TOP zaujímavosti o ovocí a zelenine: A o tomto ste tušili?

zaujímavosti o ovocí a zelenine

Ovocie a zelenina by mali tvoriť veľkú časť nášho jedálnička. Sú plné základných živín, vitamínov, minerálov, antioxidantov. Dnes sú pestované najrozličnejšie druhy, čiže si každý môže vybrať podľa vlastnej chuti a zaradiť do stravy tie najobľúbenejšie. Hlavné je, aby sa nám na tanieri každý deň objavilo niekoľko porcií ovocia a zeleniny. V dnešnom článku sa rovnako zameriame na ovocie a zeleninu, ale nie iba na ich výživovú hodnotu a význam, ktorý majú pre ľudské zdravie. 

Pozrieme sa skôr na rôzne zaujímavosti, ktoré ste o nich možno ani nevedeli. Vedeli ste napríklad o tom, že broskyne sú príbuzné s ružami? Ešte viac sa dozviete v nasledujúcom článku! Má citrón skutočne vysoký podiel vitamínu C? Je melón zelenina alebo ovocie? Je mrazenie znehodnotenie ovocných a zeleninových plodov? Čítajte ďalej, zbúrame aj niektoré často opakované mýty!

Prekvapivé fakty o ovocí a zelenine:

Ovocie alebo zelenina?

V súvislosti s rôznymi plodmi sa často rieši, či ide o zeleninu, alebo naopak ovocie. Zvyčajne je za ovocie považované to, čo je sladučké. Sladká chuť ale automaticky neznamená ovocný plod. Taký chutný melón, čiže dyňa červená, je však v skutočnosti zelenina. Medzi ovocie sú naopak radené paradajky a uhorky, ktoré zvyčajne nazývame zeleninou. Taká rebarbora, ktorá je skvelá na prípravu sladkých múčnikov, je zase zelenina. Nakoniec však vôbec nezáleží na tom, čo je z nejakého hľadiska ovocie a čo zelenina, dôležité je to, aby mali miesto v našom jedálničku.

Odporúčame: Tea tree oil ti v lekárničke nesmie chýbať. Zatočí s týmito neduhmi!

melóny rôznych tvarov
Shutterstock®

Melóny rôznych tvarov

Už sme spomínali chutné a obľúbené melóny a teraz vám prezradíme o nich aj ďalšiu zaujímavosť. Vedeli ste o tom, že nemajú vždy len guľovitý tvar? Dnes sú pestované aj melóny v tvare kocky alebo pyramídy, pretože sa potom ľahšie skladujú. Údajne s tým prišli japonskí farmári. Dokonca sú na rôznych miestach melóny pri pestovaní tvarové aj do tvaru srdiečok, napríklad pri príležitosti sviatku zamilovaných. Navyše sú melóny v rôznych tvaroch i veľkým lákadlom pre turistov, ktorí si za ne neraz poriadne priplatia. 

Vitamín C a citrón

Keď sa povie vitamín C, každý si pravdepodobne spomenie na citróny, prípadne na citrusy vo všeobecnosti. Aj vy ste si mysleli, že citrón má vysoký obsah vitamínu C? Pravdou však je, že až tak veľa dôležitého vitamínu sa v nich zase nenachádza, pričom poznáme oveľa lepšie zdroje vitamínu C. Navyše, pravdepodobne nikomu nebude pochuti zjesť tak veľa citrónov, aby si zabezpečil dennú odporúčanú dávku daného vitamínu. 

Pre porovnanie, 100 g citrónov obsahuje okolo 50 mg vitamínu C, kivi v rovnakom množstve viac ako 100 mg. Výborné sú tiež jahody, červená paprika či brokolica. Toto všetko sú potraviny, ktoré skutočne obsahujú množstvo vitamínov C a môžeme nimi bez problémov pokryť odporúčanú dennú dávku tejto látky. Ohromné množstve vitamínu C však obsahujú aj šípky. 

Odporúčame: Ako doplniť telu energiu? Tieto potraviny to zvládnu na jednotku!

kešu orechy
Shutterstock®

Kde rastú kešu orechy?

Vedeli ste o tom, že chutné a lahodné kešu oriešky rastú na ovocnom strome, na ktorom dozrievajú i nepravé plody, často nazývané ako kešu jablká? Reč je o strome zvanom obličkovec západný, latinsky Anacardium occidentale. Plody obličkovca sú oranžové až červené a majú hruškovitý tvar. Kešu orechy sú vlastne nažky ukryté v pevnom obale, ktorý sa nachádza na spodku plodu. Zaujímavé pritom je, že v niektorých oblastiach je obličkovec pestovaný pre oriešky, inde sa využívajú kešu jablká.

Strom všetkých chutí

Keď sme pri ovocných stromoch, spomenieme ešte jeden fakt. Možno ste ani netušili o tom, že dnes už existujú aj ovocné stromy, ktoré dokážu urodiť rôzne odrody či dokonca druhy ovocia. V zahraničí sú známe ako fruit salad trees, čiže stromy, na ktorých si vypestujete rovno celý ovocný šalát. Pestované sú stromy, ktoré urodia rôzne druhy citrusov, napríklad citróny, pomaranče aj mandarínky. A to na jedinom strome. Ďalší strom dokáže urodiť marhule, broskyne aj slivky. A potom sú tu ešte stromy, na ktorých dopestujete najrozličnejšie druhy jabĺk. 

Mrazenie a odšťavovanie – ničia vitamíny ovocia a zeleniny?

Čerstvé ovocie a zelenina sú vítanou súčasťou každého jedálnička. To vie každý. Pravdou však je, že zatracovať netreba ani zeleninu a ovocie v iných formách. Napríklad mrazená zelenina a ovocie ani zďaleka nie sú menej výživné, ako čerstvé plody. Mysleli ste si, že klesá obsah vitamínov, minerálnych látok a ďalších cenných zložiek na minimum?  Pravda je niekde inde!

Mrazením sa stráca skutočne len zanedbateľné množstvo živín, navyše takto dokážete potraviny uskladniť na dlhú dobu bez zhoršenia kvality. To sa o čerstvej zelenine a ovocí nedá povedať. Súčasťou jedálnička môžu byť tiež ovocné a zeleninové šťavy, samozrejme, doma pripravené a bez pridaného cukru a rozličných konzervantov. Sú rovnako výživné a pokojne nahradia jednu porciu zeleniny alebo ovocia denne. Samozrejme, odšťavnené plody už neobsahujú veľké množstvo vlákniny, ale napríklad v mixovanom smoothie nápoji je prítomné aj vláknina.

Odporúčame: Výhody varenia na pare: Ako tepelne spracovávať potraviny šetrným spôsobom?

fialové ovocie
Shutterstock®

• Najzdravšia zelenina a ovocie

Uvažovali ste niekedy nad tým, ktoré ovocie či zelenina sú najzdravšie? Samozrejme, každý druh je zdravý a plný dôležitých látok. Naša strava by mala byť pestrá, preto by sa v nej malo nachádzať čo najviac druhov ovocia i zeleniny. Medzi tie najzdravšie sú však považované tie najtmavšie. Rôzne bordové, tmavočervené a fialové druhy ovocia a zeleniny sú bohaté na antokyány, ktorým vďačia za svoje sfarbenie. Radíme ich medzi flavonoidy a majú silné antioxidačné pôsobenie. Chránia bunky tela pred voľnými radikálmi a starnutím, prispievajú k zdraviu srdca a prevencii kardiovaskulárnych chorôb. V jedálničku by nám preto nikdy nemali chýbať čučoriedky, čierne ríbezle či červená kapusta.

Nenávidená zelenina

Každý človek by asi vedel menovať nejaký druh ovocia alebo zeleniny, ktorý mu nie je až tak pochuti. Chuť je veľmi individuálna záležitosť. Čo chutí jednému, nemusí druhému. Za najviac nenávidenú zeleninu je však naprieč celým svetom považovaný najmä ružičkový kel a tento titul si už obhájil v mnohých prieskumoch či anketách. Konzumovanie ružičkového kelu sa však rozhodne vyplatí, keďže ide o jednu z najzdravších zelenín. A to ani len nie je fialový! Je bohatý na mnohé vitamíny a minerály a zároveň nemá takmer žiadne kalórie. Vždy sa dá pripraviť na chutný spôsob, stačí v kuchyni trochu experimentovať. 

Ďalšie zaujímavé fakty o ovocí a zelenine:

  • Prvé mrkvy pestované v Afganistane boli fialové, červené alebo žlté. Oranžová farba mrkvy, ktorú poznáme dnes, bola vyšľachtená v 17. storočí v Holandsku.
  • Jablká obsahujú približne 25 % vzduchu, čo spôsobuje, že plávajú vo vode.
  • Banány sú botanicky klasifikované ako bobule, rovnako ako paradajky a uhorky.
  • Špenát je známy vysokým obsahom železa, hoci kvôli obsahu oxalátov telo neabsorbuje všetko železo.
  • Ananás nie je jediné ovocie, ale skôr zložený plod, ktorý sa skladá z mnohých malých plodov spojených dohromady.
  • Paradajky sú vynikajúcim zdrojom lykopénu, antioxidantu, ktorý môže pomôcť znižovať riziko srdcových chorôb a niektorých druhov rakoviny.
  • Paradajky boli kedysi považované za jedovaté, pretože patria do čeľade ľuľkovité (Solanaceae), ktorá zahŕňa aj niekoľko jedovatých rastlín.
  • Brokolica je vyšľachtená rastlina z divej kapusty (Brassica oleracea). Patrí do tej istej rodiny ako kapusta, karfiol, kel a ružičkový kel.

Článok aktualizovaný 28.7.2024

Aktualizovaný článok: 28.07.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE