Poznáte TOP účinky kyslej kapusty? 5 dôvodov, prečo jej povedať áno!

Kapustu môžeme zaradiť medzi najlepšie a najzdravšie jesenné potraviny, ktoré by sa na našich tanieroch mali objavovať pravidelne. Mnohé benefity ponúka čerstvá aj kvasená kapusta, taktiež biela či červená kapusta. 

Napríklad práve hlávková kapusta červenej až fialkovej farby vo svojom zložení ukrýva cenné antokyány, čo sú pigmetny, ktoré sú charakteristické protirakovinovými aj protizápalovými vlastnosťami. Hlavne počas sychravých dní a chrípkových období by sme to mali vyskúšať aj s kyslou kapustou. 

Porcia kyslej kapusty má priaznivý vplyv na imunitu a má i ďalšie účinky. Zistite o nej niečo viac v nasledujúcom článku! Aké sú vitamíny kyslej kapusty? Aké zdravotné účinky má kupovaná alebo domáca kvasená kapusta?

TOP benefity a zdravotné prínosy kyslej kapusty:

1. Skvelé nutričné hodnoty, doplní dôležité vitamíny

Kyslá kapusta je nesmierne výživnou potravinou, pričom nášmu telu dokáže doplniť množstvo nenahraditeľných látok. Je zdrojom bielkovín, taktiež obsahuje sacharidy. Je však hlavne významným zdrojom viacerých vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov.

Medzi vitamíny v kyslej kapuste patria vitamíny skupiny B, rovnako aj vitamín C a K. Vitamín K má okrem iného význam aj z hľadiska zrážanlivosti krvi. Kyslá kapusta ďalej telu doplní aj draslík, ktorý má priaznivý vplyv na hladinu krvného tlaku, okrem toho aj železo, fosfor, zinok či horčík.

Odporúčame: Ako si doplniť vitamín D? Pozor, v strave ho nemusí byť dostatok!

probiotické potraviny

Zdroj: Shutterstock®

2. Kvasená kapusta ponúka výhody probiotík

Na kyslej kapuste je skvelé to, že nám nedoplní len rôzne minerály a vitamíny, ktoré nájdeme v rôznych druhoch zeleniny, ale že ukrýva aj nesmierne dôležité probiotiká (probiotické baktérie). Ide o živé mikroorganizmy, ktoré prirodzene osídľujú ľudské telo, a to najmä oblasť čriev.

Sú to dobré baktérie, ktoré napomáhajú s udržiavaním správnej črevnej mikroflóry, čo je dôležité aj pre dobrú imunitu, rovnako pozitívne vplývajú na trávenie a vstrebávanie živín. Medzi známe zdroje probiotík radíme hlavne kyslomliečne potraviny, taktiež fermentované a kvasené produkty, a teda aj spomínanú kyslú kapustu.

3. Udržuje zdravé črevá a upraví trávenie

Pravidelnou konzumáciou kyslej kapusty je možné podporiť i činnosť tráviaceho traktu a správne trávenie. Je to i vďaka vyššie spomínaným probiotikám, ktoré sú okrem iného nevyhnutné aj pre správnu činnosť a zdravie čriev. Kyslá kapusta však vo veľkom množstve obsahuje aj vlákninu, ktorá je rovnako dôležitá pre funkciu trávenia a naše črevá.

Vláknina prispieva k pravidelnému vyprázdňovaniu a hlavne zabezpečuje prísun prebiotík, ktoré predstavujú výživu pre probiotiká. Kyslú kapustu sa do jedálnička oplatí zaradiť pri rôznych zažívacích ťažkostiach, napríklad pri zápche, taktiež pri pálení záhy, žalúdočných vredoch aj ochoreniach hrubého čreva.

Odporúčame: Terapia vôňou: Zistite všetko potrebné o aromaterapii!

imunitný systém

Zdroj: Shutterstock®

4. Podporuje činnosť a posilňuje imunitný systém

Ako sme spomínali už v úvode, kyslá kapusta je tým pravým spoločníkom do sychravých dní a obdobia, kedy na nás vonku striehne chrípka a iné vírusové ochorenia. Je totižto perfektným a účinným pomocníkom na podporu obranyschopnosti. Zlepšuje imunitu i vďaka spomínaným probiotikám.

Veľká časť imunity totižto sídli práve v našich črevách. Je preto nesmierne dôležité, aby sme si udržiavali zdravú črevnú mikroflóru. Kyslá kapusta však obsahuje aj obrovské množstvo vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému. Najlepšie je však dopriať si v tomto prípade kyslú kapustu v surovom stave.

5. Kyslá kapusta podporuje chudnutie

Aké sú ďalšie výhody kyslej kapusty? Spomenúť ešte môžeme, že kyslá kapusta neobsahuje prakticky žiaden tuk a je nízkokolarická. Stogramová porcia obsahuje len okolo 20 kalórií. Kyslú kapustu preto môžeme do jedálnička zaradiť aj pri chudnutí. Keďže má priaznivý vplyv na trávenie, metabolizmus a telo i prečistí, môže účinne pomôcť aj pri chudnutí.

6. Prispieva k prevencii mnohých ochorení

Kyslá kapusta celkovo napomáha k správnej detoxikácii tela a odstraňovaniu toxínov aj odpadových látok. V súvislosti s kapustou sa však vo všeobecnosti hovorí aj o jej protirakovinom pôsobení a do jedálnička sa ju oplatí zaradiť v rámci prevencie rakoviny, keďže môže mať protirakovinové účinky.

Rovnako je vďaka svojmu zloženiu a účinkom radená k prírodným pomocníkom, ktorý prispievajú k prevencii Alzheimerovej choroby.

Výhody nálevu – je zdravá aj šťava z kyslej kapusty?

Nálev z kyslej kapusty rozhodne nie je odpad. Voda z kyslej kapusty je rovnako zdrojom vitamínu C, preto pomáha zvýšiť imunitu. Rovnako podporuje činnosť tráviaceho traktu. Môže byť dobrým pomocníkom v prípade, že vás zastihne zápcha alebo zhoršené vyprázdňovanie.

Napravuje zhoršenú črevnú mikroflóru, detoxikuje a dezinfikuje telo. Tradičná medicína ju odporúča aj pri zvýšenej telesnej teplote. Avšak, vyhnúť sa treba nadmernej konzumácii, ktorá môže mať za následok bolesti brucha aj hnačky. Zvlášť sa neodporúča jedincom s vysokým tlakom, ochoreniami žlčníka či histamínovou intoleranciou.

TIP: Zisti aké benefity má kvasená zelenina a ako prebieha fermentácia potravín v pohodlí domova: Kvasená zelenina je chutná a pomôže i zdraviu. Ako ju pripraviť doma?

Článok aktualizovaný 16.4.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE