, Európe aj Amerike, pričom našla uplatnenie vo viacerých odvetviach priemyslu.
Využíva sa preto, lebo obsahuje len zanedbateľne množstvo omamných látok, čiže nemôže byť zneužitá na nelegálne účely. Uplatnenie našla aj v textilnom priemysle. Z rastliny sa získava napríklad vlákno, z ktorého sa okrem iného aj tká textil.
Konopa v potravinárstve
Konopa siata sa však využíva aj v potravinárstve. Stretli ste sa už niekedy s konopnými potravinami? Z konopy siatej a jej viacerých častí, i keď hlavne zo semien, sa pripravujú rôzne potravinové výrobky. Dajú sa zohnať na internete, v predajniach so zdravou výživou, no čoraz častejšie ich nájdeme aj v bežných väčších obchodoch s potravinami.
V nasledujúcom článku vás zoznámime s niektorými konopnými potravinami, ktoré sa oplatí vyskúšať. Ako dokážu prospieť nášmu zdraviu?
Kde nájdeme konopné potraviny?
Konopné potraviny sú čoraz dostupnejšie a nájdeme ich v predajniach so zdravou výživou, v bio obchodoch aj v niektorých supermarketoch, ktoré sa zameriavajú na zdravé potraviny. Bežne sú dostupné aj v online obchodoch, kde si môžete vybrať z rôznych druhov konopných produktov, ako sú konopné semienka, oleje, proteíny či múky.
Okrem toho sa konopné ingrediencie čoraz častejšie objavujú aj v pekárňach a reštauráciách, ktoré sa orientujú na zdravý životný štýl a alternatívne suroviny.
Shutterstock®Ktoré konopné potraviny vyskúšať?
1. Konopné semienka
Z konopy siatej sa v prvom rade získavajú semená, ktoré sú v obchodoch v ponuke lúpané aj nelúpane. Konopné semienko pritom môžeme zaradiť medzi superpotraviny a sú vítanou súčasťou zdravej stravy. Tieto zdravé semienka sú skutočne nabité mnohými živinami a dôležitými látkami a majú priaznivý vplyv na zdravie človeka.
Sú veľmi bohatým zdrojom bielkovín, ako aj zdravých tukov. Ukrývajú sa v nich omega-3 aj omega-6 mastné kyseliny. Telu doplnia aj vlákninu, niektoré vitamíny skupiny B, železo, horčík a ďalšie minerálne látky. Majú priaznivý vplyv na trávenie, imunitu, hladinu cholesterolu aj hormonálnu sústavu. Konopné semená možno pridávať do smoothies, raňajkových kaší, jogurtov, polievok, domáceho pečiva a podobne.
2. Konopné otruby
Skúsiť tiež môžete konopné otruby, ktoré sú v podstate akýmsi vedľajším produktom pri výrobe konopného oleja. Semená sa najskôr vylisujú a zvyšky sa pomelú. Takto pripravené otruby sú veľmi výživné. Čo všetko sa v nich ukrýva?
Sú hlavne bohatým zdrojom nerozpustnej vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre trávenie a činnosť čriev. Ak vás častejšie trápi zápcha a nepravidelné vyprázdňovanie, práve konopné otruby vám môžu pomôcť s týmto problémom účinne bojovať. Obsahujú tiež bielkoviny, viaceré vitamíny skupiny B, horčík, zinok aj meď.
Konopné otruby je možné zamiešať vo vode a priamo vypiť, alebo podobne ako spomínané semienka sa tiež dajú pridávať do jogurtov, kaší, müsli, dokonca zahustia polievky aj omáčky.
Shutterstock®3. Konopný čaj
Z času na čas si tiež môžete vychutnať konopný čaj. Ten sa už nepripravuje zo semienok, ale z lístkov konopy siatej. Sušené konopné listy na prípravu čaju je možné zohnať na internete, v lekárňach aj predajniach so sušenými bylinkami.
Konopný čaj obsahuje esenciálne oleje, antioxidanty, vitamíny aj minerály a stopové prvky. A aké sú jeho účinky? Blahodarne vplýva napríklad na nervový systém. Pôsobí upokojujúco, môže pomáhať zmierňovať nadmerný stres, nervozitu, pocity podráždenia či depresívne nálady.
Dobré je ho popíjať pred spánkom, a to hlavne pri problémoch s nespavosťou. Tento čaj má tiež priaznivý vplyv na trávenie a krvný tlak, rovnako napomáha mierniť chronické bolesti či nevoľnosť.
4. Konopná múka
Medzi konopné potraviny tiež môžeme zaradiť konopnú múku, ktorá sa podobne ako otruby vyrába zo semien konopy siatej. Najemno pomletá konopná múka nájde v kuchyni rôzne využitie. Môže byť použitá pri pečení domáceho chleba či iných druhov pečiva, do múčnikov, palaciniek či halušiek.
Vhodné je ju kombinovať s inými druhmi múk. V recepte môžete až 20 % uvedeného množstva inej múky nahradiť práve konopnou, a to bez toho, aby to negatívne ovplyvnilo výsledok. Taktiež zahustí polievky, omáčky či prívarky. Konopná múka obohatí pokrm o aminokyseliny, vlákninu aj minerály a stopové prvky. Je prirodzene bezlepková, čiže ju pri varení a pečení môžu využívať aj osoby s intoleranciou na lepok.
Shutterstock®5. Konopný olej
Na záver si niečo povieme aj o konopnom oleji, ktorý sme spomínali vyššie. Tento olej sa získava lisovaním konopných semien za studena. Ukrýva dôležité esenciálne mastné kyseliny, napríklad omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Konopný olej tiež obsahuje v tukoch rozpustné vitamíny E a D, okrem toho i antioxidanty, ktoré napomáhajú naše bunky chrániť pred škodlivým vplyvom voľných radikálov.
Tento olej je vhodný na použitie v studenej kuchyni, napríklad sa dá použiť na prípravu šalátových zálievok či dresingov. Pri konzumácii podporuje zdravie srdca i ciev, tiež dobrú funkciu imunitného a nervového systému. Používať je ho možné i zvonka, a to pri starostlivosti o pleť a vlasy. Konopný olej vyživuje pokožku, vlasy aj nechty, podporuje rast vlasov a obmedzuje vznik vrások.
Obchodné reťazce však ponúkajú mnohé ďalšie konopné potraviny, napríklad konopné mlieko a iné nápoje, konopné cestoviny či dokonca konopné sladkosti.
Pre koho nie sú konopné potraviny vhodné?
Konopné potraviny sú síce výživné a prospešné, no nie všetci ich môžu zaradiť do jedálnička bez obáv. Niektoré skupiny ľudí by mali byť pri ich konzumácii opatrné alebo sa im radšej úplne vyhnúť.
- Osoby s alergiou na konope – Ak ste alergickí na rastliny z čeľade konopovitých, konopné potraviny môžu spôsobiť alergickú reakciu.
- Ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi – Konopné semená obsahujú vitamín K, ktorý môže ovplyvniť účinnosť antikoagulancií.
- Osoby s nízkym krvným tlakom – Niektoré zložky konope môžu spôsobovať jeho ďalšie zníženie, čo môže viesť k závratom či mdlobám.
- Tehotné a dojčiace ženy – Hoci neexistujú jasné dôkazy o škodlivosti, zatiaľ nie je dostatok výskumov o ich bezpečnosti počas tehotenstva a dojčenia.
- Osoby s citlivým trávením – Vysoký obsah vlákniny môže u niektorých ľudí vyvolať nadúvanie alebo tráviace ťažkosti, najmä pri väčších množstvách.
Aktualizovaný článok: 02.02.2025