Aké sú účinky tamarindu? Indické datle sa určite oplatí jesť!

Vzhľadom pripomína fazule, no označuje sa za indickú datľu. Reč je o veľmi zdravom tropickom ovocí, ktoré sa nazýva tamarind. Rastie na strome a pochádza z ďalekej Afriky, no pestujú ho aj na iných miestach, najmä v Ázii. Plodom tamarindu sú už spomínané fazuľky, v ktorých sa nachádza sladkokyslá dužina. Aké sú účinky tamarindu a prečo sa ho oplatí vyskúšať?

Veľa horčíka aj cukru

Tamarind má veľmi bohatý nutričný profil. Obsahuje veľké množstvo horčíka, ale aj vápnika a železa. Okrem týchto minerálov v ňom nájdeme aj veľké množstvo uhľohydrátov v podobe cukru, no netreba zabúdať na to, že nejde o rafinovaný cukor ale prírodný. Napriek tomu je toto ovocie kalorickejšie ako iné, preto zrejme nie je najvhodnejšie pre tých, čo chcú schudnúť. Tamarind je ďalej bohatý na vitamíny typu B a na polyfenoly, ktoré sa v tele správajú ako antioxidanty.

Pozri aj: TOP recepty s ovsenými vločkami: Ako ich pripraviť zdravo a chutne?

zdravotné benefity tamarindu

Zdroj: Shutterstock®

Zdravotné benefity tamarindu

Regulácia cholesterolu v krvi či antibakteriálny účinok. Aj to sú niektoré z mnohých benefitov tamarindu na ľudské zdravie. Ale poďme pekne po poriadku. Vďaka obsahu flavonoidov, čo sú vzácne polyfenoly, môže tamarind pôsobiť proti ochoreniam srdca, zlému cholesterolu v krvi a tiež dokáže zahnať oxidačný stres. Ako sme už uviedli vyššie, je bohatý na horčík a ako dobre vieme, ten hrá svoju dôležitú rolu pri viac ako 600 procesoch v ľudskom tele. Štúdie ďalej ukázali, že výťažok z tamarindu dokáže bojovať s plesňami, vírusmi aj baktériami v tele.

Indická datľa ako ingrediencia

Indické datle sa jedia najčastejšie ako čerstvé ovocie, no veľmi populárna je z nich aj pasta. Tamarind často býva v sladkostiach rôzneho druhu, no tie odborníci odporúčajú najmenej. Tamarind sa často používa do teplých jedál, ako aj do chutney, nápojov, dipov, marinád a studených omáčok. Niekoľko tipov na to, ako pripraviť tamarind môžete nájsť v našej galérii z Pinterestu. No nie je tamarind jednoducho na zjedenie?

Galéria: Tipy, ako pripraviť tamarind

Tamarindové krevety

Spomínali sme, že z tamarindu sa pripravujú vynikajúce marinády? Či na krevety alebo na mäso, je to jedno. Výsledok bude stáť za to! Pripravte si tamarindové krevety podľa Bonappetit.com.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE