Klasické pekárske droždie, nazývané tiež kvasnice, predstavuje masu lisovaných alebo sušených určitých kmeňov z druhu kvasinka pivná, latinsky Saccharomyces cerevisiae. Bežne v kuchyni sa stretávame s droždím v tvare kocky či v sušenej práškovej forme. Najviac sa pritom uplatňuje pri príprave kysnutého cesta, napríklad na chutný chlieb či lahodný koláč.
Existuje však aj takzvané lahôdkové droždie. V čom sa odlišuje od toho klasického? Na čo je lahôdkové droždie určené? A prečo sa ho oplatí zaradiť do jedálnička? Zistite všetko dôležité v nasledujúcom článku. Taktiež prinášame dva recepty s lahôdkovým droždím, ktoré musíte vyskúšať!
Poznáte lahôdkové droždie či nutričné kvasnice?
Lahôdkové droždie, rovnako ako pekárske, predstavuje jednobunkové kvasinky, no v tomto prípade ide o deaktivované, a teda neaktívne kvasinky. Lahôdkové droždie, nazývané tiež nutričné kvasnice, sa vyrába obvykle pomocou kvasiniek na substráte bohatom na cukry. Kvasinky sa nechávajú premnožiť a následne sa sušia pri teplote okolo 45 °C, pri ktorej sa deaktivujú kysnúce zložky. To znamená, že lahôdkové droždie nespôsobuje kvasenie. Ide o neaktívne droždie.
Nutričné kvasnice sa teda nepoužívajú na prípravu kysnutého cesta, ale hlavne ako dochucovadlo či výživový doplnok. Sú typické svojou výrazne syrovou chuťou s jemne sladkasto-orieškovým podtónom. Možno ich nájsť na internete a predajniach so zdravými potravinami, ale aj vo väčších supermarketoch. Dostupné je lahôdkové droždie vo forme vločiek i prášku.
Odporúčame: Je plytvanie jedlom problémom aj vašej domácnosti? Tu je 10 tipov, ako to napraviť!
Zloženie lahôdkového droždia – nutričné hodnoty
Sušené neaktívne kvasnice sú vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička. Nie sú totiž určené len na dochutenie pokrmov, ale v prvom rade zvyšujú výživovú hodnotu jedla. Nutričné kvasnice, ako ich názov napovedá, sú totižto skutočne veľmi výživné. Obsahujú mnoho základných živín a telu prospešných látok. Ide v prvom rade o skvelý zdroj bielkovín. Približne polovicu hmotnosti lahôdkového droždia tvoria práve bielkoviny. Ukrývajú aj rôzne vitamíny a minerály.
Nutričné kvasnice ďalej vo svojom zložení obsahujú:
- sacharidy (okolo 30 g na 100 g porciu),
- menšie množstvo tukov,
- viaceré vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6 aj B7),
- zinok, železo, selén a ďalšie minerálne látky,
- glutatión.
Aké má lahôdkové droždie bohaté na živiny účinky?
Lahôdkové droždie má vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv na naše zdravie. V prvom rade môžeme spomenúť, že keďže nutričné kvasnice nevedú k procesu kvasenia ako bežné pekárske droždie, nemajú ani nepriaznivý vplyv na tráviaci systém a črevnú flóru. Práve naopak, lahôdkové droždie vie vďaka svojmu zloženiu trávenie dobre podporiť a prispieť k zníženiu rizika zápchy či plynatosti.
Obsiahnutý glutatión prispieva k podpore imunity aj dobrej vitality. Rôzne vitamíny skupiny B, ktoré sa v nutričných kvasniciach rovnako nachádzajú, majú vo všeobecnosti priaznivý vplyv na funkciu nervového systému, sú dôležité pre tvorbu energie aj dobrý stav kože a slizníc. Keďže ide aj o zdroj kyseliny listovej (vitamín B9), skvelou voľbou sú pre tehotné ženy či ženy, ktoré sa pokúšajú otehotnieť. Táto látka podporuje plodnosť a správny vývoj plodu.
Pre obsah bielkovín a rôznorodých živín je lahôdkové droždie dobrým doplnkom stravy pre vegetariánov, vegánov, športovcov a prakticky každého, kto sa chce zdravo stravovať. Sú bez lepku, takže sú vhodné pre osoby s celiakiou alebo intoleranciou lepku.
Využitie lahôdkového droždia v kuchyni
Aké má lahôdkové droždie použitie? Nutričné kvasnice predstavujú výživné dochucovadlo, ktoré dodá rôznorodým pokrmom jedinečnú chuť droždia, resp. ľahko syrovú chuť. Denne sa odporúča konzumovať približne 1 až 2 PL lahôdkového droždia. A ako ho v kuchyni využiť? Ako sme spomenuli vyššie, toto droždie nevedie k procesu kvasenia, preto nie je vhodné na prípravu kysnutého cesta. Použiť ho však možno napríklad aj nasledovne:
- na posypanie cestovín alebo rizota (ako náhrada za syr),
- na dochutenie domácich nátierok a dipov,
- na dochutenie strukovinových jedál alebo dusenej zeleniny,
- pri príprave domáceho pesta,
- na zahustenie polievok a omáčok (dobre viaže vodu a vytvára smotanovo-krémovú konzistenciu),
- na prípravu domácich vegánskych syrov,
- do mäsových a zeleninových fašírok alebo placiek,
- do zapekaných zeleninových a cestovinových jedál,
- na prípravu vegánskej praženice bez vajec z tofu (lahôdkové droždie v kombinácii s čiernou soľou vytvára chuť vajec),
- na posypanie čerstvých zeleninových šalátov.
Odporúčame: Voskové obrúsky sú stále populárnejšie! Ako si ich vyrobiť doma?
Recept na vegánsky parmezán z lahôdkového droždia
Pre svoju syrovú chuť je lahôdkové droždie predurčené k tomu, aby v jedlách nahrádzalo a vytváralo práve chuť syra. Pripraviť sa z neho dá napríklad aj jeden z najznámejších talianskych syrov – parmezán. Vegánsky parmezán si zamilujú nielen vegáni, ale napríklad aj osoby, ktoré sa musia vyhýbať laktóze a v podstate aj úplne každý. Ako na jeho výrobu?
Ingrediencie:
- 1 hrnček kešu orechov
- 1/4 hrnčeka lahôdkového droždia
- 1 ČL soli
- podľa chuti sušený cesnak
Postup: Ingrediencie dáme do mixéra a mixujeme, kým nie je všetko rovnomerne rozomleté. Nemixujeme príliš dlho, inak sa zmes začne meniť na kešu maslo. Použijeme na posypanie cestovín, alebo uskladníme v dobre uzatvárateľnej nádobe v chlade.
Recept na paprikovú nátierku s lahôdkovým droždím
Okrem výživného vegánskeho parmezánu prinášame tip aj na chutnú nátierku, respektíve zeleninovú zmes s lahôdkovým droždím, ktorá je skvelou voľbou na chrumkavé hrianky. Kombinuje syrovú chuť nutričných kvasníc s paprikou a cuketou. Kombinácia ako stvorená na výživné raňajky či olovrant.
Ingrediencie:
- 4 PL lahôdkového droždia
- 1 väčšia cibuľa
- 2 červené papriky (kápie)
- ½ baby cukety
- 2 až 3 PL olivového oleja
- 1 baraní roh (voliteľné)
- soľ
Postup: Ako prvé si cibuľu nasekáme nadrobno a dozlatista ju osmažíme na oleji. Následne k nej pridáme na menšie kúsky nakrájanú papriku a podľa chuti aj jeden baraní roh. Opražíme a pridáme na menšie kocky pokrájanú cuketu. Osolíme, ešte chvíľu opražíme a potom pod pokrievkou na slabšom ohni dusíme do zmäknutia. Zeleninu dáme do mixéra, pridáme nutričné kvasnice a mixujeme, kým nám vznikne jednotná hladká zmes. Môžeme podávať. Dobrú chuť!
Recept na syrové krekry z lahôdkového droždia
- 1 šálka mandľovej múky
- 1/4 šálky lahôdkového droždia
- 2 polievkové lyžice mletého ľanového semienka
- 1/4 šálky vody
- 1 čajová lyžička cesnakového prášku
- 1 čajová lyžička cibuľového prášku
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
Postup: Predhrejte rúru na 175 °C a pripravte si plech na pečenie, ktorý vyložíte papierom na pečenie. V stredne veľkej miske zmiešajte mandľovú múku, lahôdkové droždie, mleté ľanové semienko, cesnakový prášok, cibuľový prášok, soľ a čierne korenie. Pridajte vodu a dobre premiešajte, až kým sa všetky ingrediencie nespoja do kompaktného cesta. Vyložte cesto na pripravený plech a prikryte ho ďalším kusom papiera na pečenie. Pomocou valčeka rozvaľkajte cesto na rovnomernú tenkú vrstvu (asi 3 mm hrubú).
Odstráňte vrchný papier na pečenie a cesto nakrájajte na malé krekry (približne 2,5 cm x 2,5 cm). Pečte v predhriatej rúre 15-20 minút, alebo kým krekry nie sú zlatisté a chrumkavé. Nechajte krekry úplne vychladnúť na plechu, aby získali správnu chrumkavosť.
Článok aktualizovaný 19.7.2024
Aktualizovaný článok: 19.07.2024